14/8/2022
Εκεί στην Θεσσαλία του 5ου αι. π.Χ. ζούσε μία Ελληνίδα, η Αγλαονίκη, που ήταν διαφορετική από τους σύγχρονούς της! Γιατί αυτή δεν έψαχνε απαντήσεις στην γη, παρά στο σύμπαν που ήταν το μεγάλο πάθος της.
Αδικημένη, όπως οι περισσότερες γυναίκες (και στην εποχή μας), δεν έγινε πασίγνωστη παγκοσμίως, σαν τον Θαλή τον Μιλήσιο που ζούσε στην ίδια εποχή, κι όμως! Ήταν η πρώτη γυναίκα αστρονόμος επί της γης!
Η κόρη του βασιλιά Ηγήτωρα, η Αγλαονίκη, την οποία ο Πλούταρχος αναφέρει ως Αγανίκη, ένα πάθος είχε: Να εξετάζει τα ουράνια σώματα. Ήταν το ηλιακό σύστημα που την συνάρπαζε και το μελετούσε αχόρταγα.
Με τον καιρό και την επίμονη και επίπονη εργασία της, είχε καταφέρει να προβλέπει τις εκλείψεις Ηλίου με ακρίβεια ώρας, καθώς και τις εκλείψεις Σελήνης, όπως αναφέρει ο Απολλόδωρος. Αυτό σημαίνει ότι γνώριζε μαθηματική αστρονομία.
Μετά από πολύωρες νυχτερινές παρατηρήσεις, κλεινόταν στο δωμάτιο της για να μελετήσει τα στοιχεία που είχε συλλέξει. Δεν υπήρχε σύγγραμμα μαθηματικών και αστρονομίας που να μην έχει διαβάσει, η Αγλαονίκη.
Όλα τα ουράνια μυστικά που ανακάλυπτε, τα γνωστοποιούσε στους συνανθρώπους της, οι οποίοι, επειδή ήταν διαφορετική, την αποκαλούσαν μάγισσα. Έτσι είναι πάντα, ο διαφορετικός άνθρωπος δαιμονοποιείται.
Αλλά, πάντα, είναι ο διαφορετικός άνθρωπος, όπως η Αγλαονίκη, που χαράζει καινούριους ορίζοντες στην επιστήμη, οι οποίοι με την σειρά τους επηρεάζουν καταλυτικά την εξέλιξη ολόκληρου του κόσμου.
Σήμερα, το όνομά της, παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό, δόθηκε σε έναν κρατήρα διαμέτρου 64 χλμ, στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη Αφροδίτη. Με αυτόν τον τρόπο αποδόθηκε μία μικρή τιμή στην πρώτη γυναίκα αστρονόμο, την Αγλαονίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου