Καλλιρόη Παρρέν, μία εμπνευσμένη Ελληνίδα, που ίδρυσε εφημερίδα και πίστευε ότι ο δρόμος της αναγέννησης περνά μέσα από την παράδοση!


 8/3/2022

Ημέρα της γυναίκας σήμερα και δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε για μικρές αιώνιες στιγμές στην Καλλιρόη Παρρέν, μία εμπνευσμένη Ελληνίδα, με την συμβολή της οποίας οι γυναίκες κατάφεραν στην πατρίδα μας να βγουν από τα στενά κοινωνικά πρότυπα και να αναδείξουν το ιδιοφυές πνεύμα τους και το ασίγαστο θάρρος τους. 

«…Είμαι ευτυχής και ήσυχη πλέον μπορώ να αναπαυθώ, εφ’ όσον αισθάνομαι ότι αφήνω μίαν ανθηράν βλάστησιν της σποράς, την οποίαν εμείς, αι ολίγαι πρωτοπόροι, εσπείραμεν εις την τότε άγονον και πετρώδη γην και είμαι βεβαία ότι από σας, καλαί μου συνεργάτιδες, θα δημιουργηθή η τελεία γυναίκα της αύριον».

Αυτά δήλωσε η Καλλιρόη Παρρέν (Ρέθυμνο, 1861-15 Ιανουαρίου 1940) λίγο πριν πεθάνει και αναμφισβήτητα ενέπνευσε με το έργο της πολλές Ελληνίδες, για να μπορέσουν και αυτές με την σειρά τους να ξεδιπλώσουν την δική τους μοναδική προσωπικότητα στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα. 

Η Καλλιρόη Παρρέν ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας "Εφημερίς των Κυριών", στην οποία εργάζονταν μόνο γυναίκες και απευθύνονταν, επίσης, μόνο σε γυναίκες. Η εφημερίδα άρχισε να εκδίδεται το 1887 σε εβδομαδιαία βάση και συνέχισε να εκδίδεται για σχεδόν τριάντα ολόκληρα χρόνια! Μέχρι δηλαδή το 1918, όταν η γενναία Ελληνίδα εξορίστηκε στην Ύδρα εξαιτίας των φρονημάτων της.

Μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η καθεστηκυία τάξη της εποχής της ήταν εντόνως δυσαρεστημένη με την Καλλιρόη, αφού αυτή προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των γυναικών της εποχής της. Άλλωστε και σήμερα συμβαίνει, ποιος βολεμένος της εξουσίας, θέλει να χάσει την βολή του;

Εκείνο που είχε συνειδητοποιήσει αυτή η μεγάλη Ελληνίδα ήταν ότι ο δρόμος της αναγέννησης περνούσε μέσα από την παράδοση και την διατήρηση των ελληνικών εθίμων. Γι΄ αυτό, ένα ακόμα σημαντικό της επίτευγμα ήταν η δημιουργία του Λυκείου των Ελληνίδων, το 1911, και μάλιστα στην περίοδο των βαλκανικών πολέμων. 

Η Καλλιρόη Παρρέν πίστευε ότι με την καταγραφή, την διδασκαλία και την παρουσίαση παραδόσεων, εθίμων, αλλά και παραδοσιακών χορών, η πατρίδα ωφελείται τα μέγιστα. Κι αυτό ακριβώς ήταν το έργο του Λυκείου της που αριθμούσε πολλά μέλη και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έκανε μεγάλο αγώνα η Καλλιρόη Παρρέν και τελικά επηρέασε την κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη που επέτρεψε την φοίτηση των γυναικών στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο. Επίσης, στάθηκε πρωτοπόρος στους αγώνες για την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, ήδη από την δεκαετία του 1890, αλλά δυστυχώς αυτό το δικαίωμα έγινε πραγματικότητα πολλές δεκαετίες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου