Σελίδες

Έβρος: Ιδού ο νόμος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που επέτρεψε σε εταιρείες ανεμογεννητριών να απαλλοτριώνουν χωράφια

8/4/2025

Πώς γίνεται να χωρά μέσα σε μία δημοκρατία, η αναγκαστική απαλλοτρίωση για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας; Δεν γίνεται! Την κάνουν όμως οι "δημοκράτες" να γίνεται. Και ακόμα παραπέρα, όποιος αρνείται να υπακούσει, τον τσακίζουν αμείλικτα! 

Το άρθρο από την σελίδα evrosnews είναι καταδικαστικό τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση που σιωπά βολεμένη σε κραυγαλέες εκφράσεις "δημοκρατίας"!

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ του Evros-neww.gr, για την εταιρεία ανεμογεννητριών που κατασκευάζει 4 αιολικά πάρκα στον βόρειο Έβρο, η οποία έστειλε ΕΞΩΔΙΚΑ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ σε ιδιοκτήτες χωραφιών που αρνούνται να τα νοικιάσουν ή να τα πουλήσουν.

Επικοινώνησαν μαζί μας και άλλοι αγρότες, οι οποίοι δέχθηκαν παρόμοια εξώδικα από την εταιρεία Green Volt, θυγατρική της πολύ γνωστής από την υλοποίηση του project στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, την Lamda Develoment του ομίλου της πανίσχυρης οικογένειας Λάτση. Θεωρούν ότι ουσιαστικά εκβιάζονται και το χειρότερο είναι ότι οι δικηγόροι στους οποίους απευθύνθηκαν, τους ενημέρωσαν πως υπάρχει όντως νόμος του 2022 που ψήφισε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο μπορούν ιδιωτικές εταιρείες ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ΝΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΟΥΝ περιουσίες ιδιωτών. Πρόκειται για το νόμο 4151/2022 άρθρο 4 παράγραφος 7, σε συνδυασμό με το νόμο 2882/2001 περί “Αναγκαστικής απαλλοτρίωσης”. που χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ ως έργα “δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετούν, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και έχουν θετικές επιδράσεις πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον” για να δικαιολογήσει το δικαίωμα ιδιωτών να κάνουν απαλλοτριώσεις της περιουσίας οποιουδήποτε πολίτη. 

Ο νόμος αυτός αναφέρει συγκεκριμένα στο άρθρο 4 και την παράγραφο 7:

“7. Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή/και σταθμοί αποθήκευσης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα έργα δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών, οδοποιίας, και εν γένει κάθε κατασκευής που αφορά στην υποδομή, εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. ή/και σταθμών αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων ασφαλείας του άρθρου 21, χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετούν, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και έχουν θετικές επιδράσεις πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον, ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησής τους. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η εις βάρος αυτών σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τον ν. 2882/2001 (Α’ 17).

Ο βαρυνόμενος με τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης υποχρεούται στην αποκατάσταση και κάθε βλάβης ή φθοράς ή στέρησης της χρήσης που προέρχεται από την εκτέλεση των ανωτέρω τεχνικών εργασιών. Η δαπάνη για τη συντέλεση των κατά τα ανωτέρω αναγκαίων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων βαρύνει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο υπέρ του οποίου εκδίδεται η άδεια εγκατάστασης ή η Οριστική Προσφορά Συνδεσης στις περιπτώσεις που δεν εκδίδεται Άδεια Εγκατάστασης. Ο κάτοχος του σταθμού παραγωγής προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς η απαλλοτριωμένη έκταση δεν μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του δύο τοις εκατό (2%) επί του συνολικού γηπέδου εγκατάστασης. Για την τεκμηρίωση του δικαιώματος χρήσης του γηπέδου ασφαλείας της παρ. 2 του άρθρου 18 για την έκδοση της Αδείας Εγκατάστασης του αιολικού σταθμού αρκεί η απόφαση κήρυξης της απαλλοτρίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου