Σελίδες

Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Σπαρτιάτες θυσίαζαν στον ίδιο θεό πριν τις μάχες. Ποιος ήταν αυτός;

 

26/7/2022

Ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες του ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσουν τον Δαρείο με τα πολυάριθμα στρατεύματά του, στα Γαυγάμηλα. 

Η λέξη Γαυγάμηλα στην περσική γλώσσα σημαίνει σπίτι της καμήλας, γιατί κάποιος από τους βασιλιάδες κατά το παρελθόν είχε ξεφύγει από τους εχθρούς με μια δρομάδα καμήλα και στην συνέχεια την εγκατέστησε σ΄ αυτό το μέρος, ορίζοντας και μερικά χωριά και εισοδήματα για την περιποίησή της. Αυτά μας τα γνωστοποιεί ο Πλούταρχος στο έργο του "Αλέξανδρος". 

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο λοιπόν, άρχισαν να παρατάσσονται τα αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Δαρείος επισκεπτόταν τα τμήματα του στρατού του με λαμπάδες. Τι έκανε ο Αλέξανδρος;

Την ώρα που οι Μακεδόνες του αναπαύονταν πριν από την μεγάλη μάχη, ο Αλέξανδρος παρέμενε μπροστά στην σκηνή μαζί με τον μάντη Αρίστανδρο. Γιατί;

Γιατί εκτελούσε απόρρητες ιερουργίες με θυσίες στον θεό Φόβο. 

Ποιος ήταν ο θεός Φόβος; Ήταν γιος του Άρη και της Αφροδίτης. Σ΄ αυτόν τον θεό προσεύχονταν και θυσίαζαν πριν από τις μάχες και οι βασιλιάδες της Σπάρτης. 

Ο θεός Φόβος μαζί με τον αδερφό του Δείμο συνόδευαν τον Άρη στους πολέμους. 

Στον ίδιο θεό λοιπόν προσευχόταν και θυσίαζε πριν την μεγάλη μάχη και ο Μέγας Αλέξανδρος, και πώς θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, αφού όλοι οι Έλληνες, παρά τις διαφωνίες και τους αλληλοσπαραγμούς μεταξύ τους εκείνα τα χρόνια, στους ίδιους θεούς πίστευαν, την ίδια γλώσσα μιλούσαν, στα ίδια θεϊκά μυστήρια λάμβαναν μέρος.

(Η φωτογραφία είναι από welt.de)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου