La bella Greca ή ό,τι απέμεινε!!! Και το λάθος της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου...

20/7/2021

La bella Greca ή ό,τι απέμεινε: Πρόκειται για την Μαντώ Μαυρογένους, αυτήν την μοναδική ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και

την έκθεση που φιλοξενείται στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου στο Πύργο (Τήνος) μέχρι 30 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Νικολέτα Τριανταφύλλου, η έκθεση εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των αποδόσεων τιμής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. 

Όσα είπε η πρόεδρος είναι σχεδόν σωστά. Η Μαντώ έδωσε όλη την περιουσία της για την Λευτεριά της Πατρίδας. Και πέθανε μόνη, φτωχή και λησμονημένη.

Σχεδόν σωστά. Γιατί η Μαντώ, όπως μαρτυρά ο Γάλλος συγγραφέας της εποχής εκείνης, ο Ζινουβιέ,  έπιασε το σπαθί στο χέρι της, πολέμησε σαν λιοντάρι και κυνήγησε τους τούρκους από τον ιερό της τόπο. Πολέμησε και στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Μύκονο. 

"Η Μαντώ με τους οκτακόσιους άνδρες της, κατευθύνθηκε προς το στρατόπεδο των Ελλήνων στο βουνό. Μόλις έφτασε, την υποδέχθηκαν με επευφημίες και πυροβολισμούς. Τις απέδωσαν τις τιμές που άξιζαν στον ηρωισμό της... "

Βρισκόμαστε στην Εύβοια. Η Μαντώ προσκαλεί στην σκηνή της δύο οπλαρχηγούς. Ετοιμάζονται να επιτεθούν στους τούρκους. Αλλά, δεν κινούνται γρήγορα. Και τότε η Μαντώ λέει στους Έλληνες Καπεταναίους: "Αν καθυστερήσουμε, θα τα χάσουμε όλα, αν επιτεθούμε, μπορούμε να ελπίζουμε για όλα!"

(Πληροφορίες από κυκλαδίτικα ΜΜΕ και από το βιβλίο:Μαντώ Μαυρογένους - Η ανέσπερη Αντιστράτηγος του 1821)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου