Φίλιππος Καπετανόπουλος, Μακεδονομάχος: Δολοφονήθηκε στην Φλώρινα το 1904, προδόθηκε στην Φλώρινα το 2022


2/12/2022

Το 1876 στο χωριό Πύργοι Εορδαίας είχε γεννηθεί ένα παλικάρι που έμελλε να δώσει την ζωή του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους και τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Ο Φίλιππος Καπετανόπουλος. 

Όταν ο Φίλιππος αποφάσισε να μπει στο Ελληνομακεδονικό Κομιτάτο, επηρεασμένος από τον Έλληνα πρόξενο Μοναστηρίου, τον Νικόλαο Μαυρουδή, είχε ήδη βάλει σε μια σειρά την προσωπική του ζωή, εργαζόταν ως φαρμακοποιός. Να όμως που η προσωπική του ζωή, μέσα στο ψυχοπνεύμα του, δεν είχε καμία σημασία, όσο η ιερή του Μακεδονία ήταν σκλαβωμένη!

Έτσι λοιπόν τάχθηκε στο πλευρό των γενναίων Ελλήνων, για να πολεμήσουν όλοι μαζί τους βάρβαρους που βρώμιζαν την πανάρχαια ελληνική μακεδονική γη. Για λίγο καιρό ήταν μέλος της τριμελούς Επιτροπής Αμύνης του Μοναστηρίου, αλλά αργότερα στάλθηκε στον τόπο του (τότε λεγόταν Κατράνιτσα), προκειμένου να οργανώσει εκεί τους Μακεδονομάχους. 

Τον Σεπτέμβριο του 1904 μπήκε στο σώμα του Παύλου Μελά, ο οποίος έγραψε για την γνωριμία του με τον Φίλιππο στην σύζυγό του Ναταλία:

 «Σε ένα δωμάτιο με πολύ φως και μεγάλη πύρα στο τζάκι μας περίμενε ένας λαμπρός έκτακτος άνθρωπος και πατριώτης ο Φ. Καπετανόπουλος. Είναι τριακονταετής, ψηλός, ωραίος και συμπαθέστατος. Είναι μέλος του τριμελούς Συμβουλίου Αμύνης του Μοναστηρίου και ήρθε να καταταγεί στο σώμα μου. Κι εγώ κι οι άλλοι προσπαθούμε να τον αποτρέψουμε, αλλά δεν ακούει κανένα. Είναι ήδη έτοιμος με το όπλο και την κάπα του (απόσπασμα από wikipedia).

Ήταν έτοιμος ο Φίλιππος, γιατί η φωνή της ελευθερίας ήδη είχε γίνει το αφεντικό της καρδιάς του. Έγινε στενός συνεργάτης του Παύλου, δύο σώματα, μία ψυχή, ταγμένη στην Μακεδονία. Αλλά, η μοίρα δεν άφησε τον Φίλιππο να μείνει για πολύ καιρό ανάμεσα στους ζωντανούς, σιμά στον Παύλο. 

Ο Φίλιππος Καπετανόπουλος, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1904, έπεσε μαχόμενος για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, στον Πολυπόταμο της Φλώρινας.

Δυστυχώς, στον τόπο αυτό τον μακεδονικό της Φλώρινας, εκείνη την ημέρα, η κατάσταση για τους Μακεδονομάχους μας ήταν δραματική κι εξελίχθηκε σε μοιραία για τον Φίλιππο:

"Έβλεπε (ο Παύλος Μελάς) τους βουλγάρους να πηγαίνουν στην εκκλησία και αποφάσισε να στείλει πέντε άντρες, με κρυμμένα περίστροφα, για να σκοτώσουν όσους μπορούσαν και μετά να φύγουν, τρέχοντας προς τα εκεί που ήταν κρυμμένο το σώμα. 

Περίμενε οι Βούλγαροι του χωριού να κυνηγήσουν τους πέντε και να βρεθούν ξαφνικά μπροστά στις κάνες όλου του ελληνικού σώματος. Ξαφνικά όμως βλέπει να γεμίζει η πλατεία με οθωμανικό στρατό, γι΄ αυτό και διατάζει έξοδο προς το βουνό. Κατά την αποχώρηση των Ελλήνων τραυματίζεται στο μηρό από πυροβολισμούς των οθωμανών στρατιωτών ο Φίλιππος Καπετανόπουλος. 

Οι Έλληνες τον έσυραν μέσα στα κλαδιά και ο Μελάς τον σκέπασε με την κάπα του. Λίγο αργότερα τον βρήκαν οι τούρκοι και τον αποτελείωσαν (Μελάς, 395-397 και Καραβίτης, 95-102 από florina-history.blogspot)

 Ο Μελάς έγραψε για τον θάνατο του Φιλίππου: Δυστυχώς η πληγή του ήταν τόσο σοβαρή και το έδαφος τόσο ακατάλληλο για να τον πάρουμε μαζί μας, ώστε δεν μπορέσαμε παρά μόνο να τον κρύψουμε σε μια χαράδρα, ελπίζοντες να φέρουμε αργότερα ιατρική περίθαλψη.

Ο Φίλιππος Καπετανόπουλος χάρισε την ζωή του στην Μακεδονία, περιφρονώντας την βόλεψη στην προσωπική του ζωή. Γιατί έτσι δρουν τα παλικάρια, μέσα στο αίμα των οποίων τρέχουν επιτακτικά οι φωνές του έθνους που ζητούν ελευθερία. Αν ζούσε κι έβλεπε την σημερινή κατάντια των πολιτικών που χρησιμοποιούν όλη την εξουσία τους για να θανατώσουν την Μακεδονία μας, και είναι χειρότεροι από τους γείτονες εχθρούς της Ελλάδας, αν ζούσε, πάλι για την απελευθέρωση της ιερής αυτής γης θα πολεμούσε. 

Αυτόν τον Έλληνα, τον Φίλιππο Καπετανόπουλο τον Μακεδονομάχο, που σκότωσαν οι εχθροί στην Φλώρινα, τότε, τον πρόδωσε χρόνια και χρόνια αργότερα το Πρωτοδικείο Φλώρινας, τον Νοέμβρη του 2022,  αναγνωρίζοντας "μακεδονική" γλώσσα στους σλαβοσκοπιανούς που σήμερα δρουν ως οι συνεχιστές των βούλγαρων κομιτατζήδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου