Ελληνικό Σχολείο στο Μοναστήρι |
Αν κάποιος θέλει να καθορίσει ποιος τόπος ελληνικός είναι αντιπροσωπευτικός για τους Αγώνες της Μακεδονίας μας στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού, αναπόφευκτα θα επιλέξει το Μοναστήρι. Εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν υπερπροσπάθειες για να οδηγηθούμε τελικά στις μάταιες προσδοκίες...
Το Μοναστήρι ήταν η Μητρόπολη του μαχόμενου Μακεδονικού Ελληνισμού. Εκεί υπήρχε το Προξενείο, από όπου, πρώτος και καλύτερος, ξεκίνησε τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του ο Ίων Δραγούμης, μαζί βέβαια με τους Μοναστηριώτες συντρόφους του.
Ο Δραγούμης ήταν ο διευθύνων νους της ασίγαστης πάλης των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα, από το 1878 ως το 1908. Οι ιστορικά σημαντικές μάχες από εκεί ξεκίνησαν, κι ας ήταν ιδιότυπος εκείνος ο πόλεμος!...
Όταν το 1912 οι Σέρβοι κατέλαβαν το Μοναστήρι (Νοέμβρης μήνας ήτανε), διακήρυτταν "ρητώς και απεριφράστως", σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ότι η κατοχή της πόλης θα ήταν προσωρινή, γιατί τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή, ανήκει στην Ελλάδα!
Να όμως που η κατάσταση εκτροχιάστηκε. Με την συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913), η οποία δεν στηριζόταν σε καμία εθνολογική βάση, άλλαξε η ιστορία του Έθνους μας. Το Μοναστήρι και οι Μοναστηριώτες, όλος ο Ελληνισμός της Πελαγονίας, έπεφτε σε καθεστώς δουλείας. Και τελικά χάσαμε εντελώς και τραγικώς την δική μας ελληνική γη.
Χάσαμε την Ακρόπολη του Μακεδονικού Ελληνισμού, την τότε πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, το Μοναστήρι, έναν τόπο από τον οποίο αναδείχθηκαν οι γενναιότεροι υπερασπιστές της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.
Χάσαμε την κολυμπήθρα του εθνικού ύδατος, όπως έγραφε ο Κ. Πηχιών: "Όσοι από άλλας πόλεις ήρχοντο εις αυτό (Μοναστήρι) διά διαφόρους ανάγκας, ιδωτικάς εργασίας και σκοπούς εθνικούς, ανεβαπτίζοντο οιονεί εις κολυμβήθραν εθνικού ύδατος και περιεβάλλοντο τον θώρακα της εθνικής πίστεως και της ελληνικής ελπίδος" - Η Δυτική Μακεδονία κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.
Από την Νίκη Μάρκου - Φωτογραφία:wikiwand.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου