Τα σκάνδαλα της Novartis!


29/7/2020
Novartis. 
Μια εταιρεία μεγάλων διαστάσεων, σκάνδαλα επίσης μεγάλων διαστάσεων! Σκάνδαλα στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, με πολιτικούς να κονταροχτυπιούνται για χάρη ή εξαιτίας της! 
Ποια είναι αυτή η εταιρεία; Σε ποια σκάνδαλα εμπλέκεται; 

Παράγει φάρμακα, όπως Begrivac, Codiovan, Diovan, Exelon, Fenistil, Fluad, Otriven, Sandimmun, Sandostatin, Visodyne, Voltaren, Zometa κ.ά.. 

Έχει δισεκατομμύρια ακαθάριστα έσοδα ετησίως, όπως και δισεκατομμύρια κέρδη. 

Είναι οι πρακτικές της καθαρές και νόμιμες, ανά τον κόσμο, όπου πωλούνται τα προϊόντα της; 
Όχι! Κατηγορείται για:

Δόλιες πολιτικές χειρισμού των τιμών: Για παράδειγμα, το 2008, μια θυγατρική της, η Sandoz, καταδικάστηκε από αστικό δικαστήριο των ΗΠΑ να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 33,3 εκ. δολαρίων, εξαιτίας δόλιων πολιτικών χειρισμού των τιμών των φαρμάκων εις βάρος των δημόσιων κοινωνικών ασφαλιστικών ταμείων. 

Παράνομες ή ανήθικες πρακτικές εισαγωγής των φαρμάκων στην αγορά: Για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος Μάρκους Γκριλ του εβδ. περιοδικού Stern αποκάλυψε το φθινόπωρο του 2007, διάφορες παράνομες πρακτικές μάρκετινγκ της εταιρείας Novartis στην Γερμανία. Ταξίδια αναψυχής για τους γιατρούς, που όμως παρουσιάζονταν ως μετεκπαιδευτικά προγράμματα. Υποτιθέμενες παρακολουθήσεις της επίδρασης των φαρμάκων, για τις οποίες η πολυεθνική πλήρωνε ως και 1.000 ευρώ σε γιατρούς. Υποτιθέμενες συνεντεύξεις ειδικών, για τις οποίες η πολυεθνική έδινε αμοιβή 200 ευρώ. 

Παραπλανητική διαφήμιση: Τον Μάιο του 2008 έλαβε η Novartis μια προειδοποίηση από την αρμόδια επιτροπή εγκρίσεων των ΗΠΑ FDA, εξαιτίας της παραπλανητικής διαφήμισης για το φάρμακο κατά της επιληψίας Trileptal. Στις οδηγίες χρήσεως που βρίσκονται σε κάθε συσκευασία, παρουσιάζονταν με υπερβολικό τρόπο η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ενώ υποτιμούνταν οι κίνδυνοι από την χρήση του. 

Ο κατάλογος των παρανομιών και των σκανδάλων για την πολυεθνική Novartis είναι μεγάλος, τα πρόσωπα που εμπλέκονται πολλά και υψηλά ιστάμενα και τα πλοκάμια της διαπλοκής βρίσκονται σε πάμπολλες χώρες. 

Ωστόσο, το χειρότερο όλων αυτών των σκανδάλων είναι εκείνο που αφορά την υγεία των ανθρώπων. 
Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, και όχι μόνο η Novartis, δεν εργάζονται υπέρ της ανθρώπινης υγείας, αλλά αποκλειστικά και μόνο υπέρ του κέρδους τους. 

Αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα, μέχρι ποιου βαθμού μπορεί ο ασθενής, σήμερα, να εμπιστευθεί ένα φάρμακο που του χορηγεί ο γιατρός του; 
(Πηγή: Διεφθαρμένη Ιατρική του Χανς Βάις, εκδ. Κάδμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου