Λέλα Καραγιάννη, 8 Σεπτεμβρίου 1944: Οι Γερμανοί τρυπούσαν τα πλευρά της με πόμολα πόρτας μέχρι να την εκτελέσουν! Οποία φρίκη!

 

 8/9/2023

Λέλα Καραγιάννη, η Ελληνίδα μάνα 7 παιδιών, που ξεπέρασε τον θνητό εαυτό της και αντιστάθηκε στους Γερμανούς κατακτητές. Την βασάνισαν άγρια και αλύπητα και την εκτέλεσαν αδίστακτα. Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Σεπτεμβρίου του 1944.

Η ηρωίδα μας είχε γεννηθεί στις 24 Ιουνίου του 1898. Πατέρας της ήταν ο Αθανάσιος Μηνόπουλος και η μητέρα της ήταν η Σοφία Μπούμπουλη, απόγονος της Μπουμπουλίνας! Έτρεχε δηλαδή στο αίμα της το υψηλό ιδανικό της Ελεύθερης Πατρίδας, κληρονομημένο από την Αγωνίστρια του 1821, την Μπουμπουλίνα! 

Στην Αθήνα όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της, παντρεύτηκε τον φαρμακοποιό από την Σμύρνη Γιώργο Καραγιάννη, και μαζί απέκτησαν τρεις γιους και τέσσερις κόρες, τον Γιώργο, τον Βύρωνα, την Ιωάννα, την Νεφέλη, την Ηλέκτρα, τον Νέλσωνα, την Ελένη.

Η Λέλα Καραγιάννη θα μπορούσε να αρκεστεί στον ρόλο της μάνας, που ήταν πολύ δύσκολος. Αλλά, το ψυχοπνεύμα της δεν ησύχαζε, όσο οι Γερμανοί κατακτητές ρήμαζαν την πατρίδα της. 

Έτσι, από τις πρώτες ήδη ημέρες της Κατοχής, η Λέλα δραστηριοποιήθηκε. Δημιούργησε και χρηματοδότησε (όπως η πρόγονός της Μπουμπουλίνα) την αντιστασιακή οργάνωση "Μπουμπουλίνα". Το σπίτι της το μετέτρεψε σε αρχηγείο και η οργάνωση σιγά σιγά απέκτησε περισσότερα από 100 μέλη. Σκοπός τους ήταν οι δολιοφθορές κατά των Γερμανών και των συμμάχων τους, αλλά και η φυγάδευση Βρετανών στο Κάιρο. 

Η Λέλα Καραγιάννη οργάνωσε κι ένα δίκτυο κατασκοπείας, καταφέροντας να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών πλοίων και κλέβοντας σχεδιαγράμματα αεροδρομίων.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να σταματήσει την αντιστασιακή δράση της Λέλας Καραγιάννη! Ούτε καν η ασφάλεια των ίδιων της των παιδιών, τα οποία τα είχε ταγμένα στην πατρίδα. 

Έτσι, όταν το Ιούνιο του 1941 οι κατακτητές συνέλαβαν τις δύο μεγαλύτερες κόρες της, την Ιωάννα και την Ηλέκτρα, η Λέλα δεν αφέθηκε στα δάκρυα και στην ηττοπάθεια, παρά συνέχισε την δράση της και κατάφερε να ελευθερώσει τις κόρες της! 

Λίγο καιρό αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1941, συνελήφθη και η ίδια. Βρέθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, κατηγορούμενη για κατασκοπεία. Επτά μήνες φυλακισμένη, η Λέλα Καραγιάννη. Τελικά, αναγκάστηκαν ελλείψει στοιχείων να την αφήσουν ελεύθερη. Μα, η μοίρα δεν ήθελε να της χαρίσει την ευτυχία της Απελευθέρωσης...

Έξω από την φυλακή, ακόμα πιο πεισμωμένη και δυνατή, συνέχισε την αντιστασιακή δράση της. Το καλοκαίρι του 1944 συνελήφθη μαζί με τα πέντε παιδιά της (τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα). Στους Γερμανούς την είχε καταδώσει ο συνεργάτης τους Γιώργος Ριζόπουλος. 

Κλεισμένη στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν, βασανίστηκε άγρια και πολλές φορές. Μαζί της βρίσκονταν και άλλοι Έλληνες αντιστασιακοί. 

Η Λέλα Καραγιάννη κρατούσε ψηλά το κεφάλι, ενώ οι κατακτητές την κρέμασαν, την έκαψαν, της εξάρθρωσαν τα χέρια, της τρυπούσαν τα πλευρά με πόμολα πόρτας! Αδιανόητο για την περιορισμένη λογική μας να κατανοήσει, πώς αυτή η Ελληνίδα μάνα κατάφερε να ξεπεράσει τον θνητό και ευάλωτο εαυτό της, ώστε να πεθάνει για την πατρίδα της;!

Οι ναζί δεν δίστασαν να την εκβιάσουν με την ζωή του γιου της, ώστε να προδώσει τους συνεργάτες και όλον τον αγώνα που είχαν κάνει. Τι απάντησε η Λέλα Καραγιάννη;

"Ζητάτε από μία Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες και την πατρίδα της, με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Ε, λοιπόν, μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη την Γερμανία σας!"

Η Λέλα Καραγιάννη, μαζί με άλλους 59 αγωνιστές της Αντίστασης (κατά άλλη μαρτυρία ήταν λιγότεροι) εκτελέστηκαν την μαύρη εκείνη ημέρα. Ο χρόνος τους σταμάτησε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944. Εκεί, στο άλσος πλάι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. 

Ποιες ήταν οι τελευταίες κουβέντες της ηρωίδας μας; 

"Ψηλά τα κεφάλια παιδιά, να δουν οι Ούνοι πώς ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους".

Η Λέλα Καραγιάννη, που δεν πρόλαβε δυστυχώς να δει την πατρίδα ελεύθερη, τιμήθηκε μετά τον μαρτυρικό της θάνατο για τον ηρωισμό και το απίστευτο θάρρος της με το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας από την Ακαδημία Αθηνών, με τον τιμητικό τίτλο του Δικαίου των Εθνών από το ίδρυμα Γιαντ Βασσέμ και με τον βαθμό του Ταξιάρχου επί τιμή.

Το 1963 τοποθετήθηκε στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια η προτομή της, την οποία είχε δημιουργήσει η γλύπτρια Λουκία Γεωργαντή. Χρόνια αργότερα, κάποιοι μίσησαν την αγαλματένια Λέλα Καραγιάννη και αποκεφάλισαν το γλυπτό. Τελικά αποκαταστάθηκε πλήρως το γλυπτό.

Δυστυχώς, εκτός από το γεγονός ότι πολλές οδοί ανά την Ελλάδα φέρουν το όνομα της ηρωίδας μας, σήμερα δεν την τιμούμε πραγματικά. Αφού, η πολιτεία δεν φροντίζει για το πιο απλό και το πιο μαγικό όλων: Να διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία μας την ιστορία αυτής της ηρωίδας, έτσι ώστε να μπορούν να αντιληφθούν την σημασία της υπηρέτησης των υψηλών ιδανικών. Να αντιληφθούν και στην ανάγκη να πράξουν...

Πηγή φωτογραφίας: lelakarayanni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου