Γιατί οι ιστορικοί αποκαλούν τους βασιλείς της Μακεδονικής Δυναστείας Αργεάδες και Τημενίδες

Περδίκκας Α΄
28/4/2024

Καταγωγή των βασιλέων της Μακεδονίας

Για το ποιος υπήρξε πρώτος βασιλιάς των Μακεδόνων διατυπώνονται δύο διαφορετικές γνώμες. Ο Ηρόδοτος αναφέρει σαν πρώτο βασιλιά τον Περδίκκα "...ο Αλέξανδρος αυτός ήταν απόγονος της έβδομης γενιάς του Περδίκκα ο οποίος απέκτησε τη βασιλεία κατά τον εξής τρόπο. Τρεις αδελφοί από τους απογόνους του Τημένου από το Άργος κατέφυγαν στην Ιλλυρία, ο Γαυάνης, ο Αεροπός και ο Περδίκκας και από την Ιλλυρία πέρασαν στην Άνω Μακεδονία και έφθασαν στην πόλη Λεβαία... έφθασαν σε μια άλλη περιοχή και εγκαταστάθηκαν πλησίον των κήπων... επάνω από τους κήπους υπάρχει ένα βουνό που ονομάζεται Βέρμιο". 

Ο ιστορικός Θεόπομπος αναφέρει σαν πρώτο βασιλέα της Μακεδονίας τον Κάρανο. Ο Κάρανος, αδελφός του βασιλέα του Άργους Φείδωνα, εγκατέλειψε το Άργος και πήγε στη Μακεδονία όπου συνάντησε τους ομογλώσσους του και έγινε βασιλεύς τον 9ο αιώνα π. Χ. 

Ο Κάρανος ίδρυσε την πρωτεύουσά του στις Αιγές, τη σημερινή Βεργίνα. Σύμφωνα με χρησμό του μαντείου των Δελφών παρακολούθησε αγέλη αιγών και εκεί όπου στάθμευσε η αγέλη ίδρυσε την πρωτεύουσα και την ονόμασε Αιγές. Νομίσματα της Μακεδονικής Δυναστείας εικονίζουν μια καθιστή αίγα στη μία όψη. 

Ο Ηρόδοτος αναφέρει σαν αρχηγό της δυναστείας τον Περδίκκα. Δεν αποκλείεται όμως να προηγήθηκε ο Κάρανος, επίσης Αργείος, αφού οι Δωριείς της Πελοποννήσου που μετεκινούντο και επικράτησαν στην Ελλάδα αποτελούσαν κράμα φυλών στα οποία συγκαταλέγονταν και το Ελληνικό φύλο που ονομαζόταν Μακεδνόν. 

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Μακεδονική Δυναστεία καταγόταν από την βασιλική οικογένεια του Άργους η οποία είχε πρόγονο τον Ηρακλή. Για τον λόγο αυτό όλοι οι ιστορικοί αποκαλούν τους βασιλείς της Μακεδονικής Δυναστείας Αργεάδες και Τημενίδες, δηλαδή απογόνους του Βασιλέα του Άργους Τημένου. 

Πηγή: "Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας", Νικολάου Κ. Μάρτη, Αθήνα 1983 - Φωτογραφία: science.fandom.com/el/wiki - Περδίκκας Α΄ / αυθαίρετη σύγχρονη αναπαράσταση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου