Σελίδες

12 Νοεμβρίου του 333 π.Χ., μεσημέρι: Η Μάχη της Ισσού, ο δεύτερος θρίαμβος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η μητέρα και η γυναίκα του ηττημένου Δαρείου γονατίζουν μπροστά στον Μ. Αλέξανδρο -planet-wissen.de

12/11/2024 

Εκεί επετεύχθη ο δεύτερος μεγάλος θρίαμβος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετά τον Γρανικό, κατά των Περσών.

Στην μάχη έλαβε μέρος ο ίδιος ο Πέρσης βασιλιάς, Δαρείος Γ΄.

Όταν ο Δαρείος συνειδητοποίησε την δύναμη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετά την Μάχη του Γρανικού και την λύση του Γόρδιου Δεσμού, τότε ανησύχησε πραγματικά. Έτσι, σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Αρριανό, συγκρότησε ισχυρό στρατό από 600.000 πεζούς, μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός Ελλήνων μισθοφόρων (ποτέ δεν μάς έλειπαν οι προδότες), και 100.000 ιππείς. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η περσική δύναμη ήταν μικρότερη, περίπου 100.000 άνδρες, και επικεφαλής ήταν ο ίδιος ο Δαρείος.

Το μεσημέρι εκείνης της 12ης Νοεμβρίου του 333 π.Χ. ξεκίνησε η Μάχη, στην στενή πεδιάδα μεταξύ του κόλπου της Ισσού και του όρους Ακμανός, κοντά στην Ισσό της Κιλικίας. Ο Αλέξανδρος, μετά από γρήγορη επιθεώρηση της παρατάξεως του, όρμησε με την δεξιά του πτέρυγα προς τον ποταμό Πίναρο και ακολούθως κατά του αριστερού των Περσών. Προσφιλής τακτική του ήταν αυτή της λοξής φάλαγγας, όπως και στην Μάχη του Γρανικού.

Ο Δαρείος Γ΄ επανέλαβε το ίδιο λάθος του Γρανικού, παρατάσσοντας τον πολυπληθή στρατό του σε στενό χώρο. Έτσι, δεν είχε περιθώρια ελιγμών. Παρά το γεγονός ότι ο στρατός του Αλεξάνδρου δέχθηκε αντεπίθεση από τους Έλληνες μισθοφόρους (!), κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε κίνδυνο.

Ο Αλέξανδρος, πρώτος στην μάχη, λαμπρός μέσα στην «θεϊκή» αύρα του, αυτός ο μοναδικός Μακεδόνας, δεν ζητούσε μια τυχαία νίκη. Ήθελε την συντριπτική ήττα των Περσών, έτσι ώστε αυτοί να μην απειλήσουν ποτέ ξανά την Μακεδονία και την Ελλάδα ολόκληρη. Και τα κατάφερε. Ο Δαρείος, πανικόβλητος, τράπηκε σε φυγή, συμπαρασύροντας μαζί του και τον στρατό του. Αφήνοντας μάλιστα στο πεδίο της μάχης την μητέρα και την σύζυγό του, οι οποίες αιχμαλωτίστηκαν.

Πολλά λάφυρα ήρθαν στα χέρια των Ελλήνων, αλλά, πρέπει να σημειωθεί ότι 7.000 Μακεδόνες έπεσαν νεκροί στην Μάχη. Ωστόσο, εκεί έπεσαν νεκροί πολύ περισσότεροι Πέρσες, περίπου 30.000 άνδρες.

Μετά την μεγαλειώδη νίκη του Αλεξάνδρου στην Ισσό, εδραιώθηκε η φήμη του ως Μεγάλου Στρατηλάτη, ενώ, αντίθετα, καταρρακώθηκε το ηθικό των Περσών. Η πύλη για την κατάκτηση του γνωστού τότε κόσμου έστεκε πια ορθάνοιχτη για τον γιο του Φιλίππου, τον Αλέξανδρο, την οποία διάβηκε για να σημειώσει ακόμα μεγαλύτερες νίκες.

Ο Μέγας Αλέξανδρος κατάφερε να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ελλάδας και να εξαπλώσει τον Ελληνισμό στα πέρατα της Οικουμένης. Για να έρθουν αιώνες αργότερα νέοι μισθοφόροι Έλληνες να προδώσουν την γενέτειρά του την Μακεδονία. Αυτοί οι μισθοφόροι παραμένουν ατιμώρητοι, ενώ, ταυτόχρονα, σβήνει αργά και σταθερά το μεγαλείο του Ελληνισμού!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου