Η αδικημένη Αρχαιοελληνίδα φιλόσοφος Αρήτη της Κυρήνειας

3/10/2022

Πώς είναι να είσαι γυναίκα, φιλόσοφος και συγγραφέας και κανείς να μην αναγνωρίζει την αξία σου ως ανθρώπου των γραμμάτων που καταφέρνει να επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και δράσης των σύγχρονών σου; Πώς είναι να παλεύεις με τους προσωπικούς σου δαίμονες αλλά και με τους δαίμονες της κοινωνίας σου; Η Αρήτη της Κυρήνειας προφανώς βασανίστηκε με τέτοια ερωτήματα, αλλά, δυστυχώς, τις απαντήσεις που έδωσε δεν τις γνωρίζουμε.

Και πώς θα μπορούσαμε να μάθουμε γι΄ αυτή την Αρχαιοελληνίδα φιλόσοφο του 5ου π.Χ. αιώνα, αφού τα έργα της δεν έχουν σωθεί και οι πληροφορίες για την ζωή της έχουν θαφτεί μέσα στα ατελείωτα στρώματα του χρόνου!

Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που έχουμε, η Αρήτη ήταν σύγχρονη του Σωκράτη και δίδασκε φιλοσοφία στην σχολή της Αττικής. Ήταν κόρη του ιδρυτή της Κυρηναϊκής Φιλοσοφικής Σχολής, του Αριστίππου. 

Είχε γράψει 40 βιβλία και ήταν δασκάλα 110 φιλοσόφων! Το έργο της ήταν σημαντική πηγή πολύτιμων γνώσεων για χίλια περίπου χρόνια! Την μνημόνευσε και ο σημαντικός ανθρωπιστής της Αναγέννησης Βοκάκιος (1313-1375 μ.Χ.). 

Η Αρήτη δίδαξε φιλοσοφία και στον γιο της τον Αρίστιππο που επίσης έγινε φιλόσοφος και αργότερα διευθυντής της Κυρηναϊκής Σχολής. Αυτός μάλιστα ονομάστηκε "Μητροδίδακτος", γιατί δασκάλα του ήταν η μητέρα του, κάτι που ήταν πολύ σπάνιο εκείνα τα χρόνια. 

Αδικημένη φιλόσοφος η Αρήτη της Κυρήνειας, και από τους ανθρώπους της εποχής της αλλά και από τους μεταγενέστερους. Όσο για την δική μας εποχή, αυτή δεν ασχολείται καν με τον κόσμο των γραμμάτων, με την Αρήτη θα ασχοληθεί; (Πληροφορίες από antikleidi.com, archaia-ellada.blogspot)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου