Σελίδες

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον Μύθο του Ιάσονα και το Χρυσόμαλλο Δέρας

 

23/10/2024

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τον μύθο; Και πώς σχετίζεται με την εξόρυξη χρυσού; Ελάτε να βουτήξετε σε αυτήν την αρχαία ιστορία και να μάθετε ένα πράγμα που πιθανότατα δεν ξέρατε για τον χρυσό.

Η σημασία του χρυσού στη μυθολογία και σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς είναι αδιανόητη.

Σε όλη την ιστορία, ο χρυσός ήταν σύμβολο δύναμης και αθανασίας, γι' αυτό οι βασιλιάδες έκαναν πολέμους για αυτόν. Εν ολίγοις, ο χρυσός είναι σύμβολο ή ό,τι μπορεί να θέλετε σε αυτόν τον κόσμο, ή τουλάχιστον αυτό λέει ένας διάσημος ελληνικός μύθος.

Κυρίες και κύριοι, αν σας αρέσει λίγη ιστορία και μυθολογία αναμεμειγμένη με τον χρυσό σας, παρακαλούμε ακούστε τον μύθο του Ιάσονα και το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Ποιος είναι ο μύθος του Ιάσονα και το Χρυσόμαλλο Δέρας;
Ο Ιάσονας είναι ένας ήρωας της ελληνικής μυθολογίας που πολέμησε μερικά από τα ισχυρότερα θηρία της εποχής του για να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Ναι, καλά διαβάσατε: είναι ένα χρυσό χαλί από δέρμα προβάτου 🐑.

Ξέρουμε, ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά περιμένετε! Υπάρχει στην πραγματικότητα μια λαμπρή εξήγηση για το γιατί έπρεπε συγκεκριμένα να είναι ένα χρυσόμαλλο δέρας και όχι, ας πούμε, ένα σεντούκι γεμάτο ράβδους χρυσού και νομίσματα. Ακούστε λοιπόν.

Ο Ιάσονας βρισκόταν σε αποστολή να ανακτήσει τον θρόνο της Ιωλκού, που κάποτε έκλεψε από τον πατέρα του ο ετεροθαλής θείος του Πελίας.

Όπως θα περίμενε κανείς, το Χρυσόμαλλο Δέρας δεν ήταν κάτι που μπορούσες να πάρεις εύκολα από το τοπικό σου κατάστημα. Βρισκόταν στη μακρινή χώρα της Κολχίδας, μια αρχαία περιοχή στο ανατολικό άκρο της Μαύρης Θάλασσας.

Γενναίος και ατρόμητος, ο Ιάσονας δέχτηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μια ομάδα ηρώων, γνωστούς ως Αργοναύτες, για να πάει στην αποστολή μαζί του στο μαγικό πλοίο, το Aργώ.

Ο θρύλος λέει ότι όλο το ταξίδι διήρκεσε περίπου 40 ημέρες και ήταν γεμάτο συγκινήσεις και διαρροές. Να τι (υποτίθεται) συνέβη στην πορεία με λίγα λόγια:

  • Το πρώτο νησί στο οποίο αποβιβάζονται ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες είναι η Λήμνος, ένα νησί που κατοικείται μόνο από γυναίκες 💃. Το αποκορύφωμα αυτής της επίσκεψης; Λοιπόν, ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες του καταφέρνουν να κατακτήσουν το νησί.
  • Η δεύτερη στάση είναι το Βουνό της Αρκούδας 🐻. Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες πολεμούν τον στρατό του βασιλιά Κύζικου, ο οποίος καταλήγει νεκρός.
  • Στη συνέχεια φτάνουν στο νησί Κίος. Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες παρασύρονται από μερικές όμορφες νύμφες του νερού 🧜‍♀️ και καταλήγουν να χάνουν τον Ύλα, έναν σύντροφο του Ηρακλή. Ο Ηρακλής τρελαίνεται, αναγκάζοντας δήθεν τους Αργοναύτες να τον αφήσουν πίσω.
  • Επόμενος σταθμός το Νησί των Βεβρύκων. Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες πολεμούν τον Βασιλιά Άμυκο, ο οποίος κάλεσε έναν από τους Αργοναύτες, τον Πολυδεύκη, για έναν αγώνα πυγμαχίας 🥊. Προφανώς, ο Αμύκος δεν βγήκε ζωντανός, γιατί… δεν τα βάζεις ποτέ με τον γιο του Δία!
  • Και εδώ βρισκόμαστε στον Βόσπορο, όπου ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες σώζουν τον βασιλιά Φινέα από τις Άρπυιες, μια ενδιαφέρουσα φυλή μισών πτηνών 🐦 μισών γυναικών. Αυτά τα ιδιαίτερα άσχημα πλάσματα έκλεβαν οποιοδήποτε φαγητό προσπαθούσε να φάει ο φτωχός μάντης Φινέας. Όμως, ο Ζήτη και ο Κάλαϊ, οι γιοι του Βόρειου Ανέμου, ήρθαν να τον σώσουν.
  • Στη συνέχεια, υπάρχει μια συμπίεση στις Συμπληγάδες Πέτρες, ένα ζευγάρι βράχων που συγκρούονται και συντρίβουν κάθε πλοίο που περνά μέσα από αυτά. Ευτυχώς, ο μάντης Φινέας έίπε στον Ιάσονα το κόλπο για να ξεπεράσει τις πέτρες: αφήστε ένα πουλί να πετάξει μέσα από αυτές πρώτα.
  • Και τέλος, κάπου στα φουρτουνιασμένα νερά 🌊 κοντά στο τέλος του ταξιδιού τους, ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες συναντούν τους γιους του Φρίξου, του τύπου που είχε φέρει το Χρυσόμαλλο Δέρας στην Κολχίδα. Ο Φρίξος είχε ένα φτερωτό χρυσό κριάρι και αποφάσισε να το θυσιάσει στον Δία. Στη συνέχεια πρόσφερε το χρυσόμαλλο δέρας στον Αιήτη, βασιλιά της Κολχίδας, ο οποίος το έβαλε σε ένα άλσος όπου παρέμενε, φρουρούμενο από έναν άσχημο δράκο.

Και καθώς ο Ιάσονας και οι χαρούμενοι άντρες του τελικά προσγειώθηκαν στην ακτή της Κολχίδας, ανακάλυψαν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν κάτι περισσότερο από τον δράκο.

Για να ανακτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας, ο Ιάσονας έπρεπε:

1) να βάλει ζυγό σε ένα ζευγάρι ταύρους που εκπνέαν φωτιά,

2) οργώσει ένα χωράφι με τους προαναφερθέντες ταύρους,

3) σπείρει τα δόντια του δράκου,

4) σκοτώσει τους νεκρούς ένοπλους που θα ξεφύτρωναν από τη γη.

Θα νομίζατε ότι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ για να το χειριστεί ένας άντρας. Αλλά, σαν από τη μοίρα, η αγάπη ήταν εκεί για να σώσει τη μέρα ♥️. Προφανώς, η Μήδεια, η πριγκίπισσα της Κολχίδας, ένιωθε κάτι για τον Ιάσονα και ήθελε πολύ να κερδίσει. Του έδωσε μια αλοιφή που τον προστάτευε από τη φωτιά των ταύρων και επινόησε έναν υπνωτικό που έριξε ο Ιάσονας στα μάτια του δράκου που φύλαγε το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Να πώς τελείωσαν όλα: Ο Ιάσονας πήρε το Χρυσόμαλλο Δέρας, ανέκτησε με επιτυχία τον θρόνο της Ιωλκού και παντρεύτηκε τη Μήδεια (spoiler: αργότερα την παράτησε για μια άλλη γυναίκα).

Ουάου, τι μεγάλη ιστορία!...

Όπως υποσχεθήκαμε, εδώ είναι μια εξήγηση.

Είναι ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας αληθινή ιστορία;

Εδώ έρχεται το σοκ:

Το Χρυσόμαλλο Δέρας υπήρχε, κυριολεκτικά, και αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη μέθοδο εξαγωγής χρυσού με προβιές.

Η αληθινή ιστορία πίσω από την περιπέτεια των Αργοναυτών:

Το πλούσιο βασίλειο της Κολχίδας είναι τώρα γνωστό ως Svaneti, μια ορεινή περιοχή στη βορειοδυτική Γεωργία, η οποία είναι προφανώς πολύ, πολύ πλούσια σε χρυσό.

 

Τα αρχαία βασίλεια της Κολχίδας και της Ιβηρίας (σημερινή Γεωργία) ήταν σημαντικές περιοχές στην περιοχή του Καυκάσου της Ευρασίας από τον 15ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αρχαίοι χωρικοί στο Σβανέτι χρησιμοποιούσαν προβιές για να παγιδεύσουν τις μικροσκοπικές κηλίδες χρυσού σε ποτάμια που ρέουν από τα βουνά του Καυκάσου.

Αυτό, λένε οι επιστήμονες, άφηνε τα προβιά αποτυπωμένα με νιφάδες χρυσού, μετατρέποντάς τα σε «χρυσόμαλλο δέρας».

Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι περιπέτειες των Αργοναυτών να βασίστηκαν σε ένα πραγματικό ταξίδι για να μάθουν τα μυστικά… αυτής της τεχνικής εξόρυξης χρυσού.

Παρεμπιπτόντως, μπορείτε ακόμα να βρείτε χρυσόμαλλο δέρας μόνοι σας σήμερα, καθώς οι ντόπιοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο εξόρυξης χρυσού. - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου