Θα αποκρυπτογραφήσει αυτό το εύρημα την μινωική γραφή;

Αυτό το αντικείμενο περίπου 3.700 ετών από ελεφαντόδοντο που ανακαλύφθηκε στην Κνωσό φέρει τη μεγαλύτερη γνωστή επιγραφή στην γραμμική γραφή των Μινωιτών που δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. © Kanta et al./ Ph. Sapirstein; CC-by-nc-sa 4.0

26/3/2025

Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν αντικείμενο από ελεφαντόδοντο με τη μεγαλύτερη επιγραφή μυστηριώδους γραμμικής γραφής Α

Κλειδί για την αποκρυπτογράφηση; Στην Κνωσό, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αντικείμενο από ελεφαντόδοντο με σύμβολα από τη μινωική γραμμική γραφή Α. Αυτή η γραφή, που είναι περίπου 3.800 ετών, δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί -και επειδή δεν υπάρχουν ευρήματα. Ωστόσο, το αντικείμενο λατρείας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα φέρει 119 χαρακτήρες αυτής της γραφής, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη επιγραφή μέχρι σήμερα που χρησιμοποιεί σύμβολα Γραμμικής Α. Επειδή αυτοί οι χαρακτήρες εμφανίζονται σε συνδυασμό με εικόνες, θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην αποκρυπτογράφηση αυτής της γραφής από τον μινωικό πολιτισμό.

Οι Μινωίτες ήταν ο πρώτος προηγμένος πολιτισμός στην Ευρώπη. Έκτισαν τα πρώτα ανακτορικά συγκροτήματα στην Κρήτη ήδη από το 2.500 π.Χ. και έγιναν η κορυφαία εμπορική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι Μινωίτες δημιούργησαν δύο συστήματα γραφής: τη μινωική ιερογλυφική ​​γραφή και τη γραμμική γραφή Α, η οποία αποτελείται από αφηρημένους χαρακτήρες. Θεωρείται η αρχαιότερη πραγματική γραφή στην Ευρώπη - αλλά ούτε η γραμμική γραφή Α ούτε η γλώσσα στην οποία γράφτηκε δεν έχουν ακόμη αποκρυπτογραφηθεί.

Ένας από τους λόγους για αυτό: τα ευρήματα με γραμμική γραφή Α είναι σπάνια και συνήθως έχουν μόνο πολύ σύντομες επιγραφές που αποτελούνται από λίγους χαρακτήρες. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό της γλώσσας της Γραμμικής Α ή την αποκρυπτογράφηση των συμβόλων χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικές μεθόδους. 

Το χρυσελεφάντινο δαχτυλίδι και η λαβή βρέθηκαν σε αυτό το δωμάτιο του μινωικού κτηρίου στην Κνωσό. © Kanta et al./ Ariadne Supplement, CC-by-nc-sa 4.0
Κτήρια και λατρευτικά αντικείμενα της Μινωικής περιόδου

Αλλά τώρα μια νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στο θέμα. Οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την Αθανασία Καντά από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής στην Κνωσό της Κρήτης. Επειδή σχεδιάζονταν οικοδομικές εργασίες στο χωριό που δεν απέχει πολύ από το περίφημο ανάκτορο της Κνωσού, θα πρέπει εκ των προτέρων να χαρτογραφηθούν και να ανακτηθούν πιθανά λείψανα της Μινωικής περιόδου. Η ομάδα χτύπησε στην πραγματικότητα χρυσό και ανακάλυψε τα ερείπια ενός παλαιότερου κτιρίου της Μινωικής περιόδου ανάμεσα στα ερείπια ενός ρωμαϊκού ναού.

«Ένα κτίριο από την εποχή των Νεοπαλαστών αναδύθηκε πάνω από το βράχο, ο χαρακτήρας του οποίου είναι μοναδικός μέχρι σήμερα», αναφέρουν η Καντά και οι συνεργάτες της. Το κτίριο, που χτίστηκε γύρω στο 1700 π.Χ., ήταν προφανώς ένα είδος ιερού, όπως υποδηλώνουν πολυάριθμα ευρήματα λατρευτικών αντικειμένων, φωτιές από άνθρακα και υπολείμματα τοιχογραφιών. Σε ένα από τα δωμάτια, οι αρχαιολόγοι συνάντησαν έναν βυθισμένο λάκκο στον οποίο ανακάλυψαν ένα ειδικό αντικείμενο ανάμεσα σε άλλα κειμήλια - ένα αντικείμενο με σύμβολα γραμμικής γραφής Α.

Ήταν το «σκήπτρο» από ελεφαντόδοντο ένα λατρευτικό αντικείμενο;

Είναι ένα μεγάλο δαχτυλίδι περίπου 14 εκατοστών από ελεφαντόδοντο με λαβή από ελεφαντόδοντο μήκους περίπου 13 εκατοστών. Το σχήμα του αντικειμένου θυμίζει χειροκίνητο καθρέφτη της Εποχής του Χαλκού - μόνο χωρίς καθρέφτη. «Κατά τη συναρμολόγηση του αντικειμένου, έγινε σαφές ότι το κέντρο του δακτυλίου αποτελούσε κάποτε ένα εξάρτημα από φθαρτό υλικό, το οποίο συγκρατούνταν από ράβδους που επίσης δεν διατηρήθηκαν», εξηγούν οι αρχαιολόγοι.

Η Καντά και η ομάδα της υποψιάζονται ότι το δαχτυλίδι από ελεφαντόδοντο ήταν αντικείμενο μινωικής λατρείας. «Αν και αυτό το αντικείμενο είναι μέχρι στιγμής μοναδικό, θα μπορούσε να απεικονιστεί σε ορισμένα ευρήματα, για παράδειγμα ένα χρυσό δαχτυλίδι από τον τάφο "ενός Μυκηναίου πολεμιστή", εξηγούν. Υπάρχουν επίσης εικονογραφήσεις στις οποίες θεές κρατούν τέτοια «δαχτυλίδια σκήπτρα» στα χέρια τους.

119 χαρακτήρες σε γραμμική γραμματοσειρά A

Αλλά το κρίσιμο σημείο: «Το δαχτυλίδι από ελεφαντόδοντο φέρει μια μακριά επιγραφή σε γραμμική γραφή Α, η οποία είναι καθαρά ορατή στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές, αλλά πιθανότατα υπήρχε και στις τέσσερις», αναφέρουν η Kanta και οι συνεργάτες της. Αυτά τα σύμβολα είναι διατεταγμένα σε ομάδες που χωρίζονται με κάθετες γραμμές. Τέτοιες μονάδες ονομάζονται μετόπες. Συνολικά, 119 χαρακτήρες Γραμμικής Α σώζονται στον ελεφαντόδοντο δακτύλιο - 84 σχεδόν πλήρως και 35 σε μέρη.

«Αυτό την καθιστά τη μεγαλύτερη γνωστή επιγραφή στη Γραμμική Α», γράφουν η Kanta και η ομάδα της. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, ένα πήλινο δισκίο με 105 σύμβολα Γραμμικής Α, ο ιβουάρ δακτύλιος δεν φαίνεται να περιέχει αριθμούς. Η ομαδοποίηση των χαρακτήρων της Γραμμικής Α είναι επίσης μοναδική και δεν απαντάται σε κανένα άλλο γνωστό κείμενο Γραμμικής Α, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.

Φιγούρες ζώων, βάζο και μερικοί κατεστραμμένοι χαρακτήρες Γραμμικής Α στο ελεφαντόδοντο δαχτυλίδι. © Kanta et al./ Ariadne Supplement, CC-by-nc-sa 4.0
 Λίστα συστατικών για ένα τελετουργικό;

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το ύφος της επιγραφής: «Υπάρχουν μόνο λίγες επιγραφές Γραμμικής Α, ακόμη και μεταξύ των υψηλής ποιότητας, των οποίων οι χαρακτήρες είναι τόσο ζωντανοί, τόσο καλλιτεχνικοί και σχεδόν τρισδιάστατοι», τονίζουν η Kanta και οι συνεργάτες της. "Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια επιγραφή Γραμμικής Α σκαλισμένη κυρίως σε καλλιγραφικό στυλ. Αυτό είναι ένα νέο βασικό χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να είναι σημαντικό για παλαιογραφικές μελέτες."

Ο συνδυασμός των χαρακτήρων με εικονογραφήσεις θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμος: οι μετόπες Γραμμικής Α εναλλάσσονται με τμήματα που δείχνουν στυλιζαρισμένες μορφές ζώων, αγγεία ή υφάσματα. «Ο τύπος και ο αριθμός αυτών των ζώων θα μπορούσε να υποδεικνύει τα δώρα που θυσιάζονταν σε τελετουργικές γιορτές», εικάζουν οι αρχαιολόγοι. «Τα αγγεία – τρίποδες, αμφορείς και ρυτά – φαίνεται να έχουν επίσης σαφείς τελετουργικές λειτουργίες». Το ρυτό είναι ένα δοχείο με μία λαβή για την έκχυση σπονδυλώσεων.

"Η εικονογραφία και η γραφή αποτελούν μέρος της ίδιας αφήγησης. Αυτό θα μπορούσε να περιγράψει τα στοιχεία μιας τελετής ή μιας θρησκευτικής γιορτής", αναφέρουν η Kanta και η ομάδα της.

Νέα προσέγγιση στην αποκρυπτογράφηση

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το νέο εύρημα παρέχει σημαντικές αφετηρίες για την έρευνα και την πιθανή αποκρυπτογράφηση της μινωικής γραμμικής γραφής Α. Πολύ παρόμοιες λίστες τελετουργικών συστατικών έχουν διατηρηθεί από την ύστερη φάση του μινωικού πολιτισμού στη μοναδική μινωική γραφή που έχει αποκρυπτογραφηθεί μέχρι σήμερα: τη γραμμική γραφή Β. Χρησιμοποίησαν μινωικά σύμβολα, αλλά τα χρησιμοποιούσαν για να καταγράψουν τη δική τους πρώιμη ελληνική γλώσσα.

Επομένως, η σύγκριση των τελετουργικών λιστών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη της σημασίας των χαρακτήρων της αινιγματικής γραμμικής γραφής Α. Οι γλωσσικές αναλύσεις της επιγραφής που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μόλις έχουν ξεκινήσει. «Η σύντομη περιγραφή αυτών των επιγραφών στο άρθρο μας μπορεί να δώσει μόνο μια αρχική ιδέα για τις πληροφορίες ότι αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στη μελέτη των κρητικών γραπτών», γράφουν οι αρχαιολόγοι. (Ariadne Supplement 5, 2025; doi: 10.26248/ariadne.vi.1841) - Πηγή: Ariadne Supplement 5: Proceedings of the 15th international colloquium on Mycenaean studies & scinexx.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου