Η Θεανώ η Θουρία νίκησε το αντρικό κατεστημένο της επιστήμης και της φιλοσοφίας και αναδείχθηκε σε σπουδαία αστρονόμο και μαθηματικό της ελληνικής αρχαιότητας.
Γεννήθηκε περίπου το 546 π.Χ. στους Θούριους της Κάτω Ιταλίας, την αθηναϊκή αποικία στη Μεγάλη Ελλάδα. Ήταν πιθανότατα κόρη του γιατρού Βροντίνου. Το όνομα Θεανώ για τους αρχαίους Έλληνες ήταν ένα ιδιαίτερο και σημαδιακό όνομα. Θεανώ ονομαζόταν στην Ιλιάδα η ιέρεια της Αθηνάς. Από το όνομά της καταλαβαίνουμε ότι οι γονείς της Θεανώς είχαν οραματιστεί από νωρίς μία εξαιρετική μοίρα για την κόρη τους και αυτό φαίνεται να έγινε από νωρίς πραγματικότητα, καθώς η Θεανώ έγινε γνωστή φιλόσοφος και επιστημόνισσα.
Η Θεανώ ήταν πολύ καλή μαθήτρια που με τον καιρό έφτασε να γίνει δασκάλα. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα. Γνωρίστηκαν με τον Πυθαγόρα κατά την ομιλία του φιλοσόφου στον ναό της Ήρας προς τις γυναίκες της πόλης. Τελικά σπούδασε στη σχολή του, όπου εκεί συνυπήρχαν αρμονικά, άνδρες και γυναίκες που αποτελούσαν μία επίλεκτη ομάδα φιλοσόφων και μαθηματικών. Η Θεανώ από μαθήτρια, έγινε στη συνέχεια σύζυγος του Πυθαγόρα, αν και ήταν 30 χρόνια μεγαλύτερός της. Απέκτησε μαζί του πέντε παιδιά, την Δαμώ, την Μύια, την Αριγνώτη, τον Μνήσαρχο και τον Τηλαύγη.
Είναι μία από τους λεγόμενους "Πυθαγόρειους φιλοσόφους" και θεωρείται η διασημότερη γυναίκα αστρονόμος και κοσμολόγος της αρχαιότητας. Λέγεται ότι διατύπωσε την θεωρία της "Χρυσής Τομής" καθώς και την θεωρία της "Αρμονίας των Σφαιρών" με κεντρική θέση ότι το σύμπαν αποτελείται από δέκα ομόκεντρες σφαίρες που κινούνται γύρω από μία κεντρική φωτιά. Επίσης στη Θεανώ τη Θουρία αποδίδονται τα έργα: "Πυθαγόρεια αποφθέγματα", "Συμβουλαί προς τις γυναίκες", "Περί Ευσεβείας", "Φιλοσοφικά Σχόλια", "Επιστολαί", "Πυθαγόρου βίος", "Θεωρία των αριθμών", και η "Δόμηση του Σύμπαντος".
(Πηγή εικόνας: thessalonikiartsandculture.gr) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου