Νέες μελέτες: Και όμως, άνδρες και γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά, σύμφωνα με την μικροδομή του εγκεφάλου μας!

Μικροσκοπική κυτταρική δομή του εγκεφάλου μιας ενήλικης γυναίκας, μετρημένη με προηγμένη μαγνητική τομογραφία διάχυσης (dMRI): Ειδικότερα, ο θάλαμος (μπλε), η αμυγδαλή (πράσινη) και ο ιππόκαμπος (κόκκινος) έχουν διαφορετική λεπτή δομή από ότι στους άνδρες. © Richard Watts

3/8/2024

Άνδρες και γυναίκες σκέφτονται και "βλέπουν" διαφορετικά τα πράγματα - Η μικροδομή του εγκεφάλου μας αποκαλύπτει διαφορές μεταξύ των δύο φύλων! Και, αναρωτιόμαστε: Οι ερευνητές που μελετούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μήπως βρεθούν στο στόχαστρο της woke ατζέντας;

Άνιση ανατομία: Οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών δεν είναι μορφολογικά ίδιοι - έχουν σαφείς διαφορές στην λεπτή δομή σε ορισμένες περιοχές, όπως έδειξαν νέες δοκιμές. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται επίσης με ψυχολογικές και νευρολογικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη ή η ΔΕΠΥ. Οι ανατομικές διαφορές που έχουν ανακαλυφθεί τώρα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες. 

Ορισμένες διαταραχές συμπεριφοράς καθώς και νευρολογικές και ψυχικές ασθένειες εμφανίζονται σε διαφορετικές συχνότητες σε άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες όταν λαμβάνουν φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά. Οι άνδρες, από την άλλη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό, ΔΕΠΥ και διαταραχές κοινωνικής συμπεριφοράς.  

Δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό - μεταξύ άλλων, επειδή στο παρελθόν σε μελέτες περιλαμβάνονταν κυρίως αρσενικά υποκείμενα και ζώα. Αλλά και επειδή προηγούμενες μελέτες μερικές φορές παρήγαγαν αντιφατικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μελέτες σε ζώα και αναλύσεις τεχνητής νοημοσύνης υποδηλώνουν ότι ορισμένες δομές του εγκεφάλου μπορεί να διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες ως προς το μέγεθός τους και τον αριθμό και την πυκνότητα κάθε τύπου κυττάρου.

Σαρώσεις εγκεφάλου: Τι δείχνουν

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Diliana Pecheva από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο διερεύνησε τώρα για άλλη μια φορά εάν υπάρχουν δομικές διαφορές στην δομή του εγκεφάλου μας. Για να γίνει αυτό, αξιολόγησαν ειδικές εικόνες τομογραφίας μαγνητικού συντονισμού 1.065 νεαρών ενηλίκων και αναζήτησαν αποκλίσεις ανάλογα με το φύλο.  

Η μέθοδος MRI με βαρύτητα διάχυσης (dMRI) που χρησιμοποιείται βασίζεται στην κατανομή και την πυκνότητα των μορίων νερού μέσα στον ιστό και όχι μόνο επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το μέγεθος των επιμέρους περιοχών του εγκεφάλου, αλλά και σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα και τον αριθμό των διαφορετικών τύπων κυττάρων στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης αυτές τις σαρώσεις εγκεφάλου με τα αποτελέσματα ενός τυπικού τεστ για ψυχικές ασθένειες που ολοκλήρωσαν όλα τα υποκείμενα του τεστ.

 Ανακαλύφθηκαν δομικές διαφορές 

Το αποτέλεσμα: Η Pecheva και οι συνεργάτες της βρήκαν πράγματι σαφείς διαφορές μεταξύ των φύλων στην κυτταρική μικροδομή του εγκεφάλου μας. Αντίστοιχα, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό φαιάς εγκεφαλικής ουσίας. Συγκεκριμένα, περιοχές του εγκεφάλου στην φαιά ουσία, που σύμφωνα με τα τεστ συνδέονται με ψυχικές ασθένειες, εμφάνισαν και δομικές διαφορές στην λεπτή δομή, όπως αναφέρει η ομάδα. Αυτά περιελάμβαναν τον κερκοφόρο πυρήνα, τον επικλινή πυρήνα, το εγκεφαλικό στέλεχος και, ειδικότερα, τον θάλαμο, τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή.

Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι γνωστό ότι έχουν πολλούς υποδοχείς για τις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες και επομένως μπορούν να επηρεαστούν από αυτούς. «Είναι πιθανό η τεστοστερόνη να δρα απευθείας στα αστροκύτταρα και να επηρεάζει τη δομή και τη λειτουργία τους», γράφουν η Pecheva και οι συνεργάτες της. Επειδή οι ανδρικοί εγκέφαλοι εκτίθενται σε υψηλότερες δόσεις τεστοστερόνης, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η λεπτή δομή αυτών των περιοχών του εγκεφάλου διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 Βάση για περαιτέρω μελέτες  

Οι παρατηρήσεις θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν γιατί ορισμένες ψυχικές ασθένειες εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και το αντίστροφο. «Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να ρίξει φως στους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαφορές συμπεριφοράς και στις διαφορές των φύλων στην ευαισθησία ανδρών και γυναικών σε διαφορετικά ψυχολογικά προβλήματα», είπαν οι ερευνητές.

 Με γνώση των ανατομικών συνδέσεων, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέλλον θεραπείες για αυτά τα συμπτώματα ειδικές για το φύλο. Σε μελέτες παρακολούθησης με μεγαλύτερο αριθμό υποκειμένων δοκιμής, θα διερευνηθούν αρχικά επιπλέον περιοχές του εγκεφάλου με περισσότερες λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας την τεχνολογία dMRI. 

Πηγές: (Proceedings of the National Academy of Sciences, 2024; doi: 10.1073/pnas.2403212121), Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) & scinexx.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου