Γάλλος δημοσιογράφος Παγιαρές: Κλίνω το γόνυ προ του υπερτάτου μεγαλείου των Μακεδόνων! Είναι Έλληνες!


21/11/2021

Παγιαρές: Οι Έλληνες προτιμώσι να σταυρωθώσι παρά των βουλγάρων παρά να αρνηθώσι τον Ελληνισμόν των... Όσον αφορά εμέ δεν χρειάζομαι άλλας αποδείξεις. Οι άσημοι αυτοί ήρωες είναι ΕΛΛΗΝΕΣ και κλίνω το γόνυ προ του υπερτάτου μεγαλείου των".

Σκλαβιά αιώνων. Οι Έλληνες, βουτηγμένοι στις κακουχίες της καθημερινής ζωής, αντιμέτωποι με πείνα και δίψα, με την ζωή τους να απειλείται από τους τούρκους και τους βούλγαρους, αυτοί οι Έλληνες έμεναν αμόρφωτοι. Και αρκετοί μιλούσαν, εκτός της ελληνικής, και  την τουρκική και σλαβική γλώσσα ή διάφορους ιδιωματισμούς. Για να επιβιώσουν. 

Ωστόσο, ποτέ μα ποτέ δεν έπαψαν να είναι Έλληνες, και να φωνάζουν ότι είναι Έλληνες. Οι προπαγάνδες κατά των Ελλήνων, τόσο η τουρκική όσο και η σλαβική με τους ρώσους να υποστηρίζουν σθεναρά και με αθέμιτα μέσα τους βούλγαρους, αυτές οι προπαγάνδες δεν στάθηκαν ικανές να αλλοιώσουν τον Ελληνισμό που έρρεε μέσα στο αίμα των βασανισμένων Ελλήνων. 

Γι΄ αυτό και ο Γάλλος δημοσιογράφος της εποχής, ο Παγιαρές, ενδιατρίψας την εποχήν εκείνην εις Μακεδονίαν, γράφει μετά την επιστροφή  του εις Παρισίους το 1907:

"Τι μ΄ ενδιαφέρουσι αι Εθνολογικαί και γλωσσολογικαί θεωρίαι; Τι  μ΄ ενδιαφέρει αν τα θύματα του Κομιτάτου ομιλούν Ελληνική, βουλγαρικήν ή τουρκικήν. Ό,τι με ενδιαφέρει είναι ότι πάντες ούτοι οι Μακεδόνες ανεξαρτήτως της γλώσσης που ομιλούν, προτιμώσι να σταυρωθώσι παρά των βουλγάρων παρά να αρνηθώσι τον Ελληνισμόν των... Όσον αφορά εμέ δεν χρειάζομαι άλλας αποδείξεις. Οι άσημοι αυτοί ήρωες είναι ΕΛΛΗΝΕΣ και κλίνω το γόνυ προ του υπερτάτου μεγαλείου των".

Οι συνθήκες που βίωναν οι ΕΛΛΗΝΕΣ, αυτοί οι ήρωες που για τίποτα στον κόσμο δεν απαρνιόνταν τον Ελληνισμό, ήταν τραγικότατες. Σύμφωνα με το ντοκουμέντο "Η εναντίον της Μακεδονίας Βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή" (Αθήναι 1963): 

α. Πτώχεια, πίεσις Τούρκων τσιφλικούχων, ληστείαι, βαρύτατη φορολογία. 

β. Απαιδευσία και κακίστη κατάσταση των Ελληνικών Σχολείων. Γι΄ αυτό έβρισκε έδαφος να εξαπλωθεί η σλαβική προπαγάνδα.

γ. Έλλειψις επικοινωνίας μετά του Ελευθέρου Κράτους και τελεία εγκατάλειψις των Μακεδόνων υπό τούτου. (Το σύγχρονο ελεύθερο κράτος πρόδωσε την Μακεδονία άνευ λόγου και αιτίας, χωρίς πόλεμο).

δ. Ανικανότητα και απαιδευσία του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού κλήρου. 

ε. Όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα εκ μέρους της βουλγαρικής προπαγάνδας, ψεύδη, υποσχέσεις, συκοφαντίες και καταδόσεις προς τας τουρκικάς αρχάς των ανθισταμένων εις την βουλγαρικήν προπαγάνδαν. Δωροδοκίες, τρομοκρατίες και τέλος δολοφονίες. 

στ. Αδιαφορία εκ μέρους της Ευρώπης διά τα εις βάρος του Ελληνισμού συμβαίνοντα τουναντίον δε υποστήριξις και ενθάρρυνσις των βουλγαρικών ενεργειών. (Η ίδια Ευρώπη, σήμερα, περήφανη αποκαλεί τους σλάβους "Μακεδόνες", με την "ευγενική χορηγία" των πολιτικάντηδων της Ελλάδας)

Είναι επομένως θαύμα πώς μέγα μέρος των Μακεδόνων διετήρησαν τον Εθνισμόν του και την Πίστη του... 

(Η φωτογραφία είναι από stratistoria.wordpress)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου