Στέφανος Ακριβός: Ο άγνωστος Μακεδονομάχος


20/4/2021

Στιγμή την στιγμή, ημέρα την ημέρα, έτος το έτος, γενναίοι Μακεδονομάχοι όργωναν τα σκλαβωμένα εδάφη της Μακεδονίας μας, δίνοντας έναν άνισο αγώνα, προκειμένου να ελευθερώσουν την ξακουστή του Αλεξάνδρου την χώρα!

Άνισος ο αγώνας, γιατί απέναντι τους είχαν τους τούρκους κατακτητές, τους βούλγαρους κομιτατζήδες, αλλά και τους ενταγμένους στην προδοσία έλληνες. 

Δεν πτοήθηκαν, δεν σταμάτησαν, δεν οπισθοχώρησαν. Τα ονόματα αυτών των ανδρών δεν έγιναν όλα γνωστά! Δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για την ζωή τους. Μόνο αποσπασματικά έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας κάποια από τα τρανά υπέρ του έθνους έργα τους. 

Ένας τέτοιος ατρόμητος πολεμιστής ήταν ο Τόσκας, αλλιώς Στέφανος Ακριβός. Επιλοχίας τότε, οπλαρχηγός και γραμματέας του αρχηγού Μάλλιου (Στέφανου Δούκα) κατά το έτος 1904. Γραμματέας του αρχηγού Γκούρα (Δημ. Παπαβιέρου) κατά το 1907. 

Έδρασε σε πολλές περιφέρειες κι έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των τούρκων και των βουλγάρων. Πολέμησε με γενναιότητα σε μεγάλες, σφοδρές και βίαιες μάχες όπως του Καστανοχωρίου (Λεχόβου τότε), της Βέρμπιανης και Ζαγορίτσανης. 

Συνεργάστηκε με τους Δρίβαν (Κλέιτον Π.), Φλάμπουραν (Θειάφην Ευστ.), Λίγγον (Μαλεύρην Πετ.), Πέρδικαν (Νεράντζην Παύλον) και πολλούς άλλους. 

Ο Στέφανος Ακριβός ήξερε για ποιο λόγο αγωνιζόταν. Και δεν μαχόταν για την υστεροφημία του. Η Μακεδονία και η Απελευθέρωσή της, ήταν ο φάρος της ζωής του. 

Δεν ήξερε, όμως, ότι έναν αιώνα αργότερα, κάποιοι έλληνες θα τον πρόδιδαν εκ νέου. 

Ας μείνει ζωντανό στην μνήμη μας το παλικάρι του Μακεδονικού Αγώνα. Η ανιδιοτέλειά του, ας γίνει ο δικός μας φάρος στον αγώνα για την Απελευθέρωση, ξανά, της Μακεδονίας μας από τους εγχώριους εχθρούς της, πρωτίστως! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου