Δήλωση 33 επιστημόνων για την μεσογειακή δίαιτα: Εδώ και 6 χρόνια, η άριστη διατροφική επιλογή για υγεία και απώλεια κιλών

Μεσογειακή Διατροφή: Getty Images
18/8/2023

33 επιστήμονες, γιατροί και διατροφολόγοι, υποστηρίζουν ότι εδώ και 6 χρόνια η μεσογειακή δίαιτα είναι η πρώτη και καλύτερη επιλογή του ανθρώπου για να παραμείνει υγιής αλλά και για να χάσει κιλά.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να χάσουν κιλά. Αλλά ποια δίαιτα είναι καλύτερη; Η κατάταξη του «U.S. News & World Report» μπορεί να βοηθήσει στην απόφαση.  

Μια ομάδα 33 επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων διατροφολόγων και γιατρών που ειδικεύονται στον διαβήτη ή την υγεία της καρδιάς, αξιολόγησε περίπου 24 δίαιτες με βάση πολλαπλά κριτήρια. Δημιουργήθηκαν συνολικά 11 κατατάξεις δίαιτας με διαφορετικές εστίες. Η "Καλύτερη Δίαιτα Συνολικά" θεωρούσε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιτυχία απώλειας βάρους, ευκολία εφαρμογής, γενική υγεία και ασφάλεια και προώθηση ενός υγιεινού και βιώσιμου τρόπου ζωής.

Η μεσογειακή διατροφή στην πρώτη θέση εδώ και έξι χρόνια  

Το αποτέλεσμα: Για έκτη συνεχόμενη φορά, η λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα (επίσης: Μεσογειακή δίαιτα) μπήκε στην πρώτη θέση που αν και η απώλεια βάρους δεν είναι άμεση, είναι μακροπρόθεσμη και υγιεινή. Είναι επίσης εύκολη στην εφαρμογή και έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα φιλική προς την οικογένεια.

Αυτό βρίσκεται πίσω από τη μεσογειακή διατροφή: 

Αυστηρά μιλώντας, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι δίαιτα, αλλά μια μορφή διατροφής. Προέρχεται από τις περιοχές των ευρωπαϊκών ακτών της Μεσογείου, όπως στην Ιταλία, την Ελλάδα ή τη Γαλλία. Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, γράφουν οι ειδικοί στην αξιολόγησή τους. Ειδικότερα, όμως, καταναλώνονται κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα και λαχανικά, καθώς και προϊόντα ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηροί καρποί, θαλασσινά, πουλερικά και ακόρεστα λίπη, για παράδειγμα από παρθένο ελαιόλαδο. Η διατροφή είναι επίσης ως επί το πλείστον εποχιακή και περιφερειακή. Το κρέας, τα λουκάνικα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, από την άλλη, καταλήγουν στο πιάτο λιγότερο συχνά. Όλα αυτά είναι «απίστευτα καλά για τη γενική ευημερία», γράφουν οι ειδικοί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2. Το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων ανακάλυψε το 2021 ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να προστατεύσει από την απώλεια μνήμης και την άνοια.

Έτσι λειτουργεί η μεσογειακή διατροφή - τι προτείνουν οι ειδικοί:  

Καθημερινά: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηροί καρποί, όσπρια, ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά.  

Θαλασσινά και ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.  

Πουλερικά, αυγά, τυρί και γιαούρτι με μέτρο.  

Το κόκκινο κρέας και τα γλυκά πρέπει να σερβίρονται μόνο περιστασιακά, όπως σε ειδικές περιστάσεις. Ένα περιστασιακό ποτήρι κόκκινο κρασί είναι επίσης εντάξει.  Πηγή (απόσπασμα άρθρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου