Τι συνέβη στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1821; Ποιοι σκότωσαν τον ήρωα Καρατζά;


7/8/2021

Εκείνον τον Αύγουστο του 1821, 200 χρόνια πριν, την Ελλάδα έκαιγε ο οθωμανισμός. Αλλά, οι Έλληνες, αποφασισμένοι για Ελευθερία ή Θάνατο, έδιναν παντού γενναίες μάχες, με απαράμιλλη αυτοθυσία. 

Μάχη του Γηροκομείου Πατρών

Κάθε ημέρα ήταν γεμάτη από αγώνες Ελλήνων. Νίκες αλλά και ήττες, το αίμα ποτάμι, πείνα, δίψα, κακουχίες αφόρητες, μα έπρεπε να σώσουν την Ελλάδα από τους Τούρκους. Ας δούμε μία μάχη, τόσο σκληρή όσο και σημαντική που έγινε στις 6 Αυγούστου του 1821.

Έλληνες από την Πάτρα υπό τον Παναγιώτη Καρατζά, ενωμένοι με Ρουμελιώτες και Κεφαλληνίους υπό τους Θ. Γρίβα, Γερ. Φωκά, Νικ. Γερακάρη, καθώς και με άλλους οπλαρχηγούς, καταφέρνουν με περίσσιο θάρρος να αποκρούσουν την σφοδρή επίθεση του Γιουσούφ πασά. 

Η μάχη ήταν τρομερά δύσκολη και κράτησε 24 ώρες. Οι Έλληνες μάχονταν με το φως της ημέρας αλλά και μέσα στο σκοτάδι, για την Ελευθερία του Γένους. 

Τελικά, κατάφεραν οι ήρωες να καταλάβουν το Γηροκομείο. Οι Τούρκοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Πάτρα. 

Διακρίθηκε για την ανδρεία του ο Καρατζάς. Οι Τούρκοι φοβούνταν το γενναίο παλικάρι. 

Αυτόν τον ήρωα που θα μπορούσε να προσφέρει τόσα πολλά στην Επανάσταση, δεν τον έφαγε τούρκικο βόλι. Ούτε ένα μήνα μετά, αρχές Σεπτεμβρίου, τον δολοφόνησαν πισώπλατα "Έλληνες" που κυνηγούσαν την πολιτική εξουσία. 

Μάθαμε από τα δικά μας λάθη και τους εμφυλίους σπαραγμούς κατά το παρελθόν; Όχι! Γι΄ αυτό και η Ελλάδα μας σήμερα κινδυνεύει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου