Η αρχαιολόγος Marina Ugarkovic με την κοπίδα που ανακαλύφθηκε στον τάφο (Josko Supic/Cropix) |
8/2/2022
Αρχαίος ελληνικός τάφος με ξίφος και αιχμή δόρατος ανακαλύφθηκε στην αρχαία Φάρο,
μέσα στα πλαίσια των ανασκαφών του Κροατικού Επιστημονικού Ιδρύματος και του πενταετούς προγράμματός του AdriaCos που έχει στόχο την αποκάλυψη της πολιτιστικής ταυτότητας της νήσου Φάρου (Hvar) και της κεντρικής Αδριατικής κατά την πρώτη χιλιετία.Μέσα στον τάφο βρέθηκαν αποτεφρωμένα λείψανα του νεκρού μαζί με όπλα, σιδερένιο ξίφος και δόρυ, μερικά χαρτονομίσματα, κεραμικά θραύσματα και υπολείμματα ρούχων, όπως γυάλινες χάντρες και κουμπιά.
Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν μεταξύ άλλων: "Όπως συχνά συμβαίνει, λίγο πριν το τέλος της επιτόπιας έρευνας, βρήκαμε το πιο ενδιαφέρον εύρημα: έναν αρχαίο ελληνικό τάφο σε έναν μικρό λάκκο κοντά στα αρχαία τείχη, προφανώς του 4ου αιώνα π.Χ., που υποδηλώνει την πιθανότητα ύπαρξης νεκρόπολης στην νότια πλευρά του τείχους της πόλης".
"Οι Έλληνες στην Δαλματία, όπως αποδεικνύεται από την καλοδιατηρημένη και καλοδιακοσμημένη νεκρόπολη της Ise στην Bis, ασκούσαν την ταφή, την τοποθέτηση του νεκρού, για συγκεκριμένες λειτουργίες, σε τάφο ή κρύπτη, όπως έκαναν και οι κάτοικοι του κυκλαδίτικου νησιού της Πάρου, που ίδρυσε την αρχαία αποικία της Φάρου".Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αλλά και τον Δρ Mario Nouak, επιστημονικό συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας, ο οποίος πραγματοποίησε την βιοαρχαιολογική ανάλυση, ο τάφος περιείχε τουλάχιστον έξι άτομα. "Ανάμεσα στα λείψανα του ενήλικου νεκρού, υπάρχουν λείψανα μιας γυναίκας και ενός παιδιού".
Βρέθηκαν επίσης "ένα δόρυ και ένα ξίφος στον τάφο, που είναι το καλύτερα διατηρημένο αντικείμενο. Το ξίφος βρίσκεται αυτή την στιγμή σε διαδικασία συντήρησης [...]. Μέχρι στιγμής μπορούμε να μιλήσουμε για μία αρχαία ελληνική κοπίς ή κοπίδα, που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία ελληνική περιφέρεια".Αυτό το ξίφος και το δόρυ αποτελούν μοναδικής σημασίας ευρήματα, όπως τόνισαν οι Κροάτες αρχαιολόγοι.
"Η τοποθέτησή του στον τάφο υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς ήταν πολεμιστής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τις τελετουργικές πρακτικές της αρχαίας Φάρου, δεδομένου ότι πολλοί τάφοι καταστράφηκαν τον 19ο αιώνα σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από την πόλη κατά την διάρκεια καλλιεργειών και κατασκευαστικών εργασιών, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει μια εντελώς νέα διάσταση στην μελέτη του ελληνικού οικισμού". (Πηγή:The Archaeology News Network)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου