Η Ρωξάνη μπροστά από το ψηφιδωτό του Διονύσου |
Ρωξάνη: η μασκότ της ανασκαφής που μαράζωσε
Πέλλα, 1962. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι φρόντιζαν ένα γαϊδουράκι, τη Ρωξάνη. Η αρχαιολόγος Ντέπη Παπακωνσταντίνου ανέλαβε τον ρόλο της τροφού της Ρωξάνης. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία η Ρωξάνη φωτογραφίζεται μπροστά από το ψηφιδωτό του Διόνυσου.
Η Ρωξάνη ή χαϊδευτικά Ρώξη, ένα αδέσποτο γαϊδουράκι υιοθετήθηκε από την αρχαιολογική ομάδα και ανατράφηκε με γάλα και χυμό ροδάκινου σε μπιμπερό. Μέλη της ανασκαφής αναφέρουν πως η Ρωξάνη "είχε ξελογιάσει, μεταξύ άλλων, και μια ομάδα υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών, που είχαν προσφερθεί να την αγοράσουν και να την μεταφέρουν με το ελικόπτερο στη βάση τους". Η ομάδα όμως προτίμησε να κρατήσει τόσο το γαϊδουράκι, όσο και την εθνική τους αξιοπρέπεια και απέρριψαν την προσφορά.
Δυστυχώς, η αστική κουλτούρα είχε εξανθρωπίσει τη Ρώξη και παρόλο που υπήρχε εξασφαλισμένη τροφή για αυτήν, εκείνη προτιμούσε να τρέφεται από τα χέρια των αγαπημένων φροντιστών της. Μία απουσία μερικών ημερών των αρχαιολόγων που τη φρόντιζαν ήταν μοιραία. Η Ρώξη ούτε καν δοκίμασε τη ζωοτροφή γης. Οι φροντιστές της βίωσαν την απώλειά της, καθώς το αξιαγάπητο γαϊδουράκι είχε πεθάνει από μαρασμό και ασιτία.
Ακολουθεί η αφήγηση της αρχαιολόγου για τη Ρωξάνη που από ό,τι φαίνεται ήταν η μασκότ της ανασκαφής στην Πέλλα:
"Μετά ήρθε η Ρώξη. Ο Μακαρόνας (σημ., ο έφορος αρχαιοτήτων) δεν έκανε μόνο αρχαιολογικές ανακαλύψεις, αλλά και άλλες, ζωντανές: ένα αδέσποτο γαϊδουράκι, μόλις μερικών ημερών, που το βρήκε στην Ακρόπολη της Πέλλας και έγινε η σταρ της ανασκαφής και η τέρψη των τουριστών. Το όνομά της, φυσικά, Ρωξάνη και, για τους φίλους, Ρώξη. Θετή μαμά της, εγώ.
Μεγάλωνε γρήγορα απολαμβάνοντας το καθημερινό της μπιμπερό και τα χάδια όλων, αλλά αυτός που δεν της άρεσε ήταν ένας χωροφύλακας που υπηρετούσε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο: ήταν ο μόνος τον οποίον κλώτσησε! "Ζώο με διαίσθηση", είπε τότε ο Μακαρόνας, μάλλον υπονοώντας ότι η Ρωξάνη μυριζόταν πως ο χωροφύλακας ήταν προς το τέλος σχεδόν κάθε μέρας φέσι... Μια απουσία μου όμως μόνο μερικών ημερών υπήρξε μοιραία για τη Ρώξη. Μου κόστισε πάρα πολύ. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ". Πηγή: rb.gy/zkvslg, rb.gy/jgkzxg και Αρχαιότης Έγραψεν-facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου