Σελίδες

Μέγας Αλέξανδρος: Η πόλη του, Αλεξάνδρεια, ήταν η Πύλη του Κόσμου και ο κόμβος τριών Ηπείρων!

19/11/2024

Η Αλεξάνδρεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Πύλη του Κόσμου ή Βασίλισσα των Πόλεων, την θεωρούσαν! Ήταν ο κόμβος που ένωνε τρεις Ηπείρους!

Η Αλεξάνδρεια είναι μια πόλη στην Μεσόγειο. Με περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Μέγα Αλέξανδρο και σε βολική γεωγραφική τοποθεσία, έγινε σύντομα μια κοσμοπολίτικη πόλη. 

Κόμβος μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ασίας  

Για κάποιους η Αλεξάνδρεια ήταν η «Πύλη του Κόσμου», ενώ για άλλους η πόλη θεωρήθηκε η «Βασίλισσα των Πόλεων». Η Αλεξάνδρεια οφείλει τη φήμη της εν μέρει στον ιδρυτή της: ο Μέγας Αλέξανδρος έχτισε πόλεις προς τιμήν του σε πολλά από τα μέρη που κατέκτησε.  

Η πόλη που λέγεται ότι σχεδίασε στην άμμο στον Νείλο το 331 π.Χ. δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία με αυτό το όνομα. Αλλά είναι αυτό που έγινε το πιο σημαντικό.  

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης ήταν η θέση της: από τη μια πλευρά ένας μεγάλος, προστατευμένος κόλπος στην Μεσόγειο, από την άλλη μια λίμνη που παρείχε πρόσβαση στον Νείλο. Αυτός ο ποταμός ήταν ο σημαντικότερος μεταφορικός δρόμος στην Αίγυπτο. Η Αλεξάνδρεια εξελίχθηκε σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.

Η Αλεξάνδρεια με δύο λιμενικές λεκάνες και τον φάρο τον 16ο αιώνα

Το πνευματικό κέντρο του κόσμου  

Ο αρχιτέκτονας Δεινοκράτης δημιούργησε μια πόλη με φαρδιούς, ορθογώνιους δρόμους, δύο λιμενικές λεκάνες και μια τεχνητή χερσαία γέφυρα που οδηγεί στο νησί του Φάρου. Πάνω σε αυτό χτίστηκε ένας φάρος ύψους άνω των 110 μέτρων - πιθανώς ο πρώτος στην ανθρώπινη ιστορία. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.  

Ο ιδρυτής της πόλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, δεν είδε ποτέ την ολοκληρωμένη πόλη. Ωστόσο, ο στρατηγός του Πτολεμαίος, που έγινε ηγεμόνας της Αιγύπτου μετά από αυτόν, έκανε την πόλη πρωτεύουσά του. Παρέμεινε έτσι για περίπου 300 χρόνια, μέχρι το θάνατο της διάσημης φαραώ Κλεοπάτρας. Η Αίγυπτος, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάνδρειας, έπεσε στην συνέχεια στην ρωμαϊκή κυριαρχία το 30 π.Χ.  

Ο Πτολεμαίος και οι διάδοχοί του έφεραν Έλληνες μελετητές στην πόλη και έχτισαν μια βιβλιοθήκη με προσαρτημένο ερευνητικό κέντρο. Σύντομα η Αλεξάνδρεια θεωρήθηκε το πνευματικό κέντρο του κόσμου.

Το πνευματικό κέντρο του αρχαίου κόσμου: η βιβλιοθήκη στην Αλεξάνδρεια
Κατά τον Μεσαίωνα η Αίγυπτος κατακτήθηκε από τους Άραβες και έχασε την σημασία της. Στις αρχές του 19ου αιώνα ζούσαν ακόμα μερικές χιλιάδες κάτοικοι εδώ. Η κατασκευή του καναλιού Mahmudiya το 1817 και το εμπόριο βαμβακιού έκαναν την πόλη σημαντικό εμπορικό κέντρο.  

Σήμερα η Αλεξάνδρεια έχει πέντε εκατομμύρια κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. Δεν έχει απομείνει πολύ από την αρχική πόλη, αλλά το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο είναι μια υπενθύμιση της μεγάλης ιστορίας της Αλεξάνδρειας. - Από Katharina James - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου