Ζάμολξης: Δεν θεραπεύεται το σώμα, αν είναι άρρωστη η ψυχή!

Μοντέλο ενός ανθρώπινου εγκεφάλου - Βρίσκεται κάπου εκεί η ψυχή; (Φωτο:CHROMORANGE)
18/2/2022

Ψυχή και σώμα είναι αδιαίρετα, και δεν μπορεί να γιατρευτεί το σώμα, αν πρωτίστως δεν θεραπευθεί η ψυχή! 

Αυτή την θεωρία πίστευε και εφάρμοζε ο Ζάμολξης. Και, ίσως, στην εποχή μας είναι πιο αναγκαία να εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η θεωρία, παρά ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Γιατί, σήμερα, φαίνεται πως κοιτάμε το σώμα και αγνοούμε ή περιφρονούμε εντελώς την ψυχή. Ποιος όμως ήταν ο Ζάμολξης;

Ο Ζάμολξης ήταν γιατρός, νομοθέτης και θρησκευτικός ηγέτης των Θρακών που έζησε τον 6ο π.Χ. αιώνα, και μαθητής του Πυθαγόρα από την Σάμο. 

Η θεωρία του για το αδιαίρετο ψυχής και σώματος διασώζεται μέσω ενός μαθητή του και γιατρού από την Θράκη, τον οποίο επικαλείται ο Πλάτωνας:

Ζάμολξης ο βασιλιάς μας, που είναι θεός, λέγει ότι όπως δεν πρέπει να επιχειρούμε να γιατρέψουμε τα μάτια χωριστά από το κεφάλι, ούτε το κεφάλι χωριστά από το σώμα, έτσι και το σώμα δεν πρέπει να το υποβάλλουμε σε θεραπεία χωριστά από την ψυχή, και ότι αν οι περισσότερες αρρώστιες διαφεύγουν από τους Έλληνες γιατρούς, αιτία είναι ότι αυτοί αγνοούν το σύνολο που πρέπει να υποβάλλουν σε θεραπεία, και που, αν αυτό δεν είναι καλά ούτε το μέρος μπορεί να είναι καλά".

Όλα από την ψυχή ξεκινούν, και τα καλά και τα κακά στο σώμα και σ΄ ολόκληρο τον άνθρωπο. (Πλάτων, Χαρμίδης 156D-E, μτφρ. Ν. Τετενές, Ζαχαρόπουλος)

Την ψυχή μας, λοιπόν, πρέπει να προσέχουμε, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τα αγαθά της άριστης υγείας. Όλα ειπωμένα από τους αρχαίους προγόνους μας, όλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου