Ο Αντισθένης διδάσκει πότε καταστρέφονται οι πόλεις και το έθνος! Τραγικά επαληθεύεται σήμερα ο λόγος του!


 11/12/2021 

Πολιτικοί και πολίτες σ΄ έναν καταστροφικό χορό εφήμερων συμφερόντων που απειλούν το έθνος.

Μια αδιόρατη γραμμή χρόνου ενώνει τους αρχαίους Έλληνες με τους σημερινούς Έλληνες, και ταυτόχρονα μια ανεξηγήτως ίδια σαπισμένη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Το γεγονός ότι όσα στραβά και σάπια σήμερα βιώνουμε οι Έλληνες είναι όμοια με τις εμπειρίες των προγόνων μας, καταδεικνύεται από τα λόγια τους που είναι η κληρονομιά μας! Ιδιαιτέρως να σταθούμε στον φιλόσοφο Αντισθένη (5ος-4ος αι. π.Χ.) που απηυδισμένος από την κατάντια της κοινωνίας του είπε: 

Οι πόλεις καταστρέφονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους τιποτένιους από τους σπουδαίους (Διογένης Λαέρτιος, 6. Αντισθένης 5, Κάκτος). 

Οι πολίτες, δυστυχώς, δεν μπαίνουν στον κόπο να επιλέξουν, σήμερα όπως και στην αρχαία Ελλάδα, τους καλύτερους για να αναλάβουν αξιώματα, αντίθετα προτιμούν να υποκρίνονται και οι ίδιοι, παίζοντας θέατρο, πηγαίνοντας με τον έναν ή τον άλλον, έτσι ώστε να έχουν "δίπορτο", αναλόγως των συνθηκών που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. 

Οι πολιτικοί κοροϊδεύουν τους πολίτες, οι πολίτες νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τους πολιτικούς, κι έτσι οι πόλεις και το έθνος απειλούνται σοβαρά, μέχρι και καταστρέφονται ολοκληρωτικά.

 Να σημειωθεί ότι ο φιλόσοφος Αντισθένης ζούσε με μεγάλη εγκράτεια, περιφρονούσε κάθε χλιδή, άνεση και κοινωνική συμβατικότητα. Δηλαδή ζούσε ακριβώς έτσι όπως εμείς σήμερα δεν ζούμε! 

(Φωτογραφία:veteranos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου