"Να πιάσει τα κατουρημένα της η ... και να φύγει" είπε ο Παλληκαρίδης για την βασίλισσα Ελισάβετ! Αυτή ζει, ο Ευαγόρας έγινε Αθάνατος!


2/4/2022

Η στέψη της Ελισάβετ, που ζει ακόμα, ενώ ο ατρόμητος μικρός, ο  Βαγορής, έγινε Αθάνατος

Στα δεκαπέντε του χρόνια, με μια ενέργεια του ξεσήκωσε όλη την Πάφο, στα δεκαοκτώ του βύθισε στο πένθος όλη την Κύπρο και κατάφερε να ταξιδέψει το όνομα του απ΄ άκρη σε άκρη του πλανήτη και να μείνει για πάντα με χρυσά γράμματα στην πιο ένδοξη στιγμή που γνώρισε ποτέ η Κύπρος, κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, η μόλις 27 ετών Βασίλισσα Ελισάβετ, μετρούσε τις πρώτες ημέρες στον θρόνο. Στις 2 Ιουνίου του 1953 πραγματοποιήθηκε η στέψη της στο ανώτατο αξίωμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα, 68 χρόνια μετά. Στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες οι αποικιοκράτες φρόντισαν να σημαιοστολίσουν όλες τις πόλεις, ενώ ετοίμασαν αναμνηστικά φλιτζάνια τσαγιού με την εικόνα της Βασίλισσας και την επιγραφή God save the Queen. Μάλιστα, ο τότε κυβερνήτης της Κύπρου Ραίτ, έδωσε εντολές ώστε να γίνουν ταυτόχρονες παρελάσεις σε όλες τις πόλεις.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εκείνη την εποχή φοιτούσε στο Γυμνάσιο Πάφου και εξοργίστηκε με το γεγονός ότι στη θέση της ελληνικής σημαίας μπήκε η βρετανική στο Ιακώβειο Γυμναστήριο. Οι μαθητές του Γυμνασίου, από το πρωί της 1ης Ιουνίου ξεκίνησαν να οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας, με αίτημα να κατεβεί η βρετανική σημαία και να δοθεί προς χρήση το γυμναστήριο. Αφού αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις, με πρωτοστάτη τον τότε Δήμαρχο της Πάφου Γαλατόπουλο, συγκεντρώθηκαν προς το διοικητήριο της πόλης, όπου φώναζαν συνθήματα.

Στη συνέχεια, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και άλλοι συμμαθητές του, κατευθύνονται προς την πλατεία της 28ης Οκτωβρίου. Εκεί, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ανεβαίνει στον ιστό και κατεβάζει τη σημαία, με το πλήθος να τον καταχειροκροτεί. Αυτή η ενέργεια του, αποτέλεσε και την πρώτη επαναστατική πράξη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ο ενθουσιασμός που επικράτησε μετά από αυτή του την πράξη, μεταφράστηκε με σοβαρά επεισόδια που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με τον μαθητόκοσμο της Πάφου να ξηλώνει στην κυριολεξία όλα όσα οι Βρετανοί έστησαν, με αφορμή τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι αστυνομικοί και ο βρετανικός στρατός είχαν εντολές να μην επέμβουν, ώστε η στέψη της Βασίλισσας να μην σημαδευτεί από τα επεισόδια. Αυτό έδωσε το δικαίωμα στη νεολαία της Πάφου, να δράσει ανενόχλητη και να κατεβάσει όλες τις επιγραφές και τις φωτογραφίες της νέας Βασίλισσας από τους δρόμους της πόλης. Μάλιστα, ο διοικητής των Βρετανών έδωσε οδηγία όπως να μην πραγματοποιηθούν εορτασμοί την επόμενη ημέρα στην πόλη υπό το φόβο νέων επεισοδίων.

Σύμφωνα με τον πατέρα του Βαγορή, εκείνη την ημέρα ο γιος του επέστρεψε στο σπίτι αργά το βράδυ. «Ήτο κουρασμένος και στενοχωρημένος τόσον όσον ουδέποτε τον είδα ξανά. Θεώρησα καλό να τον συμβουλεύσω σχετικά με όσα είχαν γίνει εκείνη την ημέρα. Επί 10 λεπτά του μιλούσα και άκουε χωρίς να μιλά. Στο τέλος με θυμό και ορμή κτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και είπε μια χυδαία ύβρη για τη Βασίλισσα. ‘’Να πιάσει τα κατουρημένα της η …. Και να φύγει’’, είπε ο Ευαγόρας».

Εκείνα τα επεισόδια έφτασαν μέχρι και το Λονδίνο, ενώ δόθηκε εκτενής δημοσιότητα σε αρκετές ξένες πρωτεύουσες. Οι αποικιοκράτες μετά από έρευνες συνέλαβαν αρκετούς μαθητές, μεταξύ των οποίων και τον Παλληκαρίδη, επιβάλλοντάς μικρές ή καθόλου ποινές. Από τις κατηγορίες απαλλάχθηκε και ο δήμαρχος Πάφου Γαλατόπουλος. Πηγή: reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου