Οι ασθένειες πηγάζουν από... το χωράφι!


Από την Αγγελική Βλάχου - Γεωπόνο




Η συνεχής αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού δημιούργησε την ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή, προκειμένου αυτός να εξασφαλίσει την επαρκή ποσότητα τροφής. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε στην δημιουργία μεθόδων και τεχνικών, όπως είναι η σύνθεση της αμμωνίας, ώστε να επιλύσει γρήγορα και εύκολα το πρόβλημα της σίτισης. Αυτές οι τεχνικές ξεκίνησαν από το χωράφι, που είναι το πρώτο σκαλοπάτι στην παραγωγή τροφής. Έγινε εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος εξοπλισμού, καθώς και προσπάθεια για πληροφόρηση των παραγωγών πάνω σε θέματα ορθής χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Ο άνθρωπος μπροστά στο κέρδος, δεν υπολογίζει την υγεία! Ξεχνά, όμως, ότι χωρίς υγεία, το κέρδος δεν θα τον γλυτώσει από τον Άδη!

Παρά τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για τον περιορισμό και την σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων, η αλόγιστη εφαρμογή τους στις καλλιέργειες συνεχίζει να αποτελεί μεγίστη απειλή για την υγεία του ανθρώπου, καθώς ο ίδιος εκτίθεται συχνά σε κίνδυνο, είτε έρχεται άμεσα σε επαφή με το φυτοφάρμακο είτε έμμεσα.
Μελέτες δείχνουν πως τα φυτοφάρμακα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με νοσήματα του νευρικού, ενδοκρινικού αλλά και του αναπαραγωγικού συστήματος. Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι σε τέτοιου είδους κινδύνους εκτίθεται μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων, κατανοούμε πως το ζήτημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. 

Πολλά από τα φυτοφάρμακα που παίρνουν εγκρίσεις για ευρεία χρήση στο χωράφι, δεν έχουν μελετηθεί αρκετά, ώστε να βρεθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις που επηρεάζουν άνθρωπο και περιβάλλον. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το DDT που χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση κουνουπιών και τον περιορισμό της ελονοσίας. Ως μη βιοδιασπώμενη ουσία, βρέθηκε συσσωρευμένη στους λιπώδεις ιστούς ζώων, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η χρήση του το 1970. Δυστυχώς, οι μεγάλες εταιρείες φυτοφαρμάκων και οι εκάστοτε υπεύθυνοι των κρατικών μηχανισμών θυσιάζουν στον βωμό του κέρδους όλες τις ανησυχίες, τις αμφιβολίες, αλλά και τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων περί της επικινδυνότητας των φυτοφαρμάκων. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αλλαγή τόσο του τρόπου ζωής όσο και των διατροφικών συνηθειών προκειμένου ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος να προστατεύσει την υγεία του, αλλά και την υγεία των παιδιών του. 

Βιολογικά προϊόντα:
Μύθος ή πραγματικότητα;


Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων θα μπορούσε να είναι μια λύση στο πρόβλημα. Η πολιτεία οφείλει να είναι δίπλα στον παραγωγό βιολογικών προϊόντων, διότι η βιολογική καλλιέργεια από την πλευρά του παραγωγού, μπορεί να μην επιτρέπει μεγάλα κέρδη, είναι όμως φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επίσης, οφείλει να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα οφέλη που προσφέρει η επιλογή των προϊόντων αυτών. Η νοοτροπία αυτή θα είναι καλό να ξεκινήσει από την εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε οι νέες γενιές να είναι ενήμερες και να έχουν την δυνατότητα επιλογής του τρόπου ζωής που θα ακολουθήσουν.
Ξεκινώντας λοιπόν από την τροφή, τον πιο απλό τρόπο για να προστατεύσουμε την υγεία μας από τα φυτοφάρμακα, αλλά και το περιβάλλον από την ρύπανση, δημιουργούνται πολλαπλά οφέλη. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα. Η κατανάλωση κατά βάση βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων και χρημάτων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν υπερέχουν σε βιταμίνες έναντι των συμβατικών. Η διατροφική αξία για τον άνθρωπο παραμένει η ίδια με τη διαφορά να εντοπίζεται στην τυχόν ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής με κέντρο βάρους την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη, ώστε ο άνθρωπος να καταφέρει να επιβιώσει. Οι διατροφικές συνήθειες είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας που θα πρέπει να αλλάξει, ωστόσο πρέπει να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των καταχρήσεων και των καταστροφικών συνεπειών που δημιουργούνται καθημερινά λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου