Τα σκάνδαλα της AstraZeneca! Η εταιρεία για την οποία θα μιλούμε συχνά πια στην Ελλάδα!


19/8/2020

Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας μας γνωστοποίησε ότι μέχρι τέλος του Δεκέμβρη η χώρα μας θα αγοράσει από την εταιρία AstraZeneca τις πρώτες 700.000 δόσεις από το εμβόλιο κατά του κορωνα-ιού. Προϋπόθεση βέβαια είναι, το εμβόλιο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο από την συγκεκριμένη εταιρία και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, να πάρει οριστική έγκριση. 

Ποια είναι η εταιρεία AstraZeneca;

Μεταξύ των γνωστών φαρμάκων της ανά τον κόσμο: Arimidex, Ascotop, Beloc, Baslodex, Mobloc, Nexium, Pulmicort, Seroquel, Zoladex κ. ά.. 

Σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η εταιρία με δισεκατομμύρια ευρώ ακαθάριστων εσόδων και κερδών:

-Δόλια πολιτική χειρισμού των τιμών: Το Φεβρουάριο του 2008 καταδίκασε ένα δικαστήριο στην Αλαμπάμα (ΗΠΑ) την φαρμακευτική πολυεθνική εταιρία AstraZeneca, εξαιτίας της δόλιας πολιτικής χειρισμού των τιμών εις βάρος των κοινωνικών ασφαλιστικών ταμείων υγείας, σε αποζημίωση ύψους 40 εκ. αμερικανικών δολαρίων και σε πρόστιμο ύψους 175 εκ δολαρίων. Μετά από ένσταση της κατηγορούμενης εταιρίας, το πρόστιμο μειώθηκε σε 120 εκ. δολάρια. 

-Υποψία για παράνομες πρακτικές κατά την εισαγωγή και διάδοση στην αγορά του φαρμάκου Nexium - κατά των γαστρεντερικών παθήσεων: Κατηγορήθηκε, και πάλι στις ΗΠΑ, για "ανέντιμη, παράνομη και δόλια" συμπεριφορά, σε σχέση με την πολιτική διαμόρφωσης των τιμών, την εισαγωγή στην αγορά και την παρουσίαση του φαρμάκου Nexium.

-Κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της εταιρίας: Τον Ιούνιο του 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην AstraZeneca πρόστιμο ύψους 60 εκ. ευρώ. Αιτιολογία: Χρησιμοποίησε την εξουσία της για να εμποδίσει τις ανταγωνίστριες εταιρίες-παραγωγούς πανομοιότυπων φαρμάκων να φέρουν στην αγορά πιο φθηνές εναλλακτικές λύσεις...

-Υποψία για παράνομη εισαγωγή στην αγορά του νευροληπτικού φαρμάκου Seroquel: Η "Κοινοπολιτεία" της ομοσπονδιακής πολιτείας Πενσυλβανία στις ΗΠΑ κατέθεσε μήνυση κατά της AstraZeneca για παράνομη εισαγωγή στην αγορά του νευροληπτικού φαρμάκου Seroquel ως κατάλληλο επίσης για την θεραπεία ασθενειών για τις οποίες δεν είχε λάβει την απαιτούμενη έγκριση... 

-Παραπλανητική διαφήμιση: Το Δεκέμβριο του 2004 η εταιρία AstraZeneca έλαβε μια προειδοποίηση από την αρμόδια επιτροπή εγκρίσεων των ΗΠΑ FDA, εξαιτίας της παραπλανητικής διαφήμισης για το φάρμακο μείωσης της χοληστερίνης Crestor. Στο φυλλάδιο πληροφοριών για τους ασθενείς, υποβαθμίζονται οι παρενέργειες του φαρμάκου. Και στην ίδια σελίδα, χωρίς ντροπή, αναγράφεται: "Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η ασφάλεια του ασθενή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα!"

-Παράνομες πρακτικές και μέθοδοι εισαγωγής φαρμάκων στην αγορά: Μετά από έρευνες των αρμόδιων ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ εξαιτίας των παράνομων πρακτικών και μεθόδων μάρκετινγκ για το νευροληπτικό φάρμακο Seroquel, η εταιρία AstraZeneca, τον Οκτώβριο του 2009, δήλωσε πρόθυμη να συμβιβαστεί, πληρώνοντας αποζημίωση ύψους 520 εκ. δολαρίων. 

(Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο Διεφθαρμένη Ιατρική, Χανς Βάις, εκδ. Κάδμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου