Άραγε, εξαιτίας του βοσκού και της απληστίας του χτίστηκε η Γέφυρα της Πραμόρτσας; Ένας μύθος που μπορεί να είναι και πραγματικότητα που χάνεται στα βάθη του χρόνου!
Η Γέφυρα της Πραμόρτσας είναι ένα πραγματικό και θαυμαστό έργο τέχνης που βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης, στον παραπόταμο του Αλιάκμονα, τον Πραμόριτσα, μεταξύ των χωριών Κληματάκι και Ανθοχώρι.
Σαν βρεθείς σιμά στην Γέφυρα, τότε άξαφνα και μαγικά ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο και νοιώθεις πως μοιράζεσαι τα μυστικά αυτού του μακεδονικού τόπου.
Κανένας δεν ξέρει την ακριβή χρονολογία που κτίστηκε η Γέφυρα της Πραμόρτσας ούτε ποιος χρηματοδότησε το κτίσιμό της. Είναι γνωστό ότι οι προπαππούδες των σημερινών κατοίκων του Κληματακίου εγκαταστάθηκαν στο Κληματάκι μετά τα Ορλωφικά (1770-1780 περίπου). Το γιοφύρι το βρήκαν κτισμένο.
Ρωτήθηκαν γέροντες που και εκείνοι είχαν ρωτήσει τους παππούδες τους για το πότε, πώς και από ποιον χτίστηκε το γιοφύρι. Απάντηση συγκεκριμένη δεν υπάρχει... Όλοι όμως μαρτυρούν έναν μύθο, που μπορεί να είναι και η αλήθεια, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι έγινε τότε:
Ήταν, λέει, ένας βλάχος, τρανός τσέλιγκας από τα ορεινά της Πίνδου. Αυτός, μάλλον το φθινόπωρο, κατέβαινε με το κοπάδι του, τους βοσκούς του, τα σκυλιά και τα "πράματα" του για να πάει χειμαδιό.
Περνώντας από τα χωριά, το ποτάμι έκανε απότομη κατεβασιά κι έπνιξε την μονάκριβή του κόρη. Ο τσέλιγκας έκλαψε πολύ. Θεώρησε τον χαμό της κόρης, το σημάδι του Θεού, γιατί είχε πολύ βιός και τάχα ο Θεός δεν συγχωρούσε την πλεονεξία του.
Είδε και στον ύπνο του έναν άγγελο με κάπα και κλούτσα (δηλαδή την γκλίτσα των βοσκών), που τον πρόσταξε να χτίσει γιοφύρι εκεί που πνίγηκε η μοναχοκόρη του. Αποφάσισε λοιπόν και φώναξε καλφάδες και μαστόρους και έχτισαν το γιοφύρι.
Είναι αλήθεια ότι κανένας δεν ξέρει πόσο κοντά είναι ο μύθος στην πραγματικότητα.
Όπως είναι αλήθεια και το γεγονός ότι όποιος δεν ταξιδέψει σ΄ αυτόν τον μοναδικό τόπο, θα στερήσει από τον εαυτό του την ευκαιρία να αισθανθεί όλο το μεγαλείο που κουβαλά η Μακεδονία και η ιστορία της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου