Αρισταίος, θεός ή άνθρωπος ο προστάτης των ελαιοκαλλιεργητών;


Ο Ησίοδος, ο Πίνδαρος, ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας Διόδωρος Σικελιώτης, καθώς και άλλοι, έχουν μιλήσει για τον Αρισταίο, του οποίου η ζωή φαίνεται ότι ξεκίνησε ως μύθος, μα στην πορεία της γέμισε με πραγματικές ευεργεσίες τις κοινωνίες των ανθρώπων.

Λένε ότι ο Αρισταίος ήταν γιος του Απόλλωνα και της Κυρήνης, έζησε ως χαρισματικό παιδί μαγικά χρόνια υπό την προστασία των θεών, και σαν μεγάλωσε διδάχθηκε από τις Μούσες την τέχνη της μαντείας και της ιατρικής και από τις Νύμφες την τέχνη της αμπελουργίας και της ελαιοκομικής. 
Οι Νύμφες τού δίδαξαν να μπολιάζει τις αγριελιές και να επεξεργάζεται τους καρπούς μέχρι να παράγει το άγνωστο στους ανθρώπους ελαιόλαδο. Το πολύτιμο και θεραπευτικό λάδι ήταν δικό του έργο, και σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Αρισταίος πρώτος ανακάλυψε το ελαιοπιεστήριο. Έκανε δηλαδή ο Αρισταίος αυτό που άξιζε να γραφεί, παρέδωσε στους ανθρώπους τις θείες γνώσεις του, ώστε να επωφεληθούν από την ελαιοκομική, αλλά και την μελισσοκομική και την αμπελουργία. 

Σύμφωνα με τον Δ. Σικελιώτη, ο Αρισταίος έζησε και στην Σαρδηνία και στην Σικελία, όπου τα εδάφη ήταν γόνιμα και κατάλληλα για να καλλιεργήσει ελιές. Έζησε και στην Αρκαδία, και σε νησιά. Και έμαθε τους ανθρώπους να επωφελούνται από τα γιατρικά της φύσης, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατείχε η ελιά. 

Αναπόφευκτα τον λάτρεψαν και τον τίμησαν οι άνθρωποι ως θεό της γεωργίας και προστάτη των ελαιοκαλλιεργητών. Χάρη σ΄ αυτόν, οι αγριελιές στην Μεσόγειο καλλιεργήθηκαν, και τα ήμερα δέντρα εμπλούτισαν με τους καρπούς τους την διατροφή των ανθρώπων, προστατεύοντας τους από διάφορες ασθένειες. 

Είναι λοιπόν εύλογο το εγκώμιο που πλέκεται για τον Αρισταίο: Έζησε ως άνθρωπος που είχε αγγίξει τόσο με τις γνώσεις του όσο και με την ανυστερόβουλη επίγεια συμπεριφορά του το θείο

Εξάλλου, και ο Ιπποκράτης δίδασκε ότι το ελαιόλαδο ήταν το Μέγα Θεραπευτικό. Ας το συμπεριλαμβάνει έκαστος στην καθημερινή διατροφή του, για να έχει άριστη υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου