Ερντογάν και Ευρώπη, μια προβληματική σχέση πια!


10/7/2020
Τι μπορεί να κάνει κάποιος πλέον με έναν προβληματικό εταίρο; Αναρωτιέται η ανταποκρίτρια του κρατικού καναλιού ARD στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με την συμπεριφορά του Ερντογάν, κυρίως μετά την σύγκρουση τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων με μία γαλλική φρεγάτα.
Η επιθετική πολιτική του Τούρκου προέδρου και στην Συρία και στην Λιβύη καταδικάζεται από όλους, ωστόσο υπάρχει ασυμφωνία απόψεων όσον αφορά τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Για πολύ καιρό, μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος ζητούσαν από την ΕΕ να μιλήσει και να ξεκαθαρίσει επιτέλους την κατάσταση με τον Ερντογάν, για να καταλάβει αυτός ότι δεν ανέχεται (η ΕΕ) την συμπεριφορά του στην Μεσόγειο. Τώρα όμως πολλές χώρες της ΕΕ έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους.

Για την επιθετική πολιτική του Ερντογάν μίλησε και η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Ναταλία Λουαζώ, στενή συνεργάτιδα του προέδρου Εμ. Μακρόν. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Τουρκία προσβάλλει όλο και πιο συχνά τα συμφέροντά τους, προσβάλλει το διεθνές δίκαιο τόσο με τις γεωτρήσεις της στην Κύπρο όσο και με την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Λιβύης.

Αντίθετα, υπέρ της Τουρκίας τάσσεται ο Ισπανός Μπορέλ -ύπατος διπλωμάτης της ΕΕ- που υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και θα ήταν λάθος να επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου