Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης: Παλεύει για την Μακεδονία μας, και λειτουργεί με το πιστόλι επάνω στην Αγία Τράπεζα! Η κυβέρνηση τον περιφρονεί επιδεικτικά!

3/1/2022

Με το πιστόλι οπλισμένον επάνω εις την Αγίαν Τράπεζαν, δίπλα από την θείαν Μετάληψιν, λειτουργεί Ελληνικά, ο ένας και μοναδικός Μητροπολίτης-Μακεδονομάχος Γερμανός Καραβαγγέλης!

Ο Μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης, αφού περπάτησε στην γη της Μακεδονίας και έγινε μάρτυρας την εξαθλίωσης των Ελλήνων από την σκλαβιά και την βίαιη συμπεριφορά των κομιτατζήδων, αποφάσισε να στείλει λεπτομερή έκθεση στον πρωθυπουργό Δεληγιάννην. 

Του έγραψε λοιπόν ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Μακεδονία ήταν να σταλούν εκεί Ελληνικά αντάρτικα σώματα, τα οποία θα πολλαπλασιάζονταν από τους ντόπιους. 

Την έκθεση αυτή την έλαβε ο Δεληγιάννης. Και τι απάντησε; 

Τίποτα! Ουδέποτε απάντησε στον Ιεράρχη, ήταν σαν να μην υπήρχε η Μακεδονία! Θλιβερή κατάντια της κεντρικής εξουσίας των Αθηνών, ακριβώς όπως σήμερα.

Ο Μητροπολίτης όμως δεν αποθαρρύνθηκε. 

"Γυρίζει παντού με το άσπρο του άλογο, αδιαφορώντας διά τας απειλάς του Κομιτάτου. Οπλισμένος σαν αστακός, μαζί με τον έμπιστο του ακόλουθον, παραβιάζει τις πόρτες των Ελληνικών εκκλησιών, τας οποίας είχον καταλάβει οι βούλγαροι και με το πιστόλι οπλισμένον επάνω εις την Αγίαν Τράπεζαν, δίπλα από την θείαν Μετάληψιν, λειτουργεί Ελληνικά". (Ντοκουμέντο 1963, Η εναντίον της Μακεδονίας Βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή).

Όλοι τον συμβούλευαν να σταματήσει τις περιοδείες του, γιατί οι κομιτατζήδες απειλούσαν να τον σκοτώσουν. Ο Γερμανός Καραβαγγέλης αδιαφόρησε. Η πατρίδα, η Μακεδονία, μετρούσε, και όχι η δική του ζωή. Δεν φοβόταν, και, ούτε τα ύπουλα σχέδια και η στενή παρακολούθηση του Τσακαλάρωφ στάθηκαν ικανοί παράγοντες για να οπισθοχωρήσει ο Μητροπολίτης. 

Όταν πρωθυπουργός έγινε ο Ζαΐμης, έστειλε ξανά επιστολή:

"Στείλτε μου πενήντα παλληκάρια, πενήντα Κρητικούς να τους ενώσω με τους δικούς μου. Θα καταρτίσω έτσι 20 σώματα και θα τα μοιράσω από τον Αλιάκμονα ως το Μορίχοβο και Μοναστήρι, στην Φλώρινα, το Όστροβο, Σέτνα, Βλάδοβο και Καράτζοβα. 

Ο καιρός είναι κατάλληλος για δράση. Ένα σωρό πρόκριτοι, ιερείς και διδάσκαλοι, είναι μεμυημένοι και οι οπλαρχηγοί περιμένουν ενίσχυσιν από την Ελλάδα. Ο ερχομός των παλληκαριών από κάτω θα δώσει κουράγιο στους δικούς μας, θα εμποδίσει την αποσκίρτηση τους και θα φοβίσει τους βουλγάρους...".

Τι απάντησε ο Ζαΐμης;  

Όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά "τρομοκρατηθείς συνέστησεν να απομακρύνουν τον Καραβαγγέλην  από την Καστορίαν. Φέρεται δε ειπών: 

Μεγάλο κακό θα μας κάνει αυτός ο Δεσπότης, πρέπει να φύγει από την Καστοριά". 

Η τότε κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, με την σαθρή συμπεριφορά της έβαζε σε μεγάλο κίνδυνο την ύπαρξη της Μακεδονίας μας.

Αλλά, τότε, υπήρχε ένας Γερμανός Καραβαγγέλης που με σθένος και υπομονή συνέχιζε τον αγώνα του για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας μας από τους τούρκους και τους βουλγάρους κομιτατζήδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου