Παντού αστυνομία, πουθενά γιατροί - Η ετυμηγορία γερμανικής εφημερίδας!


7/2/2021

Δέκα χρόνια νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον τομέα της υγείας, έχουν απογυμνώσει το σύστημα υγείας της Ελλάδας! Αυτό είναι το κατηγορώ της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Der Freitag, στο αναλυτικό της άρθρο με θέμα την πατρίδα μας. 

Τον ερχόμενο Μάη συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που είχε καταληφθεί το Σύνταγμα στην Αθήνα από διαδηλωτές κατά της λιτότητας που επέβαλε στην χώρα η Τρόικα, γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα. Αναφέρεται στην άνοδο του Τσίπρα στην εξουσία, στα μνημόνια της Τρόικας, στο λαθρομεταναστευτικό - προσφυγικό όπως το χαρακτηρίζει -, στα χοτ σποτ και στις ταραχές στα νησιά, στην Ειδομένη, στην Μόρια, στα δραματικά γεγονότα στον Έβρο. 

Ουσιαστικά, τονίζει ότι όλα αυτά τα  προβλήματα αποδυνάμωσαν την Ελλάδα, και τώρα στην πανδημία είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει πιο σκληρά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού. Γιατί το υγειονομικό της σύστημα είναι αποδυναμωμένο. 

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι δαπάνες στον υγειονομικό τομέα και απολύθηκαν πολλοί άνθρωποι. 

Τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής του ελληνικού υγειονομικού συστήματος φαίνονται ξεκάθαρα τώρα, με την πανδημία και την εξάπλωση του κορωνα-ιού, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από τον Οκτώβριο και μετά είναι αυξητικοί οι ρυθμοί των μολύνσεων με κορωνα-ιό και των θανάτων, δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές και όλο και πιο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν σε κανονικά κρεβάτια (ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε εντατικές). 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κατάσταση στην Ελλάδα, ειδικά από τον Νοέμβριο και μετά, είναι δραματική. Αναμένεται συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 10% και αύξηση της ανεργίας κατά 22,3%, μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών κατά 314 ευρώ, και το ένα τρίτο των μικρών επιχειρήσεων μετά την δεύτερη καραντίνα δεν θα επιβιώσουν. 

Η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για 2.000 νέες προσλήψεις στον τομέα της υγείας. Ωστόσο κρύβει το γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που δουλεύουν ήδη στον τομέα της υγείας και έχουν υπογράψει ένα καινούριο συμβόλαιο εργασίας ή έχει επιμηκυνθεί αυτό που ήδη έχουν. Ή προσλαμβάνει άτομα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι η εξατομίκευση της ευθύνης και η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει την δημόσια ευθύνη. Δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια στις εντατικές, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα γιατί δεν είναι ασφαλισμένοι, οι γιατροί δεν είναι πολλοί, και ο ρόλος της Γερμανίας σε όλη αυτήν την κατάσταση, ως μέρος της Τρόικας, δεν είναι καθόλου μικρός! 

Αλλά, οι αστυνομικοί καλούνται να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο, τώρα στην πανδημία. Και οι ίδιοι δεν απολαμβάνουν πολλά δικαιώματα, για παράδειγμα δεν μπορούν να μην πάνε στην δουλειά, αλλά είναι υπεύθυνοι για την συμπεριφορά των πολιτών και για το  κοινό καλό. Με πολιτικά κριτήρια τους επιβάλλεται μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. 

Το δικαίωμα στην δημόσια υγεία και φροντίδα αντικαθίσταται σταδιακά από το ιδιωτικό καθήκον, το οποίο ελέγχεται αστυνομικά. 

Αλλά, η αστυνομία δεν μπορεί να θεραπεύσει, όπως επισημαίνει η εφημερίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου