Σελίδες

Μαγνήσιο αντί για Big Pharma: Πώς ένα μέταλλο επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου

                                                                                                                                                           (C) Report24/KI
17/8/2025
Η φαρμακευτική βιομηχανία δεν ευδοκιμεί σε υγιείς ανθρώπους, αλλά σε ασθενείς.
Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται στην έρευνα για την άνοια, σε φάρμακα και σε οίκους ευγηρίας - και όμως οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Ταυτόχρονα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα απλό μέταλλο που βρίσκεται σε κάθε φύλλο σπανακιού θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα υποτιθέμενα πρωτοποριακά «νευροχάπια» από τα εργαστήρια των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας εξέτασαν δεδομένα από περίπου 6.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 73 ετών. Το αποτέλεσμα της μελέτης, με τίτλο Dietary magnesium intake is related to larger brain volumes and lower white matter lesions with notable sex differences“, η οποία δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, ήταν ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 550 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου την ημέρα έχουν, κατά μέσο όρο, έναν εγκέφαλο που φαίνεται περίπου ένα χρόνο νεότερος στην ηλικία των 55 ετών. Ένας χρόνος μπορεί να μην ακούγεται πολύς, αλλά είναι μια μικρή αίσθηση σε αυτόν τον τομέα. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ωφελήθηκαν ιδιαίτερα. Η εξήγηση: το μαγνήσιο έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Ένα μέταλλο που μπορεί να βρεθεί σε κάθε ράφι σούπερ μάρκετ προστατεύει τον εγκέφαλο καλύτερα από δισεκατομμύρια σε φαρμακευτικές επενδύσεις.

Υγιεινή Διατροφή Αντί για τις Μεγάλες Φαρμακευτικές

Ας φανταστούμε τώρα τη σκηνή: Οι πολιτικοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε προγράμματα, εμβολιασμούς και «νευροπροστατευτικά» φάρμακα. Ταυτόχρονα, θα ήταν αρκετό να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο σπανάκι, ξηρούς καρπούς και φακές. Αλλά κανείς δεν βγάζει χρήματα από αυτό. Εκεί βρίσκεται το μαγνήσιο. Αυτές είναι ακριβώς οι τροφές που αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από ζάχαρη, ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι και βιομηχανικά επεξεργασμένο μανιτάρι. Τρόφιμα που έχουν μικρή πραγματική θρεπτική αξία και ταυτόχρονα προάγουν φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα.

Οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί: σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες και απαιτούνται περισσότερα δεδομένα, αλλά αυτή είναι η συνηθισμένη οδός. Ωστόσο. η κατεύθυνση είναι σαφής. Το μαγνήσιο διατηρεί τον εγκέφαλο σε καλή κατάσταση, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και σταθεροποιεί τη γνωστική λειτουργία. Άλλες μελέτες (δείτε εδώ και εδώ) το επιβεβαιώνουν αυτό. Τα άτομα με αρκετό μαγνήσιο βιώνουν πιο αργή συρρίκνωση του εγκεφάλου. Όσοι έχουν πολύ λίγο κινδυνεύουν από βλάβη. Αλλά και η υπερβολή δεν είναι καλή - η ισορροπία είναι το κλειδί. Η κοινή λογική σας το λέει αυτό.

Το πρόβλημα: Δεν μπορείς να αποκομίσεις δισεκατομμύρια κέρδη με τρόφιμα που παράγονται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα. Δεν μπορείς να τα κατοχυρώσεις με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν μπορείς να τα πουλήσεις ως «επανάσταση». Ένα υγιές άτομο που δεν χρειάζεται γιατρό αποτελεί ολοκληρωτική απώλεια για τη βιομηχανία. Επομένως, τέτοια ευρήματα συχνά αγνοούνται. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη αναμένει ότι τα κρούσματα άνοιας θα διπλασιαστούν έως το 2050, με υψηλό κόστος. Αλλά φυσικά, είναι καλύτερο να διοχετευτούν μερικά ακόμη δισεκατομμύρια σε φαρμακευτικές συμφωνίες παρά να προτείνονται τροφές πλούσιες σε μέταλλα στους ανθρώπους.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Αν θέλετε πραγματικά να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας, δεν χρειάζεστε ούτε ένεση ούτε χάπια από το οπλοστάσιο των Μεγάλων Φαρμακευτικών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια γρήγορη βουτιά στο συρτάρι με τα λαχανικά, μερικά αμύγδαλα στο τραπέζι και ένα πιάτο σπανάκι για δείπνο. Πρόληψη μέσω διατροφής. Απλή, αποτελεσματική και πασίγνωστη. Και γι' αυτό ακριβώς είναι τόσο άβολη για όσους βγάζουν τεράστια χρηματικά ποσά από ασθένειες. -Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου