Τα σκάνδαλα της Roche


7/8/2020

Όλοι, σε κάθε κράτος, αναρωτιούνται, ποια θα είναι τελικά η φαρμακευτική εταιρία που θα "ανακαλύψει" το φάρμακο ή το εμβόλιο κατά του κορωνα-ιού!

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι: Ποια εταιρία είναι "αγνή", υπό την έννοια ότι βάζει την υγεία των ανθρώπων, πάνω από τα κέρδη της.

Μέχρι σήμερα, εταιρίες όπως η Novartis, η Bayer, η Roche και πλήθος άλλων, με την πολιτική που ακολουθούν, φαίνεται ότι πρωτίστως υπηρετούν τα ταμεία τους!

Ας σταθούμε σε μία από αυτές τις εταιρίες, την Roche κι ας δούμε σε πόσα σκάνδαλα είναι μπλεγμένη. Να σημειωθεί ότι η εταιρία, ετησίως, έχει υψηλό αριθμό ακαθάριστων εσόδων και κερδών. 

Κάποια από τα γνωστά φάρμακα της Roche (έδρα Βασιλεία, Ελβετία): Aponal, Avastin, Dormicum, Lexotanil, Pegasys, Restex, Tamiflu, Tarceva, Xeloda κ. ά.

Παράνομες ή ανήθικες πρακτικές: Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2004 το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ άρχισε μια αστική και ποινική έρευνα για τις πρακτικές εισαγωγής στην αγορά του ιδιαιτέρως ακριβού αντικαρκινικού φαρμάκου Rituxan εκ μέρους της θυγατρικής εταιρίας της Roche Genentech. Ερευνήθηκε η περίπτωση η εταιρία να έχει εισάγει στις αγορές αυτό το φάρμακο με παράνομους τρόπους και ως κατάλληλο για την "ρευματική αρθρίτιδα", για την οποία δεν είχε λάβει καμία έγκριση. Το θέμα γνωστοποιήθηκε μετά από καταγγελία ενός υπαλλήλου της Genentech. Κατηγόρησε την εταιρία ότι προσέλαβε ρευματολόγους, στους οποίους έδινε μεγάλες αμοιβές, για να διαμορφώσουν την ιατρική κοινή γνώμη. Στην συνέχεια, οι γιατροί συνταγογραφούσαν το φάρμακο. Τελικά ο υπάλληλος δεν δικαιώθηκε για τεχνικούς νομικούς λόγους.

Παραπλανητική διαφήμιση: Για παράδειγμα, για το αντικαρκινικό φάρμακο Xeloda. Στα φυλλάδια πληροφορικών για τους γιατρούς, όπως επίσης και για τους ασθενείς, παρουσιάζονταν με υπερβολικό τρόπο η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ενώ δίνονταν ελλιπή στοιχεία για τους κινδύνους κατά της ίδιας της ζωής των ασθενών. 

Παραπλανητική διαφήμιση: Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2009 έλαβε η Roche από την αρμόδια επιτροπή εγκρίσεων των ΗΠΑ FDA μια προειδοποίηση εξαιτίας της παραπλανητικής εξειδικευμένης διαφήμισης στο διαδίκτυο για το Boniva, ένα φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης, για το Pegasys, ένα φάρμακο κατή της ηπατίτιδας-C, και για το Xeloda, ένα φάρμακο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. (Πηγή: Διεφθαρμένη ιατρική, Χανς Βάις, εκδ. Κάδμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου