Στις 2 Ιουλίου 1956 ο 15χρονος Ανδρέας Παρασκευά δολοφονήθηκε από Άγγλους στρατιώτες κι έγινε Αθάνατος

 
2/7/2023

Συγκλονιστική η απάντηση του μόλις 15 ετών Ανδρέα Παρασκευά στον πατέρα του, όταν τον συμβούλευσε να μην πολεμήσει ανοιχτά τους Άγγλους: "Άργησες, πατέρα, να μου το πεις. Ο γιος σου μεγάλωσε από τη στιγμή που έδωσε το μεγάλο του όρκο. Πατέρας μου και μάνα μου τώρα είναι η Ελλάδα" 

Μαρτυρία πρώτη

Παρασκευά Ανδρέας

Γεννήθηκε στο χωριό Κώμα του Γιαλού, του διαμερίσματος Καρπασίας, στις 30 Νοεμβρίου 1940. Σκοτώθηκε στις 2 Ιουλίου 1956 στο χωριό του, αφού πυροβολήθηκε από Άγγλους στρατιώτες.
Γονείς : Παρασκευάς Αλεξάνδρου και Αικατερίνη Παρασκευά
Αδέλφια : Αντώνης, Αλεξάνδρα, Έλλη, Ευγενία, Αλέξανδρος, Αναστάσης, Ηλιού και Ανδρέας, ο οποίος γεννήθηκε μετά το θάνατό του και πήρε το όνομά του.

Ο Ανδρέας Παρασκευά τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κώμας του Γιαλού και φοίτησε μέχρι την τετάρτη τάξη στο Γυμνάσιο Γιαλούσας.

Εντάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ κατά το τέλος του 1955, στη μαθητική ομάδα του Γυμνασίου Γιαλούσας, και η όλη δράση του χαρακτηριζόταν από αυθορμητισμό και γενναιότητα. Σύλληψη, φυλάκιση, θάνατος, δεν περνούσαν από το μυαλό του. Σε εισήγηση του πατέρα του ότι ήταν πολύ μικρός, για να ενταχθεί σε ένα τόσο μεγάλο αγώνα, απάντησε:

“Άργησες, πατέρα, να μου το πεις. Ο γιος σου μεγάλωσε από τη στιγμή που έδωσε το μεγάλο του όρκο. Πατέρας μου και μάνα μου τώρα είναι η Ελλάδα”.

Στις ενέργειές του εναντίον των Άγγλων είχε συμπαραστάτη και τον πατέρα του, ο οποίος ήταν αριστερός και καταδιώχθηκε από το Κόμμα του για τη συμπαράσταση προς το γιο του. “Μετά το θάνατο του γιου μου”, αναφέρει ο ίδιος, “ούτε καφέ δεν προσφέρονταν οι αριστεροί φίλοι μου να με κεράσουν και έφευγαν από το καφενείο, όταν πήγαινα εγώ. Όμως καμάρωνα που ο γιος μου έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα. Ήμουν φτωχός και τα παιδιά μου ήταν πολλά. Όμως δούλεψα πολύ σκληρά και μόρφωσα όλα τα παιδιά μου, γιατί ήθελα να έχουν μια καλή θέση στην κοινωνία και να είναι αντάξια του ήρωα αδελφού τους”.

Ήταν Δευτέρα, 2 Ιουλίου 1956 και η ώρα 2.30 μετά το μεσημέρι, όταν ο Ανδρέας Παρασκευά με συναγωνιστή του, που ήταν σηματοδότης του, έστησαν ενέδρα σε Άγγλους στρατιώτες μέσα στο χωριό τους για βομβιστική επίθεση. Όταν η αυτοκινητοπομπή έφτασε στο κέντρο του χωριού, ο Ανδρέας έριξε τη βόμβα του, από την έκρηξη της οποίας πληγώθηκαν δυο Άγγλοι στρατιωτικοί. Οι Άγγλοι τον κυνήγησαν από τις στέγες και τα μπαλκόνια των σπιτιών όπου είχαν πάρει θέσεις. Έγινε αντιληπτός, όταν έτρεξε να εξαφανιστεί με το ποδήλατό του και πυροβολήθηκε.

Έπεσε ηρωικά σε ηλικία δεκαπεντέμισι μόλις χρόνων. Πηγή: eoka.org.cy

Μαρτυρία δεύτερη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 1956 ΠΕΡΝΑ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ

" Ανάμεσα στο Πάνθεον των Ηρώων που πότισαν με το αίμα τους τον αιματοβαμμένο και άγιο τούτο τόπο, αξεθώριαστη και Αθάνατη προβάλλει η μορφή του Άλκιμου νέου της Κώμας του Γιαλού Ανδρέα Παρασκευά.

Ο Ήρωας μας γεννήθηκε στη Κώμα του Γιαλού στις 30.11.1940 από φτωχούς και τίμιους γονείς. Η οικογένεια του είναι πολυμελής, έχει ακόμα οκτώ αδέρφια, τα οποία η προσφυγιά σήμερα σκόρπισε. Ήταν μαθητής της Δ τάξης του Ελληνικού Γυμνασίου Γιαλούσας. Ήταν άριστος μαθητής.
Στις 2 Ιουλίου 1956 θα πρεπε να βρίσκεται στο Γυμνάσιο για να πάρει τον έλεγχο του με Άριστα και να δεχθεί τα συγχαρητήρια όλων.

ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΜΩΣ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ.

Η κηδεία του δεκαπεντάχρονου Ήρωα ορίστηκε για την επόμενη μέρα 3 Ιουλίου Τρίτη.

Πολύ πριν την ώρα της κηδείας έφθασαν έξω από το χωριό όλες οι κοινότητες της Καρπασίας με επικεφαλής τα Γυμνάσια Γιαλούσας και Ριζοκαρπάσου, η δε Γαλανόλευκη έδινε το νέο χρώμα και θάρρος για τη συνέχιση του Αγώνα.
Εκείνο που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου είναι το εξής: μόλις φτάσαμε έξω από το χωριό, βρήκαμε συγκεντρωμένους τους κομμουνιστές, καλά οργανωμένους και έτοιμους να μας εμποδίσουν να πάμε στη κηδεία.
Οι μαθητές που είμαστε μπροστά στη τεράστια αυτοκινητοπομπή αντιδράσαμε άμεσα, έντονα και δυναμικά και οι κομμουνιστές απεσύρθησαν στο δρόμο.
Επανήλθαν όμως οι ΒΕΒΗΛΟΙ και κατά τη μεταφορά του Ήρωα στο κοιμητήριο εμόλυναν την ατμόσφαιρα της εθνικής κατάνυξης με τα συνθήματα των κατακτητών για ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡΙΒΑ, ΑΙΣΧΟΣ...!!!

Παρά τους κοασμούς των αγγλοκίνητων βατράχων του ΑΚΕΛ, η κηδεία και η ταφή του ΗΡΩΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ έγινε μεγαλόπρεπα και χιλιάδες κόσμου ανανέωσαν τον όρκο για συνέχιση του αγώνα.

Επί της σορού του Ήρωα εκτός από τη Γαλανόλευκη, ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΡΙΣΤΑ.

Προς τιμήν του Ήρωα η αίθουσα της Δ τάξης του Ελληνικού Γυμνασίου Αιγιαλούσης ονομάστηκε αίθουσα Ανδρέα Παρασκευά και στα Προπύλαια του Γυμνασίου τοποθετήθηκε προτομή του.

Επίσης, στη κοινότητα της Κώμας του Γιαλού με έρανο της περιοχής κατασκευάστηκε ο ανδριάντας του και άρχισε να εξωραίζεται ο χώρος για τοποθέτηση του.

Η τουρκική όμως εισβολή ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΩΜΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ.
ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΛΙΚΙΟ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΩΝΟΣ"

Πηγή: Μαρτυρία Πασχάλη Χριστοφή
Η ΚΑΡΠΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ & Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959 fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου