30 Ιουλίου 1906, πυρπολήθηκαν 1.000 σπίτια στην προαιώνια ελληνική Αγχίαλο από τους κομιτατζήδες, ανείπωτη η συμφορά...


20/3/2022

Η Αγχίαλος εκάη... Έτσι πανηγύριζαν οι Βούλγαροι κομιτατζήδες  

30 Ιουλίου 1906. Βούλγαροι κομιτατζήδες εισέρχονται στην Αγχίαλο, ελληνικότατη πόλη του Πόντου. Οι Έλληνες με 18 πυροβόλα όπλα, με ρόπαλα και μαχαίρια, αμύνονται με όλες τους τις δυνάμεις.  Καταφέρνουν να περιορίσουν τους κομιτατζήδες στο τουρκικό τέμενος της πόλης. 

Την επόμενη ημέρα όμως οι κομιτατζήδες ενίσχυσαν την δύναμή τους με 1.200 επιπλέον Βούλγαρους. Όλοι μαζί επιτέθηκαν και κατέστρεψαν τα πάντα. Βαρύς ο απολογισμός της συμφοράς.

Πυρπολήθηκαν 1.000 σπίτια, 200 καταστήματα, 1 εκκλησία, η Ιερά Μητρόπολη, 2 σχολεία και η βιβλιοθήκη. 

Σφαγιάστηκαν 79 Έλληνες, κατά το πλείστον γυναικόπαιδα.

Νεκροί υπήρχαν και από την πλευρά των κομιτατζήδων, 32 στο σύνολο, νεκροί και τραυματίες, κατά την συμπλοκή της πρώτης ημέρας. 

Η "Βουλγαρική Εφημερίς" της Σόφιας έκαμε τον επικήδειο της Αγχιάλου. 

"Η Αγχίαλος εκάη... Η παρά τας όχθας της Μαύρης Θαλάσσης ελληνική αύτη φωλέα μετεβλήθη εις ερείπια. Επί 14 αιώνες η πόλη αυτή κειμένη εν βουλγαρική γη, εχρησίμευσεν ως φρούριο του Ελληνισμού απροσπέλαστον, αποτέλεσε ακρόπολη απόρθητον και απαραβίαστον του Ελληνικού ιδεώδους. Ήτο κράτος εν κράτει, όπως είναι ακόμη η Στενήμαχος, Μεσημβρία, Σωζόπολη, Πύργος και Βάρνα. Ελληνικοί Νόμοι, Ελληνικά συμφέροντα, Ελληνικό Πνεύμα εβασίλευσαν". 

Σφαγές και καταστροφές παντού, όχι μόνο στην Αγχίαλο, αλλά σε όλη την Ανατολική Ρωμυλία και στην Μακεδονία. Οι Βούλγαροι ήθελαν όλα τα εδάφη, όλες τις πόλεις, όλα τα χωριά δικά τους. Έσφαζαν και ρήμαζαν, την ίδια ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθούσαν να ευαισθητοποιήσουν τους αποκαλούμενους συμμάχους των Ελλήνων, ώστε να σταματήσει η συμφορά στα προαιώνια ελληνικά εδάφη. Μάταια κάθε προσπάθειά τους και θα έπρεπε να το ξέρουν και να λάβουν πιο έγκαιρα, πιο σωστές για τον Ελληνισμό αποφάσεις. 

Οι αποκαλούμενοι σύμμαχοι των Ελλήνων δεν παρενέβησαν για να βοηθήσουν τους Έλληνες που σφαγιάζονταν στην Ανατολική Ρωμυλία και στην Μακεδονία. Αντίθετα, παρακολουθούσαν την καταστροφή του Ελληνισμού τρίβοντας τα χέρια τους και περιμένοντας να έρθει η σειρά τους, ώστε να επιβάλουν τα συμφέροντά τους. (Πηγή κειμένου: Η εναντίον της Μακεδονίας βουλγαροκομμουνιστική επιβολή, Αθήναι 1963 & φωτογραφία:almyros.gr)

Ακριβώς όπως γίνεται και σήμερα. Είναι αποκαλούμενοι σύμμαχοι, και στη δεδομένη στιγμή, θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες στην τύχη τους, ενώ σήμερα τους πιέζουν να ακολουθούν την γραμμή των δικών τους συμφερόντων. Η Ελλάδα πρέπει έγκαιρα να σταματήσει να υπακούει στα κελεύσματα των αποκαλούμενων συμμάχων. Διαφορετικά, θα έρθει η ημέρα που οι Έλληνες θα πληρώσουν ακριβά την σημερινή τυφλή υπακοή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου