Σελίδες

Αν δεν κάνω τίποτα ... η φύση θα σωθεί!


Φυσική καλλιέργεια ή η μέθοδος του να μην κάνεις τίποτα!

Από την Αγγελική Βλάχου - Γεωπόνο

Είναι μια μέθοδος γεωργίας, όπου δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, φυτοφάρμακα, δεν γίνεται  ζιζανιοκτονία ή βοτάνισμα και δεν οργώνεται η γη με μηχανικές μεθόδους.

Επιπλέον, υπάρχει  μια πέμπτη, βασική αρχή αναφορικά με τα οπωροφόρα: Δεν κλαδεύονται. 

Φυσικά, θα υποβαθμιζόταν η φυσική καλλιέργεια, αν προσδιοριζόταν μόνο ως γεωργική μέθοδος. Γιατί: Η φυσική καλλιέργεια είναι ένα πνευματικό μονοπάτι που συνδέει επιστήμη, θρησκεία, φιλοσοφία σε μια ενιαία σύλληψη, όπως ήταν στο παρελθόν, αδιαίρετες. Η φυσική καλλιέργεια φιλοδοξεί να ενώσει Θεό, άνθρωπο και φύση. 

Αναφερόμαστε ουσιαστικά σε έναν τρόπο ζωής, που συνδέει τον άνθρωπο με το φυσικό περιβάλλον. 

Εμπνευστής της ήταν ο Ιάπωνας Masanobou Fukuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος, ο οποίος την ονομάζει και μέθοδο του να μην κάνεις τίποτα.

Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία όσο και από τη βιολογική ή την οργανική γεωργία, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.

Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχει την οικονομική του αυτάρκεια. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση, γκρεμίζοντας τη χρηστικότητα που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.

Το περιβάλλον, στο οποίο δεν επεμβαίνουμε με χημικά, είναι αυτό με τη μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων (βιοποικιλότητα). Η γεωπονική των εταιρειών και των φαρμάκων δεν έχει σχέση με την ελεύθερη έρευνα για το καλό της ανθρωπότητας. Η αρμονία είναι βασική στη φύση, στις ανθρώπινες σχέσεις, σε αντίθεση με τον Δαρβινικό ανταγωνισμό. Μπορούν όλα να ζουν αρμονικά.

Προφανώς, αν ο άνθρωπος αφήσει την φύση να... καλλιεργηθεί μόνη της (!), θα σώσει τον εαυτό του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου