Αραουκανοί της Χιλής: Είναι Σπαρτιάτες; Ο αρχηγός της φυλής είναι περήφανος που είναι Έλληνας!


28/2/2022

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν κλέβουν την μοναδική ιστορία των Ελλήνων, αντίθετα, είναι περήφανοι που την κουβαλούν μέσα τους από τα αρχαία χρόνια. Όπως ο αρχηγός της φυλής των Αραουκανών της Χιλής, Lonko Kilapan! 

Θα ήταν ποτέ δυνατό, Έλληνες να κατοίκησαν χιλιάδες χρόνια πριν στις ακτές της Νοτίου Αμερικής; Όχι! Θα βιαστούν να απαντήσουν πολλοί.

Εμείς όμως πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή την άλλη άποψη, αυτή που υποστηρίζει ότι κάποτε Σπαρτιάτες ταξίδεψαν σ΄ άγνωστους ακόμα ωκεανούς, έφθασαν στις ακτές της Νοτίου Αμερικής και δημιούργησαν εκεί μια νέα πατρίδα, την οποία ονόμασαν Φυλή (Χιλή)... 

Μια τέτοια σκέψη γεννά ευλόγως απορίες ή καγχασμούς! Ο συνετός άνθρωπος είναι λογικό να έχει απορίες πώς και γιατί οι Αραουκανοί έχουν ελληνική καταγωγή, ποια στοιχεία αποδεικνύουν ή έστω υποδεικνύουν την ελληνικότητά τους; Ο συνετός ορθώς θέτει ερωτήματα και ψάχνει για απαντήσεις. Για εκείνον όμως που καταφεύγει σε καγχασμούς, τι μπορούμε να συμπεράνουμε; 

Ας σταθούμε στον αρχηγό της φυλής των Αραουκανών της Χιλής, τον Lonko Kilapan, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο που εκδόθηκε από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις του Σαντιάγο της Χιλής, με τίτλο "El origen Griego de los Araucano", δηλαδή "Η ελληνική καταγωγή των Αραουκανών". Σ΄ αυτό το βιβλίο καθίσταται σαφής η πίστη του συγγραφέα ότι οι άνθρωποι της φυλής του είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. 

Παρατίθεται ένα μικρό απόσπασμα από αυτό το έργο (ελληνική απόδοση από τις εκδόσεις Ηλιοδρόμιο), και ο καθένας ας αναλογιστεί μονάχος του για την αλήθεια της ελληνικότητας των Αραουκανών. 

"Γύρω στο 800 με 600 π.Χ. ξεκίνησε μια αποστολή αποικίσεως από την Ελλάδα, συγκεκριμένα από την Σπάρτη, και περνώντας από την Μικρά Ασία ακολούθησε τον παραδοσιακό δρόμο προς την Άπω Ανατολή. Περνώντας βορειοανατολικά της Ινδίας, έφθασε στην περιοχή του Λάος (σημαίνει λαός). Στην συνέχεια κατέβηκαν προς την χερσόνησο της Μαλαισίας και από εκεί πέρασαν στον Ωκεανό. Χρησιμοποιώντας ως γέφυρα τα νησιωτικά συμπλέγματα της Ινδονησίας, Μελανησίας, Μικρονησίας, Μεγανησίας και Πολυνησίας έφθασαν τελικά στην αμερικανική ήπειρο. Όλα τα παραπάνω νησιώτικα συμπλέγματα φέρουν σύνθετα Ελληνικά ονόματα και όλα έχουν ως δεύτερο συνθετικό την λέξη "νήσος".

Αναζητώντας κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση της καινούριας Αποικίας, οδηγήθηκαν τελικά σε ανάλογο γεωγραφικό πλάτος με αυτό της Ελλάδος, μεταξύ 36ου και 40ου παραλλήλου, νοτίως του Ισημερινού. Εκεί ίδρυσαν κράτος και έδωσαν στην περιοχή το όνομα "Χιλή" που είναι παραφθορά της λέξεως "Φυλή".

Το κράτος που ίδρυσαν ανταποκρίνονταν στα ελληνικά πρότυπα, τόσο γεωγραφικώς όσο και πολιτικώς. Με την Χιλή στο κέντρο, βορείως είχαν τους Πικούντσες, νοτίως τους Ουιλλίτσες ενώ από την πλευρά των Άνδεων τους Πεουέντσες. Αυτοί οι σύμμαχοι λαοί είχαν τους ίδιους θεούς, την ίδια γλώσσα, τους ίδιους νόμους, χρησιμοποιούσαν τα ίδια όπλα, ντύνονταν το ίδιο, αλλά είχαν δική τους ανεξάρτητη διοίκηση, ενώ ενώνονταν μόνο σε περίπτωση πολέμου, κάτω από έναν κοινό αρχηγό. 

Οι Σπαρτιάτες άποικοι έφεραν μαζί τους την Νομοθεσία του Λυκούργου την οποία εφάρμοσαν στις πόλεις τους. Με τον καιρό, πήρε το όνομα "Αντμαπού" που σημαίνει "Νόμος των προγόνων". Έφεραν τους ίδιους θεούς, και διετήρησαν τις ίδιες παραδόσεις.

Το να διαβάζει κανείς την ιστορία μας είναι σαν να ξαναδιαβάζει την Ιστορία της Σπάρτης. Θέλω να πω: να την ακούσει! Αφού η ιστορία της Σπάρτης δεν γραφόταν και το ίδιο συνέβαινε και στην Χιλή, όπου ήταν απαγορευμένη η γραφή, διότι "εντυπώνεται βαθύτερα αυτό που ακούγεται, από αυτό που απλώς διαβάζεται". Ωστόσο ο διάλογος δεν αποκλειόταν και ήταν η βάση της σχολικής αγωγής". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου