Μαρτυρία Γερμανού Καραβαγγέλη: Το Ελληνικό αίμα άρχισε να βάφει την γην της Μακεδονίας


26/12/2021

Σλαβοσυμμορίες και τούρκοι προκαλούσαν συμφορές και τραγωδίες στον Ελληνισμό, η γη της Μακεδονίας βαφόταν με αίμα. Αλλά, ο Ελληνισμός στάθηκε όρθιος και νικητής! 

Το 1900 εχήρευσε η θέση του Μητροπολίτου Καστορίας. Σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή της Μακεδονίας, όπου οι κομιτατζήδες συγκέντρωναν τις προσπάθειες τους, έπρεπε να τοποθετηθεί ιεράρχης άξιος των περιστάσεων, όστις να αποτελέσει την ισχυράν Ελληνικήν πνευματικήν και πολιτικήν ηγεσίαν. 

Μητροπολίτης έγινε τελικά ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1866 εις Στύψιν Λέσβου εξ οικογενείας ηρώων Ψαριανών. 

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης περιέγραψε στα απομνημονεύματά του όσα συνάντησαν τα μάτια του, μόλις έφτασε στην Καστοριά: 

"Όταν έφθασα εκεί, βρήκα τον τόπον σε αθλίαν κατάσταση. Ο πόλεμος του 97 ήταν ακόμα πρόσφατος. Οι τούρκοι από μίσος για την Ελλάδα, υπεστήριζον τας εξαρχικάς αξιώσεις, οι βούλγαροι επωφελούντο της ψυχολογικής καταστάσεως και ήσαν κύριοι του τόπου. Αι βλέψεις του βουλγαρικού κομιτάτου έφθαναν έως τον Αλιάκμωνα και τα Καστανοχώρια και δι΄ αυτό το στρατόπεδον των συμμοριτών στήθηκε στα Κορέστια της Καστοριάς, για να αποδείξουν μια μέρα στην Ευρωπαϊκή διπλωματία ότι στην Καστοριά έπρεπε να χαραχθούν τα σύνορα της ονειροπολουμένης Μεγάλης Βουλγαρίας. 

Στην αρχή συγκροτήθηκαν εκεί δύο συμμορίες, η μία υπό του Πετρώφ από το Σίστεβο διά τα Κορέστια, η άλλη υπό τον Μαρκώφ από το χωριό Πατελί για την περιφέρειαν Φλωρίνης. 

Το βουλγαρικόν κομιτάτον εκτελώντας το ανθελληνικό σχέδιο του, άρχισε να ρίχνει τον ένα ύστερα από τον άλλο τους στύλους των Ελληνικών κοινοτήτων και να ενσπείρη τον πανικόν διά να υποτάξει τον πληθυσμόν εις την βουλγαρικήν Εξαρχία. 

Το Ελληνικό αίμα άρχισε να βάφει την γην της Μακεδονίας. 

Η κατάσταση γινόταν απελπιστική. Οι συμμορίες συγκαλούσαν την νύχτα τους χωρικούς μέσα σε εκκλησίες, και, αφού του όρκιζαν στο Κομιτάτο, τους αποσπούσαν υπό την απειλήν των όπλων από το Πατριαρχείο και τους έφερναν εις την Εξαρχία. 

Όσοι από τους χωρικούς εκινδύνευαν ως ύποπτοι από τους βούλγαρους, κατέφευγον στην Καστοριά. Οι δάσκαλοι εγκατέλειπαν τις θέσεις τους... ιερείς και άλλοι σιωπούσαν περιμένοντας την ημέρα της απελευθερώσεως από την τυραννία του βουλγαρικού κομιτάτου... "

Αυτήν την κατάσταση βρήκε στην Μακεδονία ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης, σύμφωνα με το ιστορικό ντοκουμέντο "Η εναντίον της Μακεδονίας βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή, 1963. 

Δυστυχώς, η ιστορία της Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια βάφεται πάλι με αίμα. Μπορεί ακόμα να μην έχει κοκκινίσει τα ιερά της εδάφη, ωστόσο με την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών επετράπη στους σλάβους να είναι νόμιμοι ληστές της χιλιόχρονης ελληνικής ιστορίας της. Αυτό, μελλοντικά, θα έχει τραγικές συνέπειες, αιματοβαμμένες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου