Η δύσκολη και αποφασιστική για την Επανάσταση μάχη ξεκίνησε. Βάσταξε ώρες πολλές, και ο Κολοκοτρώνης δεν ορμούσε μόνο στην μάχη, αλλά σε κάθε επίπεδο έκαμε το αδύνατο δυνατό για να καρποφορήσει ετούτη η μάχη. Ο Φωτάκος, ο άνθρωπος που έζησε δίπλα του, διηγείται:
«Ο Κολοκοτρώνης εις το Χρυσοβίτσι τότε ευρισκόμενος, άμα είδε τους καπνούς, ότι οι Τούρκοι πηγαίνουν εις το Βαλτέτσι, αμέσως έστειλε τον Θεοδόσην Καρδαράν καβαλάρην με μίαν σημαίαν να έβγη εις την ράχιν του Βαλτετσιού διά να τον βλέπουν οι κλεισμένοι εις το Βαλτέτσι, ότι τους πηγαίνομεν βοήθειαν. Έπειτα διέταξε τους στρατιώτας να τον ακολουθήσουν, έστειλε και εις την Πιάνα και ειδοποίησε τον Κανέλλον Δεληγιάννην και τους λοιπούς καπεταναίους να έλθουν κοντά εις τον πόλεμον.
Ακόμη δεν έλειψεν ο Κολοκοτρώνης να στείλη πεζούς με γράμματά του εις τας κωμοπόλεις και τας επαρχίας εν γένει της Πελοποννήσου γνωστοποιών αυτάς, ότι οι Τούρκοι εβγήκαν και υπάγουν εις το Βαλτέτσι, να τρέξουν εκεί όλοι με τα τουφέκια των, με ψωμί, κρέας και ξύλα της φωτιάς, και να φέρουν ζώα φορτωμένα με νερόν και
ό,τι άλλο χρειάζονται διά το στρατόπεδον».
Αιματοβαμμένες ώρες ζούσαν οι Έλληνες πολεμιστές της ελευθερίας. Η μάχη δύσκολη, πόσο δύσκολη και πόσο γεμάτη με αυτοθυσία των ηρώων μας. Έπεφταν στο πεδίο της τα παλικάρια μας, αλλά περισσότεροι ήταν οι τούρκοι νεκροί που αδυνατούσαν να πιστέψουν, μετά την μακραίωνη κυριαρχία τους, ότι έχαναν αυτήν την μάχη. Την έχαναν όμως… Γιατί, όσα εμπόδια κι αν είχαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες, πλέον ήσαν ασταμάτητοι. Και ναι, τα εμπόδια ήταν πολλά, και δεν ήταν μόνο εξαιτίας των τούρκων. Είχε πολύ κρύο στα βουνά εκείνες τις ώρες της μάχης!
"Αλλά ποίος ημπορεί πάλιν να ζωγραφήση την χαράν των Ελλήνων! Η ένδοξος αυτή μάχη του Βαλτετσίου, η οποία εδιήρκεσεν 23 ώρας και είναι η σωτηρία της πατρίδος μας, έγινεν εις τας 12 και 13 Μαΐου 1821».
Είναι σωστό αυτό που γράφει ο Φωτάκος.
Κανείς δεν θα μπορούσε να ζωγραφίσει την χαρά που έντυνε τα πρόσωπα των πολεμιστών της ελευθερίας! Γιατί, όσο χαρισματικός κι αν είναι ένας άνθρωπος, η θνητότητά του δεν του επιτρέπει να αποτυπώσει το μεγαλείο αυτής της χαράς!
Κατατροπώθηκαν οι τούρκοι, για πρώτη φορά μετά από αιώνες, οι Έλληνες έδωσαν μια περήφανη μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν άκρως σημαντικό για την εξέλιξη και την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.
Η περιγραφή των αντιδράσεων των τούρκων που επέστρεφαν στην Τριπολιτσά ηττημένοι είναι ιδιαίτερης σημασίας. Κλάματα, φωνές, θρήνος και γυναίκες που με τα νύχια τους μάτωναν τα μάγουλά τους. Επιτέλους, ένοιωσαν ότι η κυριαρχία τους έπαιρνε τέλος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου