Σελίδες

Ποια ήταν τα Βασίλεια του Κώτα, σύμφωνα με την μαρτυρία του Παύλου Μελά

 
16/11/2024

Σήμερα στην Μακεδονία μας ο καιρός είναι μελαγχολικός, ο ουρανός σαν βαρύς μανδύας κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας. Λες και θέλει να πέσει και να μας πλακώσει, για να μας τιμωρήσει που αφήσαμε μέσα στην λαίλαπα του χρόνου να βυθιστεί η προδοσία της αλεξανδρινής μας γης. 

Ωστόσο, υπάρχουμε κι εμείς που μας κατατρώγει ο πόνος της προδοσίας, που από το μυαλό μας δεν σβήνουν τα γεγονότα που δρομολόγησε εκεί στην Φλώρινα ο τότε πρωθυπουργός Τσίπρας. Άραγε, πόσοι είμαστε; Πόσοι θυμόμαστε το Πισοδέρι και τις Πρέσπρες, και το άγριο κυνηγητό των αστυνομικών εναντίον των Ελλήνων που διαμαρτύρονταν κατά της ξενόφερτης και προδοτικής συμφωνίας των Τσίπρα-Ζάεφ; 

Ας ελπίσουμε ότι είμαστε πολλοί. Μα και λίγοι να είμαστε, κι ένας να μείνει, η Μακεδονία μας θα σωθεί για να σώσει την Ελλάδα, όπως έλεγε ο Ίων Δραγούμης, ο μεγάλος αυτός απόστολος και εργάτης της Απελευθέρωσης της Μακεδονίας μας από τούρκους και σλάβους. 

Μα για να ξαστερωθεί ο ουρανός, για να λάμψει και πάλι μέσα στον χωροχρόνο η Μακεδονία μας με την πανάρχαια ελληνική ιστορία της, οφείλουμε ξανά και ξανά να θυμόμαστε και να μιλάμε για τον Μακεδονικό Αγώνα. 

Υπό αυτό το πνεύμα, παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο που είναι αφιερωμένο στον Μακεδονομάχο μας τον καπετάν Κώτα:

Τα Βασίλεια του Κώτα

Ξεκινώντας από τη Φλώρινα παίρνεις τον ανηφορικό δρόμο πάνω στο βουνό Βαρνούντα διαπερνώντας ατέλειωτες χαράδρες... Ακολουθώντας το ποτάμι με τα γάργαρα νερά προχωρείς προς το Πισοδέρι... Κάτοικοι Ελληνόβλαχοι με ακραιφνή ελληνικά αισθήματα. Όλοι στο χωριό υπήρξαν Μακεδονομάχοι!

Προχωρείς ανάμεσα από τα δάση, φθάνεις στο Ανταρικό. Οι κάτοκοί του μιλούσαν άλλοτε το τοπικό ιδίωμα και τους έλεγαν βουλγαρόφωνους, μα ήταν ανέκαθεν γνήσιοι Έλληνες. Κι έπεσαν όχι λίγοι στο Μακεδονικό Αγώνα.

Εδώ είχε το στατηγείο του ο Κώτας. Εδώ και στο Πισοδέρι στρατολογούσε τους πιο γενναίους οπαδούς...

Ολίγο πριν τη διχάλα, δεξιά του δρόμου της Φλώρινας-Καστοριάς, είναι το χωριό του Κώτα (εκεί είχε γεννηθεί).

Τα Άνω Κορέστια και η περιοχή των Πρεσπών μέχρι Βίγλιστα Κορυτσάς, Αχρίδα και Μοναστήρι αποτελούσαν "τα βασίλεια του Κώτα", όπως τα ονομάζει ο Παύλος Μελάς: "...Είναι αληθές ότι ευρισκόμεθα εις τα βασίλειο του Κώτα, όστις εξασκεί επιρροήν αληθώς ηγεμονικήν εις τους πληθυσμούς της περιφερείας του". 

Πηγή: "Καπετάν Κώτας", Ν. Κοεμτζόπουλος. 

Ο καπετάν Κώτας σε στενή συνεργασία με τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, συντόνιζε και προετοίμαζε την Αντίσταση των Ελλήνων κατά των τούρκων και των κομιτατζήδων, σε συνεργασία πάντα με άλλους Μακεδονομάχους όπως τους Λάκη Πύρζα, καπετάν Βαγγέλη, Ναούμ Σπανό, Λάκη Νταηλάκη, Παύλο Κύρου, Δημήτριο Νταλίπη κ.ά.. 

Ο καπετάν Κώτας απαγχονίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1905, φωνάζοντας με στεντόρεια φωνή: Ζήτω η Ελλάς! 

Αν θέλουμε να σώσουμε την Μακεδονία μας, οφείλουμε να θυμόμαστε και να μιλούμε ακούραστα για τους Έλληνες που έπεσαν κατά τον Μακεδονικό Αγώνα. 

Αν θέλουμε να σωθούμε, τα βασίλεια του Κώτα πρέπει να αναστηθούν!... 

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Κώττα: Η γυναίκα του θρυλικού Μακεδονομάχου ξυλοκοπήθηκε άγρια, κρεμάστηκε σε ένα δέντρο μαζί με την κόρη της, αλλά δεν λύγισε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου