Σελίδες

Ποια γιαούρτια πρέπει να αποφεύγουμε και ποια η θέση του ελληνικού γιαουρτιού

Το απλό γιαούρτι είναι αυτό που προτείνουν οι διατροφολόγοι - © Nensuria, iStock

 25/10/2025

Αυτό το δημοφιλές γιαούρτι πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα με 60 εκατομμύρια καταναλωτές

Το γιαούρτι, ένα βασικό προϊόν στα ψυγεία μας, μπορεί μερικές φορές να κρύβει πολλές εκπλήξεις. Ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε όταν ψωνίζετε; Ένας διατροφολόγος αποκαλύπτει το γιαούρτι που δεν βάζει ποτέ στο καλάθι αγορών του. Ανακαλύψτε τις συμβουλές του για να κάνετε τη σωστή επιλογή και να διατηρήσετε την υγεία σας.

Ο χώρος με τα γαλακτοκομικά είναι γεμάτος δελεαστικές επιλογές, αλλά δεν είναι όλες ίδιες. Ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι κάνουμε το σωστό επιλέγοντας συγκεκριμένα γιαούρτια, αποδεικνύεται ότι οι επιλογές μας μπορεί μερικές φορές να είναι αντιπαραγωγικές για την υγεία μας. Ένας ειδικός στη διατροφή ρίχνει φως στα πλεονεκτήματα αυτού του γαλακτοκομικού προϊόντος και μας καθοδηγεί προς πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Ας βυθιστούμε στον συναρπαστικό κόσμο του γιαουρτιού για να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τη μυθοπλασία.

Γιαούρτι με φρούτα: Μια ψευδώς καλή ιδέα

Πολύχρωμα και ορεκτικά, τα γιαούρτια με φρούτα φαίνονται η ιδανική επιλογή για τον συνδυασμό ευχαρίστησης και υγείας. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι αναπτύσσουν διατροφικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ασθενών τους. Ως ειδικοί στη διατροφή, είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε διαφορετικές παθολογίες και διαφορετικά κοινά, τόσο ενήλικες όσο και παιδιά. Ο Raphaël Gruman προειδοποιεί για αυτήν την παραπλανητική επιλογή. Δείτε γιατί:

-Υπερβολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

-Λίγα τα οφέλη από τα αραιωμένα φρούτα.

-Ισοδύναμο με 3 έως 4 κύβους ζάχαρης ανά βαζάκι.

Αυτά τα γιαούρτια, που απέχουν πολύ από το να είναι τόσο υγιεινά όσο φαίνονται, μπορούν στην πραγματικότητα να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. «Σε ένα βαζάκι γιαούρτι φρούτων, μερικές φορές υπάρχουν 3 έως 4 κύβοι ζάχαρης», λέει ο ειδικός. Αυτή η ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να αυξήσει γρήγορα την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας χωρίς να το καταλάβετε.

Για να απολαύσετε τα οφέλη των φρούτων χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, ο Raphaël Gruman προτείνει μια απλή εναλλακτική: επιλέξτε απλό γιαούρτι και προσθέστε τα δικά σας φρέσκα φρούτα. Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να ελέγχετε την ποσότητα ζάχαρης και να διατηρείτε τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων.

Γιαούρτι 0%: Ένας λύκος με ενδύματα προβάτου

Μεταξύ των επιλογών που φαίνονται καλές με την πρώτη ματιά, το γιαούρτι 0% κατατάσσεται ψηλά. Ωστόσο, αυτό το υποτιθέμενο προϊόν χαμηλών λιπαρών κρύβει τα πραγματικά του χρώματα. Δείτε τι αποκαλύπτει ο ειδικός μας:

- 0% Λιπαρή Ύλη. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι αντισταθμίζεται από άλλα συστατικά.

-Γεύση - Συχνά είναι εμπλουτισμένη με γλυκαντικά.

- Επιπτώσεις στην υγεία  -Δυνητικά επιβλαβείς.

Ο διατροφολόγος είναι ανένδοτος: «Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα κλασικό γιαούρτι απλό ή πλήρες σε λιπαρά και να το αρωματίσετε μόνοι σας». Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο σας επιτρέπει να ελέγχετε τα συστατικά, αλλά και να προσαρμόζετε τη γεύση στις προτιμήσεις σας. Για όσους βρίσκουν το απλό γιαούρτι πολύ άγευστο, ο Raphaël Gruman προσφέρει μερικές συμβουλές:

-Προσθέστε μια κουταλιά μέλι.

-Πασπαλίστε με κανέλα.

-Προσθέστε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας.

-Προσθέστε ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα.

Γιαούρτια που προτείνει ο διατροφολόγος 

Αφού εντοπίσετε τις παγίδες που πρέπει να αποφύγετε, ήρθε η ώρα να εξετάσετε τις επιλογές που προτείνει ο ειδικός μας. Ο Raphaël Gruman επισημαίνει διάφορα είδη γιαουρτιού που συνδυάζουν την υγεία και τη γεύση.

Πρώτα μεταξύ αυτών των γιαουρτιών, ο διατροφολόγος προτείνει τα ελληνικά γιαούρτια και κατόπιν διάφορα γαλλικά καθώς και γαλακτοκομικά φυσικής προέλευσης.

Αυτά τα προϊόντα προσφέρουν μια καλή διατροφική ισορροπία και παρέχουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κλειδί βρίσκεται στη μετριοπάθεια και την ποικιλία. Ακόμα και τα συνιστώμενα γιαούρτια θα πρέπει να καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Όσον αφορά τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις, ο διατροφολόγος παρέχει μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: «Τα γιαούρτια με γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου είναι υγιεινά και καλά για το σώμα σας. Τα γιαούρτια σόγιας είναι επίσης καλά, αλλά λιγότερο συνιστώμενα. Το γάλα σόγιας μπορεί να επηρεάσει τις γυναικείες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα. Η οιστραδιόλη, ένα φυσικό οιστρογόνο, η μοριακή αναπαράσταση του οποίου φαίνεται, συντίθεται από την τεστοστερόνη, την ανδρική ορμόνη φύλου. Αυτό το μόριο παίζει διάφορους ρόλους στο σώμα, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη καθώς και την ανάπτυξη δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών στις γυναίκες.

Συμβουλές για την επιλογή του σωστού γιαουρτιού

Τέλος, ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να κάνετε τη σωστή επιλογή κατά την επόμενη αγορά σας:

-Ελέγξτε την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

-Επιλέξτε απλά γιαούρτια: προσφέρουν μια υγιεινή βάση που μπορείτε να προσαρμόσετε.

-Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες: προσέξτε τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς και τα κρυφά συστατικά.

-Ποικίλετε τις επιλογές σας: εναλλάξτε μεταξύ κλασικών γιαουρτιών, ελληνικών γιαουρτιών και φυτικών εναλλακτικών για να απολαύσετε διαφορετικά οφέλη.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να απολαμβάνετε τα γιαούρτια σας με απόλυτη ηρεμία, συνδυάζοντας την γευστική απόλαυση με τα οφέλη για την υγεία. Να θυμάστε ότι το καλύτερο γιαούρτι είναι αυτό που απολαμβάνετε και που ταιριάζει αρμονικά στη συνολική σας διατροφή. -Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου