Ελληνική η αρχαιότερη παγκοσμίως ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση!

18/3/2022

Οι αρχαίοι Έλληνες, αυτοί οι θαυμάσιοι πρόγονοί μας, όλα τα είπαν, για όλα έγραψαν και πρώτοι τραγούδησαν! Ναι, στους Έλληνες αυτούς ανήκει η πρώτη ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση και είναι το τραγούδι του Σείκιλου! 

Από τα 50 περίπου σωζόμενα μουσικά κείμενα της αρχαιότητας, το τραγούδι του Σείκιλου αποτελεί την αρχαιότερη παγκοσμίως ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση. Πρόκειται για ένα επίγραμμα και ένα συγκλονιστικό τραγούδι με διαχρονικό μήνυμα που ο Σείκιλος (ένας λυρικός ποιητής και μουσικός των ελληνιστικών χρόνων) αφιέρωσε στην Ευτέρπη (πιθανότατα γυναίκα του). Ήταν σκαλισμένα πάνω σε μια μικρή, στρογγυλή, μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, χρονολογούμενη από τον 2ο αι. π.Χ.

Το επίγραμμα
«Εικόνα είμαι, παρά πέτρα,
με τοποθέτησε ο Σείκιλος εδώ
ως αθάνατη μνήμη,
ένα μνημείο για πολλά χρόνια.»

Το τραγούδι:
«Όσο ζεις, λάμπε
καθόλου μη λυπάσαι
η ζωή είναι σύντομη
και ο χρόνος το τέλος απαιτεί.»

Η στήλη ανακαλύφθηκε το 1883, στις Τράλλεις (κοντά στην Έφεσο) της Μ. Ασίας και ξαναχάθηκε το 1922 κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής. Βρέθηκε τυχαία (σπασμένη στη βάση της) στον κήπο μιας γυναίκας που τη χρησιμοποιούσε σαν βάση για μια γλάστρα. Σήμερα εκτίθεται στο εθνικό μουσείο της Δανίας, αποτελώντας ένα μνημείο για πάντα όπως ήθελε ο Σείκιλος... (Πηγή: kotsanas.com)

Δυστυχώς, πάρα πολλοί θησαυροί της πατρίδας μας βρίσκονται σε ξένα μουσεία, και ο τρόπος που βρέθηκαν εκεί είναι παράνομος και σκοτεινός. Αλλά, ποιος νοιάζεται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου