Η πανέμορφη κόρη του Μπότσαρη Αικατερίνη: Από σκλάβα του Δράμαλη στην Πινακοθήκη Καλλονών του Λουδοβίκου!

Η Αικατερίνη ή Ρόζα Μπότσαρη - Έργο του Στήλερ στην "Πινακοθήκη Καλλονών"

20/4/2024

Η Αικατερίνη Μπότσαρη, κόρη του Μάρκου Μπότσαρη, μάγευε τους ανθρώπους με την ομορφιά της και είχε μία μεγάλη αγάπη: την Μακεδονία! 

Η Αικατερίνη, κόρη του Μάρκου Μπότσαρη, όντας παιδούλα αιχμαλωτίστηκε απ΄ τον Χουρσίτ Πασά, πουλήθηκε σκλάβα και έγινε προσωπική θεραπαινίδα της πρώτης χανούμισσας στο σεράι του Δράμαλη. Η κυρά της την αγαπούσε και βλέποντάς την να την κατατρώει η λαχτάρα να γυρίσει στο Μεσολόγγι, κοντά στους δικούς της, μετά από μερικά χρόνια τής χάρισε την ελευθερία.

Τον καιρό εκείνο, ενώ η Αικατερίνη βρίσκονταν στον ανθό της ηλικίας, ήρθε στην Ελλάδα, και η Βασίλισσα Αμαλία μόλις την είδε, την επέλεξε πρώτη της Υπασπίστρια - Κυρία επί των τιμών - και για να τιμήσει τη μνήμη του ήρωα πατέρα της, μα και διότι εντυπωσιάστηκε από τη φυσική χάρη, την έμφυτη ευγένεια και τους καλούς τρόπους της. Η κοινή γνώμη των Αθηνών δέχθηκε με ενθουσιασμό την εκλογή εκείνη και λέγεται ότι μόνο η Μπότσαρη από όλη την αυλή μπορούσε να συναγωνιστεί στην ομορφιά τη Βασίλισσα. 

Το 1844 η Αικατερίνη συνόδευσε το βασιλικό ζεύγος στο Μόναχο, όπου έγινε ίνδαλμα αποσπώντας τον γενικό θαυμασμό και όπου την μετονόμασαν σε Ρόζα, δηλαδή Τριανταφυλλένια. Ο πατέρας του Όθωνα και Βασιλεύς της Βαυαρίας Λουδοβίκος ο Α΄, που είχε πάθος με τις ωραίες γυναίκες και διατηρούσε στο ανάκτορό του την περίφημη "Πινακοθήκη Καλλονών" από 38 πορτραίτα ωραιοτάτων γυναικών της εποχής του, γοητευμένος από την άψογη εμφάνιση της Ρόζας έδωκε εντολή στο ζωγράφο του Στήλερ να συνθέσει το πορτραίτο της, για να πλουτίσει τη συλλογή του και με ελληνική καλλονή.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα η Μπότσαρη, παντρεύτηκε τον στρατηγό Καρατζά και αποσύρθηκε από τα ανάκτορα. Είχε όμως επιτελέσει έργο σπουδαίο. Γιατί διεκτραγωδώντας επί χρόνια τα βάσανα των Μακεδόνων, που σαν σκλάβα του Δράμαλη τα έζησε από κοντά, κατόρθωσε να συγκινήσει την Αμαλία, η οποία με τη σειρά της επηρέασε τον Όθωνα και το 1854 με αφορμή τον Κριμαϊκό Πόλεμο έστειλαν στη Χαλκιδική τον Τσάμη Καρατάσο να κηρύξει νέο απελευθερωτικό αγώνα. 

Μα και στο Μόναχο η Αικατερίνη είχε αφήσει τόσο λαμπρές εντυπώσεις, ώστε το 1858 που γιορτάστηκαν τα 25 χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, εξέχοντα μέλη της βαυαρικής αποστολής, πριν κι απ΄ τον Παρθενώνα, το πρώτο πράγμα που θέλησαν να θαυμάσουν στην Αθήνα, ήταν η Ρόζα Μπότσαρη. Αλλά η σεβάσμια πια κυρία Καρατζά δεν είχε καμμιά σχέση με την καλλονή της πινακοθήκης του Μονάχου.

Η Αικατερίνη πέθανε το 1857 τρέφοντας πάντα μεγάλη αγάπη για τη Μακεδονία. 

Πηγή: Σ. Μαρκεζίνη, "Πολιτική Ιστορία Νεωτέρας Ελλάδος", Τομ. 1ος, σελ. 120-121, Εγκυκλοπαίδεια Ήλιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου