Σελίδες

Η μπύρα παρασκευαζόταν στην Ελλάδα από την Εποχή του Χαλκού

Μια χούφτα φυτρωμένων κόκκων δημητριακών από την Εποχή του Χαλκού ανακαλύφθηκαν σε τοποθεσία στην Άργισσα (Αργούρα την ονόμαζε ο Όμηρος) - Εικόνα:Springer-Verlag GmbH
29/6/2022

Η Ελλάδα είναι γνωστή για το κρασί της, αλλά φαίνεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν μόνο οινοποιοί, αλλά και λάτρεις της ζυθοποιίας και της κατανάλωσης μπύρας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. 

Τα στοιχεία που βρέθηκαν σε δύο αρχαίους οικισμούς, το Αρχοντικό και την Άργισσα στην κεντρική Ελλάδα, αποκαλύπτουν ότι η μπύρα παρασκευαζόταν ήδη από την Εποχή του Χαλκού. 

Και οι δύο τοποθεσίες είχαν ναυαγήσει από πυρκαγιά, η οποία τους μετέτρεψε σε κάποιου είδους χρονοκάψουλας, δήλωσε η Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμωτή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Μετά την πυρκαγιά, οι προϊστορικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί, αφήνοντας πίσω τους αμέτρητα καμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων από φυτρωμένους κόκκους δημητριακών. 

Στο Αρχοντικό, οι αρχαιολόγοι βρήκαν περίπου εκατό μεμονωμένους φυτρωμένους κόκκους δημητριακών που χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του Χαλκού από περίπου το 2100 έως το 2000 π.Χ. Στην Αγρίσσα βρέθηκαν περίπου 3.5000 φυτρωμένοι σπόροι δημητριακών που χρονολογούνται στη μέση εποχή του Χαλκού από το 2100 έως το 1700 π.Χ. 

"Τα νέα στοιχεία που αναφέρθηκαν σε άρθρο δείχνουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της προϊστορικής Ελλάδας, εκτός από κρασί, παρήγαγαν και κατανάλωναν και μπύρα". 

Η μπύρα είναι ένα απροσδόκητο εύρημα στην αρχαία Ελλάδα

"Είναι ένα απροσδόκητο εύρημα για την Ελλάδα, γιατί μέχρι τώρα όλα τα στοιχεία έδειχναν το κρασί". 

Σύμφωνα με την μελέτη στο Live Science του Brian Hayden, καθηγητή αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Simon Fraser στην βρετανική Κολομβία του Καναδά, το εύρημα αυτό (δηλαδή οι κόκκοι δημητριακών) υποδηλώνει ότι οι προϊστορικοί Έλληνες "χρησιμοποιούσαν αλκοολούχα ποτά για γιορτές όλο το χρόνο, αντί μόνο σε εποχιακή βάση".  Πηγή:arxaia ellinika blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου