21 Φεβρουαρίου 1835, πέθανε ο ήρωας του 1821 Στάικος Σταϊκόπουλος, πάμφτωχος και φυλακισμένος!


21/2/2022

Σαν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 1835, η μοίρα των αθάνατων ηρώων συναντήθηκε με τον Στάικο Σταϊκόπουλο που πολέμησε για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους το 1821 και πέθανε φτωχός, σαν ζητιάνος.

Ο Στάικος Σταϊκόπουλος, γεννημένος το 1799 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας, δεν μπορούσε να είναι απλά έμπορος, αφού η πατρίδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους και η Επανάσταση ξεκινούσε! 

Έτσι, το 1818 στην Ύδρα όπου βρισκόταν, μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Νικόλαο Σπηλιωτόπουλο, δίνοντας τον ιερό όρκο πως θα υπηρετήσει το Ελληνικό Έθνος, μέχρι αυτό να ελευθερωθεί.

 Το 1821 σύστησε το δικό του στρατιωτικό σώμα, άφησε την Ύδρα και βρέθηκε στο Άργος, όπου οργάνωσε την πολιορκία του Ναυπλίου. Ο Κεχαγιάμπεης και οι Τούρκοι του που μέχρι τότε ήταν ανίκητοι, δεν πτόησαν τον Αγωνιστή Σταϊκόπουλο! Αντιθέτως, το πείσμα του για Λευτεριά πότιζε τόσο βαθιά το αίμα του, που ήταν θέμα χρόνου να τα βάλει με τους εχθρούς. 

Στις 29 Νοεμβρίου του 1822, ο Στάικος Σταϊκόπουλος, μαζί με τον Δημήτριο Μοσχονησιώτη, έκαναν το ακατόρθωτο, κατορθωτό!!! Κατέλαβαν το Κάστρο του Παλαμηδίου, εκείνη την νύχτα την βροχερή και την θεοσκότεινη! 

Ανέβηκαν ύψος 216 μέτρων ο Σταϊκόπουλος και οι άνδρες του, αφού πρώτα έστηναν σκάλες (!) στα βράχια, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες! Η πίστη στην Λευτεριά του Γένους ήταν πιο δυνατή από την φύση και τους Τούρκους του Κεχαγιάμπεη, τόσο απλά, τόσο ελληνικά! 

Ο Στάικος Σταϊκόπουλος έγινε από χιλίαρχος στρατηγός, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, και, επίσης, πήρε μέρος στην Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους. Αυτό που ποτέ δεν έλαβε ήταν χρήματα και λάφυρα, αυτός ο Μεγάλος της Επανάστασης του 1821. 

Τα χρόνια κύλησαν, και οι μαύρες σελίδες της σκλαβιάς άρχισαν, για πολλούς ελληνικούς τόπους, να σβήνονται από την πένα της Λύτρωσης. 

Ωστόσο, ο Σταϊκόπουλος δεν ένοιωθε την ευτυχία από την Λευτεριά να πλημμυρίζει το είναι του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επαναπαυτεί στις δάφνες του πολέμου και να ησυχάσει. Γιατί έβλεπε ότι οι ξένοι που είχαν διεισδύσει στην απελευθερωμένη Ελλάδα, μαζί με τους Έλληνες πολιτικάντηδες, δεν θα άφηναν την πατρίδα πραγματικά να ανασάνει. 

Περπατούσε στα ελληνικά εδάφη με την μελαγχολία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και την φτώχεια να ορίζει την ύπαρξή του. Όταν πια ήλθε στην Ελλάδα ο Όθωνας, ο Σταϊκόπουλος δεν μπορούσε να παραμείνει σιωπηλός, γιατί έκρινε ότι οι ξένοι δεν εξυπηρετούσαν το με τόσους κόπους και θυσίες απελευθερωμένο ελληνικό έθνος. 

Μιλούσε, λοιπόν, και διαμαρτυρόταν απροκάλυπτα. Με αποτέλεσμα να συλληφθεί ως ταραξίας (!) και να φυλακιστεί στα υπόγεια του Βουλευτικού!!!

Πάμφωτος, επαίτης σχεδόν, και πλέον φυλακισμένος ο ήρωας Στάικος Σταϊκόπουλος σαν να μην είχε δώσει ψυχή και σώμα για την Λευτεριά του Έθνους! Πόσο μεγάλη η ντροπή για όλους τους Έλληνες, πόσο μεγάλη! 

Τελικά, ο ήρωας Σταϊκόπουλος άφησε την ύστατη πνοή του στις 21 Φεβρουαρίου του 1835, ως Αντισυνταγματάρχης. Όπως λέγεται, πέθανε την ημέρα της αποφυλάκισης του!

Γινόταν έρανος από τους δικούς του για τα έξοδα της κηδείας, όταν επιτέλους οι τότε αρχές συνειδητοποίησαν ότι είχαν χρέος απέναντι σ΄ αυτόν τον ήρωα. Ανέλαβαν τελικά τα έξοδα της κηδείας οι προεστοί του Ναυπλίου. Στην κηδεία παραβρέθηκαν στρατιωτικές και πολιτικές αρχές για να του απονείμουν την ύστατη τιμή.

Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς, αιώνες μετά, πόσο βαθιά πληγωμένη ήταν η ψυχή του ήρωα Στάικου Σταϊκόπουλου που πολέμησε τους Τούρκους για να βρεθεί μέσα σε λίγα χρόνια αντιμέτωπος με τις υστεροβουλίες των Ελλήνων πολιτικάντηδων καθώς και με των ξένων τα ιδιοτελή συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου