Παύλος Μελάς: Δεν δίστασε να μονομαχήσει με τον εγγονό του Κολοκοτρώνη, προκειμένου να σταλεί βοήθεια στην Μακεδονία!


15/1/2022

Ο Παύλος Μελάς μονομάχησε με τον Γεώργιο Κολοκοτρώνη, τον εγγονό του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου. Για την Μακεδονία. 

Το τέλος του 1903 λαμβάνει χώρα σύσκεψη στην οικία του Ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά υπό την Προεδρία του Δημητρίου Καλαποθάκη, ιδιοκτήτου της εφημερίδας "Εμπρός". Σε αυτή συμμετέχουν πολλοί νέοι Αξιωματικοί και Μακεδόνες. Κατά αυτήν, αποφασίζεται η ίδρυση Ελληνικού Μακεδονικού Κομιτάτου, καθώς και η υποβολή υπομνήματος στο Στέμμα και στην νέα κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη και προτείνεται η αποστολή Αξιωματικών στην Μακεδονία διά επιτόπιον μελέτη της καταστάσεως. 

Από την ίδρυσή του το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο συνεργάζεται στενά με τον παλαιό και με πλούσια εθνική δράση σύλλογο "προς διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων". 

Το Στέμμα και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Θεοτόκης κρίνουν ότι πρέπει πια να κινηθούν διαφορετικά από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς Δηληγιάννη και Ζαΐμη και αποφασίζεται για πρώτη φορά η στήριξη από την επίσημη Ελλάδα της δράσης υπέρ της Μακεδονίας, 

Τον Μάρτιο του 1904 τέσσερις Έλληνες Αξιωματικοί, οι Υπολοχαγοί Αλέξανδρος Κοντούλης και Αναστάσιος Παπούλας και οι Ανθυπολοχαγοί Παύλος Μελάς και Γεώργιος Κολοκοτρώνης μεταμφιεσμένοι σε εμπόρους και μικροπωλητές, αναχωρούν διά την Μακεδονίαν προς μελέτη της εκεί καταστάσεως. Στόχος ήταν να εξακριβωθεί η δυνατότητα αναπτύξεως εκεί Ελληνικού αντάρτικου αγώνος. 

Οι Αξιωματικοί αυτοί έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μοναστηρίου, όπου παντού γέροι και νέοι τους υποδέχονταν κλαίοντας και ψάλλοντας:

"Ω λυγερόν και κοφτερόν σπαθί μου" και "Μαύρη είν΄ η νύχτα στα βουνά". 

Μετά από μακράν περιοδεία στην Μακεδονίαν, όπως αναφέρεται στο ιστορικό ντοκουμέντο του 1963 "Η εναντίον της Μακεδονίας βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή", οι Αξιωματικοί επέστρεψαν στην Αθήνα. Αι γνώμαι αυτών εδιχάσθησαν. 

Ο Υπολοχαγός Κοντούλης και ο Ανθυπολοχαγός Μελάς υπέβαλαν υπόμνημα διά του οποίου προτείνεται ως δυνατή και αποτελεσματική η άμεσος ένοπλος δράση. 

Αντιθέτως, ο Υπολοχαγός Παπούλας και ο Ανυπολοχαγός Κολοκοτρώνης υπέβαλαν υπόμνημα διά του οποίου αποφαίνονται ότι είναι αδύνατος ο Έλληνικός ένοπλος αγώνας στην Μακεδονίαν. 

Κατόπιν τούτου, ο Μελάς εμονομάχησε με τον Κολοκοτρώνη. Η κυβέρνηση έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα διστακτική εξαιτίας της διχογνωμίας των Αξιωματικών της επιτροπής. 

Δυστυχώς, οι διχογνωμίες πάντα έφερναν συμφορές στο έθνος μας. Και χανόταν πολύτιμος χρόνος για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Μακεδονία. Ευτυχώς για την πατρίδα, ο Παύλος Μελάς δεν ακύρωσε τα σχέδια του για επαναστατική δράση στην Μακεδονία εξαιτίας των διχογνωμιών και των καθυστερήσεων. Γιατί, γι΄ αυτόν τον ήρωα, ήταν αδύνατον να περνά καλά στην πρωτεύουσα, ασφαλής από τους κινδύνους, ενώ στην Μακεδονία, τούρκοι και σλάβοι βιαιοπραγούσαν κατά των Ελλήνων αδερφών του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου