Σελίδες

Σε πλειστηριασμό ο Αρχιμήδης ! ! !

Χάσαμε την κυριότητα του παλαιότερου
και αυθεντικότερου παλίμψηστου χειρόγραφου
του μεγαλοφυούς Έλληνα επιστήμονα.

Για την διάσωση και την μελέτη του έργου του Αρχιμήδη δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια και ατέλειωτες ώρες εργασίας από ξένους, ενώ οι Έλληνες, χάνοντας την κυριότητα της ελληνικής κληρονομιάς, αποφάσισαν να βουτηχτούν στην συνήθη, μα καταστροφική, σιωπή τους. 

Πολλά τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης που αφορά την ελληνική κληρονομιά, η οποία δυστυχώς χάθηκε από τα χέρια μας. Από τα μουντά συρτάρια κάποιας μεσαιωνικής βιβλιοθήκης, βρέθηκε στα ράφια κάποιων μοναστηριών, και τέλος στα αρχεία ενός Αμερικανού συλλέκτη που αγόρασε το παλίμψηστο χειρόγραφο, για δύο εκατομμύρια δολάρια.

Στο παλίμψηστο βυζαντινό χειρόγραφο περιέχονται 174 σελίδες από το έργο του Αρχιμήδη. Οι σελίδες αυτές θεωρούνται η πιο παλιά και αυθεντική αντιγραφή των μαθηματικών, γεωμετρικών και φυσικών θεωρημάτων του ιδιοφυούς Έλληνα Αρχιμήδη.
Ο πλειστηριασμός έγινε το 1998, και την εποχή εκείνη ασχολήθηκαν με το θέμα όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Είχε μάλιστα κάνει δηλώσεις και ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με τις οποίες ο αγώνας για την επανάκτηση της σημαντικής ελληνικής κληρονομιάς θα συνεχιζόταν μέχρι της δικαίωσης του.
Δυστυχώς, τα χρόνια κύλησαν, και το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ ξανά από πλευράς Ελλήνων ιθυνόντων. Όπως γίνεται πάντοτε, για ζητήματα υψίστης σημασίας για τον ελληνισμό, η πολιτεία κωφεύει...
Επειδή όμως το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, πρέπει να δημοσιοποιηθεί ξανά και ξανά, και όχι να παραμείνει σκονισμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αν δεν ήταν σημαντικό, δεν θα ξόδευε ένας ξένος εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση του χειρόγραφου, ούτε θα ανέθετε σε ομάδα επιστημόνων την μελέτη του έργου του Αρχιμήδη, μελέτη πολυέξοδη και επίπονη.
Σύμφωνα με το ξένο περιοδικό GEO-EPOCHE, ήδη ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια τα έξοδα στα οποία προέβη ο Αμερικανός συλλέκτης. Να σημειωθεί επίσης ότι ενώ Άγγλοι, Γάλλοι και Ισραηλινοί έχουν ανάγει ως έργο ζωής την μελέτη του Αρχιμήδη, ο δικός μας επιστημονικός κόσμος λάμπει διά της απουσίας του.

Οδηγός συμπεριφοράς: Πάρτε στα χέρια σας, με όποιον τρόπο μπορείτε, ένα αρχαίο ελληνικό έργο, κρύψτε το για 30 χρόνια στο συρτάρι σας και γίνεται ο αδιαφιλονίκητος ιδιοκτήτης του στο μέλλον! Η ιστορία και η πραγματικότητα μετά από 30 χρόνια δεν έχουν νομική ισχύ... Τραγικό για τον ελληνισμό! 

Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη

Κι άλλα χρόνια κύλησαν... Ακόμα η ελληνική πολιτεία σιωπά... Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το παλίμψηστο έχει αποκρυπτογραφηθεί από τον Ουίλλιαμ Νόελ και την πολυπληθή ομάδα ειδικών.
Είναι απορίας άξιο, πώς οι επιστήμονες ανεξαρτήτως εθνικότητας δεν αισθάνονται την συνείδησή τους να τους κατατρώγει, όταν τους καρπούς της εργασίας του Αρχιμήδη του Έλληνα δεν τους αποδίδουν στους φυσικούς κληρονόμους τους...
Από την άλλη πλευρά, εμείς οι Έλληνες, είμαστε ιδιαιτέρως απασχολημένοι με τον προσωπικό μας μικρόκοσμο και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ότι ο σκοτεινός κόσμος των συμφερόντων κλέβει και οικειοποιείται όσα μας ανήκουν...

Διαδρομή στον χρόνο
Ένα γραπτό κείμενο έχει ζωή. Γεννιέται από τον συγγραφέα του, ζει την δική του ζωή, κι όταν αυτός πάψει να υπάρχει, η κυριότητα του κειμένου, λογικά, περνάει στους απογόνους. Όσα χρόνια ή αιώνες κι αν περάσουν από τον θάνατο του συγγραφέα, η ταυτότητα του κειμένου δεν μπορεί να αλλάξει, και οι κάτοχοι παραμένουν πάντα οι ίδιοι.
Ωστόσο, οι 174 σελίδες από το επιστημονικό έργο του Αρχιμήδη δεν ανήκουν πια στους Έλληνες. Το κείμενο έφτασε (με ποιον τρόπο άραγε;) σε μοναστήρι της Παλαιστίνης, στον Μεσαίωνα. Ακολούθως μεταφέρθηκε σε μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης κι από εκεί, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στην Αθήνα. Σύμφωνα όμως με κάποιες άλλες πληροφορίες, δεν έφτασε ποτέ στην Αθήνα, αντίθετα το απέκτησε ένας Γάλλος, του οποίου η οικογένεια το είχε για περισσότερα από 70 χρόνια στην κατοχή της.
Το κείμενο, το έτος 1998, βγήκε σε πλειστηριασμό από τον οίκο Κρίστι, ο οποίος δρούσε για λογαριασμό μέλους της ανωτέρω γαλλικής οικογένειας. Ο οίκος αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του ιδιοκτήτη, οπότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, ούτε ο οίκος Κρίστι ούτε κανένας άλλος θα μιλούσε δημόσια για τους τρόπους με τους οποίους έφτασε το κείμενο του Αρχιμήδη στον Γάλλο και την οικογένειά του.

Την προηγούμενη του πλειστηριασμού ημέρα, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαμαρτυρήθηκε έντονα και προσπάθησε να σταματήσει τον πλειστηριασμό, με το επιχείρημα ότι οι 174 σελίδες είχαν κλαπεί, και κατά συνέπεια ο νόμιμος κάτοχος δεν ήταν η γαλλική οικογένεια, αλλά το ίδιο. Η δικαστική προσπάθεια του Πατριαρχείου απέτυχε, καθώς ο περιφερειακός δικαστής Κίμπα Γουντ αρνήθηκε να σταματήσει τον πλειστηριασμό με το επιχείρημα ότι ισχύει ο γαλλικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο όποιος έχει στην κατοχή του ένα έργο για περισσότερα από 30 χρόνια είναι πλέον ο νόμιμος ιδιοκτήτης του. Επιπλέον υπερίσχυσε το επιχείρημα ότι ο Γάλλος αγόρασε το έργο νόμιμα την δεκαετία του ΄20.

Σημαντικό ή ασήμαντο το έργο του Αρχιμήδη;
Αν δεν ήταν σημαντικό, και για τα σύγχρονα δεδομένα, το επιστημονικό περιεχόμενο του χειρογράφου, δεν θα είχε αποκτήσει αυτή την χρηματική αξία, ούτε κανείς θα αγωνιζόταν για την κυριότητά του. Αν όλα όσα είχε ανακαλύψει ο Αρχιμήδης είχαν βρει την εφαρμογή τους, ουδείς επιστήμονας θα ασχολούνταν τόσο επίμονα με τον αρχαίο Έλληνα και το έργο του. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αναδύεται μέσα από την πράξη του πλειστηριασμού.

Κι όταν οι θεωρίες του Αρχιμήδη γίνουν πράξη, κάποιοι άλλοι επιστήμονες, ξένοι, θα καρπωθούν την ταυτότητα του ελληνικού έργου και θα απολαμβάνουν την δόξα και την εξουσία που ανήκει στους Έλληνες.
Αυτό δεν λέγεται κλοπή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου