Ο θεός Ήφαιστος, άσχημος, πανέξυπνος, ευεργέτης και γιατί όχι, παράδειγμα προς μίμηση!

 

11/2/2022

Ο θεός Ήφαιστος, πανέξυπνος, άσχημος, ευεργέτης της ανθρωπότητας, προσγειώθηκε στην Λήμνο

Είναι γιος του Δία και της Ήρας, που μάλωναν αναμεταξύ τους για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η σύλληψη του Ήφαιστου. Ω ναι, οι αρχαίοι μας πρόγονοι έδιναν στους θεούς τους τις δικές τους ανθρώπινες αδυναμίες.

Σύμφωνα με έναν μύθο, η Ήρα, όταν είδε πόσο άσχημο ήταν το μωρό της, ο Ήφαιστος, σοκαρισμένη, το άρπαξε και το πέταξε,  και αυτό προσγειώθηκε στην Λήμνο.

Υπάρχει όμως και άλλος μύθος: Κάποια φορά, η φιλονικία ανάμεσα στους δύο θεούς ξέφυγε τόσο πολύ, που ο Δίας άρπαξε την Ήρα και την κρέμασε με χρυσή αλυσίδα από τον Όλυμπο, και σε κάθε πόδι της είχε περάσει κι από ένα αμόνι. Ο Ήφαιστος που ήταν ήδη βαθιά στεναχωρημένος από τους καυγάδες τους, δεν άντεχε να βλέπει την μάνα του να υποφέρει. Και παρόλο που ήταν περήφανος για τον πατέρα του τον Δία, αποφάσισε να τον παρακούσει. Βοήθησε λοιπόν την μητέρα του να σωθεί από το μαρτύριο της.

Ο Δίας εξοργίστηκε μαζί του και τον εκσφενδόνισε από την κατοικία των θεών. Ο Ήφαιστος όλη την ημέρα στριφογύριζε στο κενό, μέχρι που κατά τις βραδινές ώρες προσγειώθηκε ανώμαλα στην Λήμνο. Εκεί, τον βρήκαν η Θέτιδα και η Ευρυνόμη, τον περιμάζεψαν και τον βοήθησαν να μεγαλώσει. 

Ωστόσο, ο Ήφαιστος, εξαιτίας του πεσίματος, έμεινε κουτσός και στραβοπόδαρος. Με αδύναμα τα κάτω άκρα του, άρχισε να σκέφτεται με ποιον τρόπο θα ξεπεράσει το πρόβλημά του. Και επειδή ήταν ευφυής, βρήκε την λύση.

 Το εργαστήρι του Ήφαιστου στην Λήμνο

Σ΄ αυτό το νησί ο Ήφαιστος βρήκε μια χαραμάδα από την οποία πέρασε κι έφτασε στα έγκατα της γης, όπου και έστησε το εργαστήρι του. Δημιούργησε την φωτιά, χρησιμοποίησε τα μέταλλα, κατασκεύασε σκεύη και όπλα, δημιούργησε ρομπότ (!) για να μπορεί να κινείται γρήγορα και εύκολα, ξεπερνώντας έτσι τα κινητικά του προβλήματα λόγω αναπηρίας.

Κι ενώ θα μπορούσε να κρατήσει για τον εαυτό του όσα δημιούργησε, ο Ήφαιστος αποφάσισε να τα δωρίσει στους ανθρώπους. Στους οποίους όχι μόνο χάρισε την φωτιά, αλλά τους έμαθε και πώς να την χρησιμοποιούν. Πολλές φορές ο Ήφαιστος ταυτίζεται με τον Προμηθέα που έκλεψε την φωτιά από την Λήμνο για να την χαρίσει στους ανθρώπους.

Ο θεός Ήφαιστος ήταν πρωτοπόρος της σύγχρονης τεχνολογίας, ένας "θεϊκός σιδηρουργός" που χρησιμοποιούσε τα μέταλλα για να κατασκευάζει σκεύη, όπλα αλλά και προγράμματα τα οποία τα χρησιμοποιούσε κατά την θέλησή του. 

Επινόησε τα χρυσά ρομπότ για να μετακινείται ο ίδιος. Ο Τάλως είναι ένα τρομερό ρομπότ που κατασκεύασε, χρησιμοποιώντας χαλκό, που συνδέεται με την Ατλαντίδα και την Κρήτη. Οι τεχνολογικά άρτιες παγίδες αυτού, καταδεικνύουν πόσο μπροστά από την εποχή του βρισκόταν ο Ήφαιστος. Ο Τάλως, σύμφωνα με την εκδοχή του Απολλόδωρου, κατασκευάστηκε από τον Ήφαιστο και δόθηκε δώρο στον βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Είναι γιγάντιος, ανθρωπόμορφος, χάλκινος, ο Τάλως, και αποτελεί το πρώτο ρομπότ που κατασκευάστηκε ποτέ (είτε στην πραγματικότητα είτε στην φαντασία, αλλά ποιος θνητός ξέρει πού βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο καταστάσεις;)

Στο εργαστήρι του στην Λήμνο, ο Ήφαιστος που δούλευε ακούραστα, κατασκεύασε εκτός από πολλά και φοβερά όπλα, την τρομερή ασπίδα του Δία, τα βέλη του Απόλλωνα και της Άρτεμης, το δρεπάνι της Άρτεμης, τα κύμβαλα που χάρισε στην Αθηνά, η οποία τα έδωσε στον Ηρακλή για να νικήσει τις Στυμφαλίδες Όρνηθες κ.ά.. Επίσης, με την δική του βοήθεια και συνδρομή, κατασκευάστηκαν στον Όλυμπο τα θεϊκά ανάκτορα. 

Ο θεός Ήφαιστος θα μπορούσε να κλειστεί στον εαυτό του, να γίνει κακότροπος, εγωιστής, εκδικητικός στους θεούς αλλά και μισάνθρωπος. Ανάπηρος και άσχημος, πεταμένος σαν σκουπίδι από την Ολύμπια κατοικία. Ωστόσο, προτίμησε να αξιοποιήσει την ιδιοφυΐα του. Χάρη σ΄ αυτήν, έμαθε να κινείται γρήγορα, αναπτύσσοντας μάλιστα την δύναμη του άνω μέρους του σώματός του. Έγινε άριστος τεχνίτης. Αντί να εκδικηθεί τους θεούς, αυτός τους έκανε δώρα. Αντί να στρέψει τα βέλη του κατά των θνητών, αυτός τους χάρισε την φωτιά και τους εκπαίδευσε ώστε να χρησιμοποιούν σωστά και έξυπνα τα μέταλλα, ώστε να διευκολύνεται η καθημερινότητα καθώς και η ασφάλειά τους. 

Είτε μυθικό είτε πραγματικό πρόσωπο, ο Ήφαιστος μπορεί να αποτελέσει θαυμαστό παράδειγμα για τους σύγχρονους ανθρώπους που είναι βουτηγμένοι στην εγωπάθεια, στην αλαζονεία και στην έπαρση. Αρκεί έκαστος να κρύβει μέσα του ένα μικρό "του Ήφαιστου" σημάδι!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου